• BIST 9644.01
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Erzurum -5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara -1 °C

Ankara’da Erzurum Günleri…

Kadir Sabuncuoğlu

Erzurum Günlerinin açılış töreni için Ankara’da, Atatürk Kültür Merkezine gidiyoruz. Otobüsten indikten sonra hemen metro inşaatı ile karşılaşıyoruz. Yaya ve araba yolu, toz- toprak içinde. Türkiye Cumhuriyetinin başkentinde Atatürk’ün adını taşıyan sözde kültür merkezinde önceki yıllara oranla fazla bir değişiklik yok. Ev sahibi olarak konuklara, Erzurum Dernekler Federasyonu Başkanı Feridun Önal “Hoş geldiniz” diyor.
         Vali Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Milletvekilleri Recep Akdağ, Selami Altınok, İbrahim Aydemir, Zehra Taşkesenlioğlu (AK Parti), Naci Cinisli (İYİ Parti), AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Dernekleri Federasyonu (ERDEF) Başkanı Feridun Önal, Erzurum İktisadi ve Sosyal Araştırma Vakfı (ESAV) Başkanı Veysel Karani Aksungur, kaymakamlar, belediye başkanlarının hazır bulunduğu açılış töreninin ardından dumanı başından çıkan cağ kebap çadırı ile Kültür Merkezi arasındaki alana kurulan sahne, hiç boş kalmadı.

NARMAN’DA İBRAHİM ERKAL VAR
         Stantları gezerken Narman’da biraz fazla durduk. Çünkü orada sanat dünyasının ünlülerinden İbrahim Erkal için bir köşe hazırlanmıştı. Belediye Başkanı Ahmet Yücel İşleyen, arkadaşı İbrahim Erkal’a bir mesaj yazmıştı. Köşeye, eşi Filiz Erkal da İbrahim’in kazandığı, kupa ve heykelleri göndermişti. Başkan İşleyen, “Sevgili İbrahim” diye başlayan duygu yüklü mesajında şunları söylüyor:

“Ne büyük aşkla bağlıydın Erzurum’a; sıradan olmayan, hani Mecnun’un Leyla’ya, Sümmani’nin Gülperi’ye olan aşkı gibi. Sensiz Erzurum adına türküler yakılmamış yar’a benzer. Sensiz Erzurum, davulsuz zurnasız bar’a benzer. Sensiz Erzurum, Ağustos’ta yağan kar’a benzer.”

ONLAR SÖYLEDİ, BİZ DİNLEDİK
         Biz de sanatsal etkinlikleri izlemek için sahnenin karşısındaki bir çadırın altına konuşlandık. ESAV Başkanı Veysel Karani Aksungur ve meslektaşlarım Öztürk Akkök, Turgay İpek’le birlikte şenliği izledik. Unutmadan aktaralım, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Daire Başkanı iken 2015- 2018 yılları arasında Sayıştay Savcılığı görevi yapan ve geçen Ocak ayında emekliye ayrılan Veysel Karani Aksungur, Türk Halk Müziğini hem çok sever hem de iyi söyler.

HANGİ SANATÇILAR SAHNE ALDI
         Gelelim sahne alan sanatçılara: Büyük usta Mehmet Çalmaşur’u üzülerek belirtmek istiyorum, dinleyemedik. Daha doğrusu programını kaçırdık. Ama sesi ve sazı ile Nurullah Akçayır’ı izledik. ‘Hani Yaylam’, ‘Sarı Gelin’, ‘Yare söyle’, Yazın yağar kar başıma’
türküleriyle Akçayır, izleyenlerle arasına bir gönül köprüsü kurdu.
         Sonra Yavuz Değirmenci, çıktı sahneye ve sanki Ankara AVM’yi salladı. Hele , ‘Bir kara kaş bir kara göz sende var’ türküsünü söyledi ki, unutulur gibi değil. Yakınında olsaydık bir daha söylemesini isteyecektik. Neyse bir başka zaman artık. ‘Altın Hızma’ ve Kerkük türküleri ile duygulu anlar yaşatan Yavuz Değirmenci,  sahneye davet ettiği Şair Ahmet Coşkun ile de şov yaptı. Ahmet Coşkun kendisine ait ‘Biz Türkiye’yiz’ şiirini coşkulu biçimde seslendirirken Değirmenci, sanatçıya söylediği türkülerle eşlik etti.

