• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Erzurum -2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C

Afet şampiyonu Erzurum’a dev proje

Afet şampiyonu Erzurum’a dev proje

Salih TEKİN / ERZURUM

Türkiye’nin en çok afet yaşanan kenti Erzurum’da yaklaşık son 60 yılda bin 517 deprem, su baskını, heyelan, çığ gibi olay meydana geldi. Kapatılan Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre 1950 yılından 2008 yılına kadar Erzurum’d bin 517 afet yaşandı. 40 bine yakın insanın zarar gördüğü afetlerde yaklaşık 18 bin ev yerle bir oldu. Fay hattı üzerinde kurulu bulunan kentte irili ufaklı 349 sarsıntı meydana gelirken 300’den fazla su baskını yaşandı. 299 kaya düşmesi olayıyla Türkiye’de ikinci olan Erzurum,573 heyelanla il sıralamasında 4’üncü oldu. 60 yılda 250’ye yakın çığ olayının yaşandığı Erzurum’da afetlere karşı tedirli olmak için Erzurum Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, içinde helikopter pisti ve 5 bin kişilik çadırkent olan 'Afet ve Acil Durum Kampüsü' kurmak için proje hazırladı. Havalimanı yolu üzerinde 170 dönüm arazi üzerinde kurulması planlanan ve 40 milyon liraya mal olacak kampüs için hazırlanan proje Devlet Planlama Teşkilatı'na gönderildi. Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, havalimanı, demiryolu ve karayolunun geçtiği araziye kurulacak kampüsün dünyada ilk gerçekleştirecek. Deprem, su baskını, kaya düşmesi, çığ ve toprak kayması gibi afetlerin yaşandığı bir kent olan Erzurum'da kurulacak projeye göre, helikopter pisti, 5 bin kişinin barınacağı çadırkent, kriz merkezi, Kızılay depoları, itfaiye, 112 Acil Sağlık birimleri Afet ve Acil Durum kampüsünde toplanacak. Ayrıca Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu ve Kafkaslar'da meydana gelecek depremleri anında belirleyecek teknik sistemin de yer alacağı kampüste eğitim ve tatbikat çalışmaları yapılacak.

Afet Kampüsü

Erzurum ili afet ve acil durum kampüsü 4 ana bölgeden oluşuyor. Bu bölgeler; bütünde birbiri ile ilişkili olmakla birlikte, içerisinde barındırdıkları fonksiyonların özellikleri ve ulaşım gerekleri açısından birbirinden ayrı olarak planlandı. Birinci bölge; idari tesisler, il afet acil durum müdürlüğü, il kriz merkezi (afet ve acil durum yönetim merkezi), acil müdahale birimleri, helikopter pisti, misafirhane ve spor tesisinden oluşuyor.

 

İkinci bölgede, afet ve acil durumlar ile sivil savunma hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla: personelin en kısa sürede hizmette bulunmasını sağlamak için hizmet birimlerine yakın ve afetten en az etkilenecek şekilde lojmanlar planlandı. Lojman bölgesi idari tesislere yakın konumlandırılırken ulaşım bağlantısı ve peyzaj düzenlemleri ile birbirinden ayrıldı.

Üçüncü bölge ise malzemeli eğitim ve tatbikat sahası olarak ayrıldı. Kızılay Kuzey Doğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik merkezine ait 6 adet bin metrekare kapalı depo, prefabrik konut ve konteynır depolama alanı, gelen tırların park edebileceği ve gerektiğinde açık depolama alanı olarakta kullanılabilecek tır parkı, otopark ve bölgeye hitap edecek malzemeli eğitim ve tatbikat sahasından oluştu. Ulaşım bağlantısı; afet zamanı oluşacak yoğunluk ve ağır tonajlı uzun araçların boyutları, dönüş yarıçapları ve oluşturacağı tehlikeler düşünülerek idari tesisler ve çadırkent alanın kullandığı yoldan ayrı olarak planlandı.

Kampüsteki dördüncü bölgede ise çadırkent sosyal tesisleri yer alacak. Çadırkent bölgesi olarak planlanan bu alanda 500 adet konteynır veya prefabrik konut ile gerektiğinde bin adet çadır kurulabilecek. Çadırkent bölgesinde bulunanların günübirlik ihtiyaçlarını karşılamak için okul, aşevi, dinitesis, revir gibi sosyal tesisler de inşa edilecek.

 

Afet, acil durum ve sivil savunma hizmetleri ile ilgili koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması, afet ve acil durum öncesi, sırası ve sonrasındaki hizmet ve yardımların planlanması ve yapılması ile toplumun bilinçlendirilmesi noktasında etkin bir hizmetin yürütülebilmesi amacıyla erzurum ili afet ve acil durum kampüsünün planlandığını belirten İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, “Kampüste, Erzurum, komşu iller ve karşılıklı yardımlaşma ve işbirliği protokolü yapılan ülkelerde meydana gelecek tüm doğal afetlerde, afetin yönetimi, lojistik desteğin sağlanması ve geçici barınma hizmetlerinin sunulması, afet öncesinde hizmette görevli personelin eğitim ve tatbikatlarla yetiştirilmesi ile toplumda temel afet bilincinin oluşturulması, sivil savunma hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde sunulması hedefleniyor” dedi.

 

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, "Kampüs alanında; idari birimler, çadırkent, depolar, malzemeli eğitim ve tatbikat bölümü ile sosyal konutlar olacak. Afet ve acil durumlar ile sivil savunma hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla kurulması plananlanan kampüste, kriz merkezi, acil müdahale birimleri, helikopter pisti, misafirhane ve spor tesisi de yer alacaktır. Dünyanın hiçbir ülkesinde bütün müştemilatı aynı konuya hizmet etmek için bir arada kurulan kampüs veya hizmet birimi mevcut değildir. Biz bunu tasarladık, planladık ve ilgili kurumlara gönderdik. Gerek Erzurum, Türkiye'nin diğer illerinin yanısıra komşu ülkelerde de her hangi bir afet olduğunda hizmet edebilecek bir kampüs tasarladık" diye konuştu.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25