Anadolu Ajansı, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir yöntemle kendi genel müdürü tarafından satın alındı. Bir devlet memuru (Kemal Öztürk), devlet ajansının (Anadolu Aajansı) dörtte birine sahip oldu.
Başbakan Erdoğan'ın eski danışmanı Kemal Öztürk, halen Anadolu Ajansı'nın Genel Müdürü...
Şaibeli satışın Cumhuriyet yazarı Işık Kansu tarafından ortaya çıkartılmasından sonra ajanstan yapılan açıklamada hisse devrinin "zorunluluktan" olduğu ve Genel Müdür'ün şahsı değil makamı tarafından satın alındığı belirtilmişti.
Ancak bu açıklamaya Hazine Müsteşarlığı inanmadı ve Öztürk’ün elindeki hisseleri geri istedi.
Hazine’nin yazısında şu ifadelere yer verildi:
“Genel müdüre ait hisseler bakımından özellikle miras hukuku açısından risklerin mevcut olduğu düşünülmektedir. Bu ve benzeri risklerin bertaraf edilmesini teminen genel müdürün sahip olduğu ve aslında Hazineye ait olması gereken hisselere ilişkin genel müdür tarafından vasiyetname veya Hazine’ye devir taahhüdü verilmesi dâhil gerekli önlemlerin ivedilikle alınması ve sonucundan müsteşarlığımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim.”
Koç’tan soru önergesi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da dün verdiği soru önergesi ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan “Şaibeli satış ile yüzde 25.65’lik hissenin sahibi olan Kemal Öztürk’ün 12 bin 825 TL karşılığında AA’nın dörtte birine şaibeli ortak olmasını uygun buluyor musunuz” sorusuna yanıt istedi.
Ajansın açıklamasına Hazine inanmadı
Anadolu Ajansı bugün ile medyaya yansıyan haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada hisse devrinin zorunluluktan olduğu ve Genel Müdür’ün şahsı değil makamı tarafından satın alındığı belirtildi. Buna göre genel müdür değişince de hisseler makama ait kalacak.
Anadolu Ajansı Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden, hisse satışı hakkında yapılan açıklama şöyle:
Bazı gazete ve internet medyasındaki haberlerde Anadolu Ajansı hisse durumuyla ilgili gerçeği yansıtmayan bilgiler yer aldığından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.
Anadolu Ajansı A.Ş hisseleri 1920 yılından beri karmaşık ve dağınık halde bulunmaktadır. Şirketin çoğunluk hissesi yüzde 47,75 ile Hazine Müsteşarlığı’na aittir. Yüzde 10 hisse sahibi bilinirken, hisselerin yüzde 42,25’nin kimde olduğu belli değildir. Hissedarların bulunması için son 40 yıldır yapılan tüm çalışmalar sonuçsuz kalmıştır. Hissedarların önemli bir kısmının bilinmemesi bazen Ajansı’n olağan genel kurulunu toplayamama riskini doğmuştur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.