2000'den önce emekli olanların maaşı intibak yasası ile düzeldi. Sıra 2000 sonrası emeklilerinde. Derneklerin çalışmaları tamamlandı. Yeni bir intibakla maaşlar 350 liraya kadar zamlanacak
Maaşlarının arasında uçurum bulunan eski emekliler ile yeni emekliler arasındaki farkı düzelten intibak, 2 milyon vatandaşa ilaç olmuştu. Ocak ayında maaşlara yansıtılan intibak düzenlemesi ile 2000 yılından önce emekli olan vatandaşlar, 350 lirayı bulan zam almıştı. Düzenleme, faydalananları memnun ederken; bir kesimi de umutlandırdı.
Özellikle 2000 yılından sonra emekli olan büyük bir kitle, benzer durumda olduklarını belirterek, kendileri için de bir düzenleme yapılmasını talep etmişti. Konu tartışılırken; Türkiye Emekliler Derneği, 2000- 2005 yılları arasında emekli olanların da mağdur olduklarını ortaya koyan bir çalışma başlatmıştı.
Bu çalışma tamamlanıp, ilgililere sunulurken; 2005'ten sonra emekli olanlar için de yeni bir girişim başlatıldı. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği, bütün emekli sistemini gözden geçirecek intibak tasarısı hazırladığını açıkladı.
EŞİT PRİME EŞİT ÜCRET SİSTEMİ
Çalışmaların temelini; aynı şartlarda çalışıp, aynı prim gününü ödemiş fakat farklı zamanlarda emekli olmuş vatandaşlar arasındaki maaş farklılıklarını gidermek oluşturuyor. Böylece daha önce emekli olduğu için az maaş alanların ücretlerine yapılacak iyileştirme ile eşitlik sağlanacak.
Uzmanlar, bir yıl önce emekli olan ile bir yıl sonra emekli olanın bile arasında fark bulunduğunu belirterek, zorlu bir süreç olmasına rağmen yeni intibak yapılmasının haksızlıkları gidereceğini belirtiyor.
BAĞ-KUR'LU DA ZAM İSTİYOR
Bu arada ilk intibaktan sınırlı şekilde yararlanan Bağ-Kur emeklileri de maaşlarının çok düşük kaldığından yakınıyor. Diğer emeklilere göre çok daha az maaş alan emekliler, geçinebilecekleri bir seviyede ücret almak istediklerini belirtiyor. Bağ-Kur'lular, bir intibak düzenlemesi olması halinde mutlaka içinde kendilerinin de olması gerektiğini söylüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.