Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'ın 6 Temmuz günü 'Botanik Bahçesi'ndeki iftar davetine erkenden gitmek için yola çıktık.
Atatürk Üniversitesi Kavşağının biraz ilerisinde, yeşil alanıyla dikkat çeken parkın önüne vardığımızda ana kapının yarı aralık olduğunu gördük.
İşte bu yüzden meslektaşlarla "İftar Ata Botanikte mi yoksa Olimpiyat Parkında mı?" tartışmasına girdik.
Sonunda ana kapıyı açarak içeri girdik ve doğru adrese geldiğimizi anladık.
Aslında bizleri yanıltan davetiyede 'Ata Botanik' isminin olmamasıydı.
Davetiyede 'Ata Botanik Park' yerine 'Botanik Bahçesi' denilmesini anlamakta zorlandık.
BURASI GERÇEKTEN ERZURUM MU?
Ata Botanik Park içinde daha önce rastladığımız bir hanım şöyle demişti:
"İlk kez bugün gördüm ve bayıldım. Çok beğendim. Doğa ile baş başa kalmak isteyenler için ideal bir mekan. Çünkü yeşilin en farklı tonları bir arada. Ayrıca sakin olması nedeniyle tam kafa dinlenecek yer."
DHA'dan ‘usta fotoğrafçı’ Turgay İpek ile Atatürk Üniversitesinden Uzman Ayşe Özdemir’in parkta çektiği fotoğraflara bakanlar ise "Gerçekten burası Erzurum mu? Erzurum'da böyle bir park gerçekten var mı?" diye hayret ediyor.
Gençler ve çocuklar ise düğün, nişan, evlilik, sünnet, mezuniyet gibi özel günleri için parkı ‘doğal stüdyo’ olarak kullanıyor.
İşte o 'Ata Botanik Park', Atatürk Üniversitesinde 2000- 2008 yılları arasında rektör olarak görev yapan Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz'ın ‘Erzurum'a hediyesi’dir.
Yaklaşık 350 dönümlük alanda 3 yıl süren çalışmayla Ata Botanik Parkı, o yıllarda Ziraat Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Mükerrem Kaya ile aynı fakültede Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı olan şimdiki Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Hasan Yılmaz kurdu.
Öğretim üyeleri, üniversiteli öğrenciler ve personelin de ciddi emek verdiği Ata Botanik Park, 23 Haziran 2008'de hizmete açıldı.
Yaklaşık 10 yıldan bu yana parktan elini çekmeyen Dekan Prof. Dr. Hasan Yılmaz, yeniliklerle parkın özelliklerini artırmayı ve görselliğini güzelleştirmeyi ihmal etmiyor.
ATA BOTANİK NELERİ DEĞİŞTİRDİ?
Dünyanın yüksek rakımdaki botanik parklar sıralamasında yedinci sıraya çıkan "Ata botanik park ile ne değişti?" derseniz, bazılarını sıralayabilirim:
- Kooperatif yoluyla ev yapmaya gözü doymayanlardan, 350 futbol sahası büyüklüğündeki alan kurtarılarak yeşillendirildi.
- Doğu Anadolu'ya has özel bitkiler, ağaçlar koruma altına alındı.
- Erzurum'un Avrupa standartlarında örnek bir bahçesi oldu.
- Kışın ısının 33 dereceye kadar düştüğü Erzurum'da, ıhlamur ağacı bile yetiştirildi.
- Daha çok üniversitede görev yapanların yararlandığı hobi bahçeleri oluşturuldu.
- Erzurum'a gezmeye gelenlerin görmeleri gereken yerler arasına girdi.
- Kentte yaşayanlar için soluklanacak, dinlenilecek ve de 'hayal kurulacak' bir mekan oldu.
EN GÜZEL İFTAR YERİ SEÇİLDİ
İftar davetine katılan gazetecilerin ortak görüşüne göre, 'En güzel iftar yeri' olarak Ata Botanik Park seçildi.
Üniversitedeki konukevinin aşçıları tarafından hazırlanan 'ayran çorbası, lor dolması, su böreği, et ve pilav ile zeytinyağlılar ve dondurmalı demir tatlısı' da Ramazan ayının 'en iyi iftar menüsü' unvanını aldı.
Sıcaklardan bunalanları ferahlatan davetin ardından Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ile çay içerken sohbet ettik.
Biz dile getirince Rektör Koçak da her yıl önemli kazanımlarla büyümeye devam eden parkta vakit geçirenlerin en çok yiyecek- içecek yokluğundan yakındıklarını anlattı.
Prof. Dr. Koçak, yiyecek- içecek konusunda Prof. Dr. Hasan Yılmaz'ın da aynı görüşte olduğunu belirterek gerekli koşulların oluşturulacağını bildirdi.
Ertesi gün Prof. Dr. Hasan Yılmaz'ın Ata Botanik Park'ta yaptığı 'canlı' halıyı görmeye gittik.
Çimen, çiçek, taş, toprakla süslenen devasa halı tek kelimeyle muhteşemdi.
Bölgedeki diğer üniversitelerde peyzaj mimarlığı eğitimi alan öğrencilerin, park sayesinde Erzurum'da staj yaptıklarına işaret eden Prof. Dr. Hasan Yılmaz, yeni göletler, gül bahçeleri oluşturacakları müjdesini verdi.
Ata Botanik Parkı mutlaka herkes görmeli.
Gittiğiniz zaman parkta göreceğiniz ağaçlardan birkaçı şunlar:
Akasyalar, mazılar, meşeler, huşlar, köknar, ladin, çam, ardıç, ıhlamur, üvez, sumak, süs meyveleri, erik, vişne, armut, kiraz, dut, elma, kızılcık, kuşburnu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.