YOLDAN GEÇENLERİ OYNATTILAR
         Ardından Yaşar Aytan ve Murat Cinisli’nin programını izledik. Aytan ve Cinisli, çok iyi uyumlu eğlenceli bir ikili. Vallahi gözlerime gördüm. Bu ikili yoldan geçen Vali Seyfettin Azizoğlu ile beraberindeki bürokratların hepsini oynattı.
         İlk kez Hasankaleli Selami Aksu’yu dinledik. Güçlü sesi ile neler söylemedi ki? Aşık Reyhani’nin  ‘Gidirem’,  Çobanoğlu’nun ‘Kiziroğlu Mustafa bey’, ‘Kürdün kızı çayda gezer’, ‘Kavurma koydum tasa’ ile yüzlerce kişiye halay çektirdi.
         Gelelim sunuculara. Oktay Parlar ile Bilal Tavlak, muhteşem ikili. Parlar ve Tavlak, sunumları ve sahne duruşları ile her ortamda farklarını hissettirdiler. Espriler havada uçuştu. Zaten Bilal Tavlak tam bir komedyen. Bir bakıyorsunuz sahneden inmiş sokak röportajları yapıyor, bir bakıyorsunuz halay başı.

 

VALİ ŞAŞIRTTI, SEKMEN YANILTMADI

         Erzurum Günlerinin açılış gecesi, ev sahibi olarak Vali Seyfettin Azizoğlu, kaymakamlar, belediye başkanları, bürokratlar, sanatçı ve gazetecilere bir akşam yemeği verdi. Hem de Ankara’nın çok iyi semtinde ve en iyi lokantasında. Ancak Vali Azizoğlu’nu bizler yemek sırasında sadece uzaktan görebildik. Nasıl bir gala yemeği ise konuklara ne ‘Hoş geldiniz’ diyen var, ne de ‘Güle güle.’
         Kış turizminin merkezi olma yolunda iddialı olan Erzurum’a, davet ettiği konuklara selam vermeyen bir vali tutumu hiç yakıştı mı? Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in hakkını yememek gerek. Sekmen, yemek salonunu boydan boya dolaştı ve yüzlerce konukla selamlaştı.
 

OTOBÜSTE YAŞ GÜNÜ KUTLADIK        

Şimdi dönelim Ankara’ya gittiğimiz ilk güne. Ankara’da 11-14 Ekim günlerinde yapılan Erzurum Günleri için kalabalık bir gazeteci grubu (!) ile birlikte başkente gittik. Havalimanında, her zaman gazetecilere rehberlik eden ve yüzünden hiç tebessüm eksik olmayan meslektaşımız Yaşar Çelik ile buluştuk.
          Keçiören Belediyesine ait bir otobüsle kent merkezine doğru yol alırken Çelik ilk sürprizi yaptı. Otobüste, Yenigün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Musa Çakır’ın yaş gününü kutladı. Genç meslektaşımız Çakır, alkışlar arasında, pastanın mumlarını söndürdü.
         Perşembe sabahı kahvaltıdan sonra Çelik, Erzurum günlerinin açılış töreninin Cuma gününe kaldığını belirterek Anıtkabir’i ziyarete gideceğimizi duyurdu. Yıllardan beri Ankara’daki Erzurum Günlerine katılırız ama ilk kez Anıtkabir’e gideceğiz. Otobüs yol alırken arka sıralarda oturan Aras TV’nin sahibi Yaşar Aras’ın sesi yükseldi:

 

BİR GAZETECİNİN İTİRAFI
         “Arkadaşlar itiraf ediyorum. Yıllardan beri Ankara’ya gelir- giderim. Ama bir türlü nasip olmadı Anıtkabir’i ziyaret etmek. Şimdi ilk kez sizlerle beraber ziyaret edeceğim.”
         Otobüsle Anıtkabir'e Tandoğan kapısından girdik. Barış Parkı içerisinde uzanan ve iki yanında oturmuş pozisyonda 24 aslan heykeli bulunan  Aslanlı yola çıktık. Kuvvet ve sükuneti temsil eden aslan heykellerinin arasından zemini; siyah, kırmızı, sarı ve beyaz renkte traverten taşlardan oluşan halı, kilim deseniyle bezenmiş tören alanına vardık ki ne görelim. Hafta içi ve mesai saati olmasına karşın her tarafta büyük bir kalabalık. Kadın, çocuk yediden yetmişe herkes orada. Sadece Türkler değil, yabancı turistlerin çokluğu da dikkatlerden kaçmıyor.
 

ATAYI SAYGI ILE ANDIK
         Uzun yıllardan beri yol arkadaşlığı yaptığımız, hem meslektaş hem de dostlarımız olan Öztürk Akkök ve Turgay İpek’le mozoleye varıyoruz. Kurtuluş Savaşının lideri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ile anıyor ve Fatiha okuyoruz. Ardından tören alanında kahraman Mehmetçiklerin nöbet değişimi için yaptığı ilginç yürüyüşü, heyecanla izliyor, sonra da Anıtkabir’e ve Atamıza veda ediyoruz…

 

 

 

 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25