• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • Erzurum -18 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 6 °C

Erzurum’un Geleceği İçin Ortak Akla İhtiyacımız Var

Esat Bindesen

Bir şehrin büyümesi ve ekonomik açıdan gelişmesi için ortak bir akıl oluşturulması gerekir. Ama ne yazık ki bu güne kadar Erzurum ‘Ortak aklı’ bir türlü beceremedi.

Elbette bunun çeşitli nedenleri var.

Ekonomik olarak daha zayıf bir yapıya sahip olmamız, eleştirel düşünce eksikliğimiz,

Erzurum’dan göç, özellikle nitelikli ve genç nüfusu etkiliyor. Bu da şehrin dinamizmini azaltarak, kolektif çözüm üretebilecek insan sayısını düşürüyor.

Şunu söyleyelim, ortak akıl geliştirmek için çeşitli paydaşların bir araya gelmesi gerekir. Erzurum’da bu tür platformların yetersiz olması, iletişim eksikliği, ortak projelerde ve şehir için uzun vadeli planlarda fikir birliği oluşturmayı zorlaştırıyor.

İşte bütün bu sebepleri dikkate almamız gerekiyor.

Erzurum ortak aklı öne çekmeli.

İşte tam bu bağlamda Erzurum Ticaret Odası bir ‘Ortak akıl platformu’ programı düzenledi. Önemli bir toplantıydı.

Toplantının içeriği de dolu doluydu.

Erzurum bu toplantılar devam ettirilmelidir diye düşünüyorum.

Zira ortak aklı Erzurum’un hayatına nakşetmeliyiz.

*

Erzurum, Türkiye’nin en köklü şehirlerinden biri.

Tarihi, kültürel zenginlikleriyle ve eşsiz doğasıyla her zaman dikkat çeken bir yer. Ancak bu köklü şehir, sosyo-ekonomik gelişimini daha ileriye taşımak için iş ve güç birliğine her zamankinden çok ihtiyaç var.

Erzurum halkının öteden beri beklediği, istediği bu birliktelik ruhu şehrin geleceğini parlak kılmak adına…

*

Ne yazık ki bugüne kadar bunu bir türlü başaramadık. Erzurum, kendi sorunlarına değil, başkalarının meselelerine yoğunlaşmayı seçti.

Oysa tarım, hayvancılık, turizm, eğitim ve sağlık alanlarında bölgesel bir merkez konumunda olan Erzurum, bu potansiyelini daha fazla geliştirmeli ve kendi sorunlarını öncelik haline getirmeli.

*

Şehrin sanayi ve teknoloji üssü haline gelmesi, Erzurum’un kalkınması adına oldukça önemli bir adım olacaktır. Teknolojiye uyum sağlayarak yerel ekonomik kaynakları sanayiyle buluşturmak, Erzurum’un gelişimini hızlandırabilir.

Ancak bunun için dedikodu, kıskançlık ve çekememezlik gibi enerjimizi tüketen negatif yaklaşımlardan uzak durmamız gerekiyor. Erzurum’un başarısı için bireysel çıkarları bir kenara bırakıp, birlikte hareket etmek zorundayız.

*

Bu noktada, şehrin gelişmesi için elini taşın altına koyması gerekenler arasında Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Üniversiteler, sivil inisiyatif ilk sıralarda yer alıyor. Bu kurumların önderliğinde tüm şehrin bir samimiyetle, içtenlikle bu gelişim yolculuğuna katkı sunması şart. Erzurum’un kalkınması için projeler üretmek, doğru planlamalar yapmak ve uzun vadeli düşünmek zorundayız.

*

Erzurum’un kendine güvenen, çalışkan bir şehir olması için herkesin bir adım öne çıkması, bir fikir üretmesi gerekiyor. Tarımda verimliliği artırarak, hayvancılıkta modern tesisler kurarak, turizmde eşsiz doğa ve tarih mirasımızı tanıtarak, eğitim ve sağlık alanında öncü adımlar atarak Erzurum’u geleceğin parlayan yıldızlarından biri yapabiliriz.

*

Gelin, dedikoduları ve kıskançlıkları bir kenara bırakalım, birlikte hareket edelim, Erzurum’un geleceğini ortak akılla yeniden inşa edelim.

Bu şehir, el birliğiyle kalkınmayı fazlasıyla hak ediyor.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25