Atatürk Üniversitesi, 2013-2014 Akademik Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni, Atatürk Üniversitesi Gençlik Anıtı önünü çelenk koyulması ile başladı.
Program Kültür ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen açılış konuşmalarıyla devam etti. Öğrenciler adına konuşma yapan Eczacılık Fakültesi son sınıf öğrencisi Selami Cengiz, üniversitelerin öğrencilere nasıl ayakta durması gerektiğini öğreten hayat okulları olduğunu söyledi. Cengiz, “İçinde bulunduğumuz bilgi çağının en önemli üretim yeri üniversitelerdir. Bilginin tek güç olarak kabul edildiği çağda sadece bölümümüzde öğrendiğimiz bilgilerle sınırlı kalmayacağız. Biz ülkemize daha fazla nasıl fayda sağlayabilirim düşüncesiyle hareket edeceğiz. Bilgi ve becerilerimizi, durmadan geliştirerek insanlığa hizmet edeceğiz. Mirasçısı olduğumuz köklü medeniyetimize yakışacak şekilde hareket edeceğiz.” dedi.
ÜNİVERSİTEMİZ, ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK BİLİM VE EĞİTİM KURUMLARINDAN BİRİDİR
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, öğrenci sayılarının 100 bini geçtiğini ve 6 bine yakın çalışanıyla da öğrencilere hizmet verildiğini dile getirdi. Koçak, “Yeni eğitim öğretim yılının insanlığa, milletimize, bölgemize, eğitim camiasına, akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum. Üniversitemiz, 100 bini aşkın öğrencisi ve 6 bine yakın çalışanıyla, ülkemizin en büyük bilim ve eğitim kurumlarından biridir. ” diye konuştu.
“BİLİMSEL YAYIN VE ÜRETİMDE DÜNYA DA ÖNEMLİ BİR YERDEYİZ”
“Üniversitemiz sadece sayısal göstergelerle değil, hem ülke genelindeki üniversitelere kazandırdığı nitelikli akademisyenler ile hem de bilimsel yayın ve üretimdeki potansiyeliyle de akademik dünyada önemli bir yere sahiptir” diyen Rektör Prof. Dr. Koçak, “Her şeyin odağına insanın yarar ve refahını koyan bu bakış açımız, ister istemez ülke sorunlarına da geniş açılı yaklaşımlar sergilememizi gerekli kılmaktadır. Görevi devraldığımız 2008 yılından bu yana, üniversitemizin sosyal ve bilimsel saygınlığını ve başarısını, öğretim elemanı kalitesini ve donanımını artırmaya; öğrencilerimizin kendilerini geliştirebilecekleri bilimsel ve kültürel ortamları oluşturmaya ve nitelikli eğitim programlarını yapılandırmaya büyük özen göstermekteyiz. ” şeklinde konuştu.
“HEDEFİMİZ KAYNAKLARIMIZI ZENGİNLEŞTİRMEK”
Koçak, konuşmasına şöyle devam etti: “Yine üniversitemizin tüm alt ve üst yapı donanımını geliştirmek ve çeşitlendirmek hususunda ciddi ilerlemeler kaydettiğimizi de ifade etmek isterim. Üniversitemiz, bilimsel yayın sayısı itibarıyla, Türkiye üniversiteleri arasında ilk 10’daki yerini korumaktadır. Türkiye’nin hayati gündem maddeleri arasında yer alan girişimcilik ve yenilikçilik konuları, üniversitemizin hedeflerinin merkezindedir. Önümüzdeki dönemde öncelikli hedefimiz, kaynaklarımızı zenginleştirerek üniversitemizin eğitim, araştırma ve topluma hizmet alanlarındaki başarısının sürekliliğini artırmak olacaktır. Geleceğimizin bugünden daha aydınlık olacağına olan inancımız tamdır. Üniversitemiz, hem köklü tarih hem de donanımı ile çocuklarımıza her türlü imkânı sunup, onları çağdaş eğitimin gerektirdiği koşul ve fırsatlarla buluşturacak ve onları yarının müreffeh Türkiye’sinin inşasında söz sahibi yapacaktır.”
“ERZURUM’UN AYRI BİR RUHU VAR”
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum’un ayrı bir ruhu olduğunu belirterek öğrencilere okul dönemini doya doya yaşamaları gerektiği çağrısında bulundu. Altıparmak şöyle dedi: “Yeni öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Böyle köklü bir kuruluşu ve köklü bir tarihe sahip yeri seçtiğinizden dolayı çok şanslısınız. Erzurum’un ayrı bir ruhu vardır. Bunu doya doya yaşamanız lazım. Bizler de sizler için huzur sağlamak adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kapımız size sonsuza kadar açık olacaktır. Lütfen tarafsız ve ideolojik olmayan kaynakları okuyun. Siz ailelerinizin gurur kaynağısınız. Daha sonraki hayatınızda pişman olmamak için çağdaşlarınıza fark atmanız gerekmektedir.”
“ZAMANI İYİ DEĞERLENDİRİN”
Açılış dersini veren Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp, öğrencilere zamanlarını iyi değerlendirmeleri uyarısında bulundu. Alp şunları aktardı: “Ben bir akademisyen değilim ama yıllarımı eğitime verdim. Kazandığımı da eğitime harcadım. Çok çok çalışmak gerekir. Sadece zekilik yetmiyor. Analitik düşünme yeteneğinizi mutlaka geliştirin. Bütün dünyada adını duyurmuş bir üniversitede okuyorsunuz. Modern yerleşke ve güçlü yönetim üniversitenin büyük olmasında etkili oluyor. Bir insanı en iyi tanıyan, o insanın kendisidir. Onun için serbest iş hayatınıza uygun alanı seçmelisiniz. Bu üniversiteden alacağınız diploma bir anahtar olsa da yaşam sürecinizde iş arama, işe girme durumunda yeterli olmayabilir. Çok iyi bir alan bilgisine ve iyi bir yabancı dile sahip olmalısınız. Zamanı çok iyi değerlendirin. 2013-2014 akademik yılının hayırlı uğurlu ve başarılı bir yıl olmasını diliyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.