Gazeteci yazar Vahdet Nafiz Aksu Erzurumolay Gazetesinde yer alan 'Eurovision Şarkımız Belli Oldu' haberine yorum yazdı.
Aksu yorumunda bakın hangi görüşlere yer verdi.
İşte o yorum...
Birkaç yıldır Eurovision Şarkı Yarışmasına İngilizce şarkılarla katılıyoruz.
Geçen sene Azerbaycan da bu modaya uydu…
Tabloya bakar mısınız? Türk Dünyası’nın yarısı İngilizce şakıyor, yarısı Rusça!
Yanlış anlamayın, yabancı dil karşıtı değilim.
Ama uluslararası yarışmalara ‘millet adına’ katılan grupların yıllardır ‘Türkçeyi unutmuş’ görünmelerini içime sindiremiyorum!
Bugün bizi malum yarışmada temsil edecek İNGİLİZCE ESERİMİZ tanıtıldı ya, birkaç yıl önceki yarışma için yazdığım yazıyı özetleyerek paylaşıyorum.
***
“GELİN BİZ DE TÜRKÇE YAZMAYALIM!
Bu yıl ülkemizde yapılacak olan Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiye ‘yi Athena’nın“ FOR REAL “ adlı İngilizce eseri temsil edecek.
Türkiye ‘de yapılacak bir yarışma.. Temsil edilecek olan Türkiye..Seçmeyi yapan Türkiye Cumhuriyetinin bir kamu kuruluşu …Oylamaya katılanlar Türk… Yarışma parçası İngilizce…
Dostlarımız işi sağlam tutmuşlar “ boğulacaksak İngiliz sicimiyle boğulalım “demişler...
” Bizim Türkçe ile yarışma kazanacak kapasitemiz yok, bizi kurtarırsa İngilizce kurtarır “ kanaatine varmışlar…Bizi kurtarırsa “ düvel-i muazzama kurtarır “siyasi mandacılığından “ bize yarışma kazandırırsa İngilizce kazandırır “ kültürel mandacığına terfi etmiş bulunuyoruz.. Y
üce Milletimize kutlu olsun.
Bir ülkeyi, bir ulusu tarihten silmenin yolu, o milletin dilini yok etmektir…
Bir topluluğu millet haline getiren bağların en kuvvetlisi ve o derecede de narini dil’dir.
Toprak ve Bayrak kaybedilirse, ulusal mücadelelerle tekrar kazanılmaları mümkündür.
Ama kaybedilen bir dili “ istiklal mücadelesi “ ile geri getirmek mümkün müdür? (ah keşke şu istiklal mücadelesi kavramını İngiliz’ce yazsa idim de, havalı olsaydı) .
Tarihte bunun birçok örneği var ama burada tekrara gerek yok...
Sadece şu an aklıma gelen ama ne yazık ki kaynağını hatırlayamadığım bir örnekle yetineceğim. “Romalılar Keltlere Latindilini empoze ederek onları zayıflatmayı başarmış, o günkü Keltlerin torunu olan İrlandalılar ise İngilizlerin baskısıyla 1,5 nesilde dillerini ve kültürlerini unutmuşlardır.
Fransızlar Cezayir ve Tunus'ta aynı yöntemi kullanmışlardır.
”Türklerin Devlet oldukları dönemlerde bile y yazı ve edebiyat dili olarak Türkçeyi tercih etmemeleri; dilimizin daha da zenginleşip gelişmesini ertelemiştir ne yazık ki...
Şimdi milli dilimiz tam bir edebi kıvama gelmiş,zenginlik ve konuşulduğu coğrafya itibarıyla dünyanın sayılı dilleri arasına girmişken nedir bu hıyanet? . Bu içten saldırı? Bu aşağılık kompleksi...
Hangi ödül, bir dilin onur ve haysiyetinden daha büyüktür, daha yücedir, daha kıymetlidir? Sevgili Dostlarım, Daha çok ayrıntıya girecek değilim.
Çünkü amacım bilimsel bir makale yazmak değil.
Yapmak istediğim sizlerle bir üzüntümü, tepkimi, hicranımı paylaşmaktan ibaret.
VAHDET NAFİZ AKSU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.