Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Hollanda'da görev yapan bilim insanları tarafından hazırlanan dünyanın en etkili bilim insanları listesi, Plos Biology Dergisinde yayımlandı.
Bilimsel makale sayısı, atıf sayısı, yazar sırası gibi değişkenlerden oluşan ve kompozit indikatör bilimsel etki endeksi kullanılarak 22 anabilim dalı ve 176 alt bilim dalında hazırlanan "Dünyanın En Etkili 100 Bin Bilim İnsanı" listesinde Atatürk Üniversitesi de yer aldı.
Hazırlanan listeye göre; Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Gülçin Türkiye’deki akademisyenler arasında 6. sırada, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Meyve Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli ise 86. sırada yer aldı.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezai Ercişli, 1989 yılından beri Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde Öğretim görevlisi olarak çalıştığını belirterek, “Ana çalışma branşım meyvecilik. Daha da alt grup olarak yabani yenilebilir meyve türleri üzerine çalışmalar yapıyorum. Yabani meyve türlerinin özellikle Morfoloji, Biyokimyasal ve Moleküler karakterizasyonu konusunda uzun yıllara dayanan çalışmalar yapıyorum. Bu çalışmalarda özellikle Çoruh Vadisi çok büyük önem taşıyor. Üniversitemizin geçmişten beri bizlere sunduğu geniş imkanlarla çok sayıda çalışmalar yürüttüm. Bu çalışmaların büyük bir kısmı uluslararası dergilerde kabul edildi. Bir üniversitenin değerlendirmesinde dünyanın en etkili yüz bin akademisyeni arasında yer aldım. Türkiye’de de bu listede 195 akademisyen bulunmaktadır. Türkiye’den bu listeye giren 195 akademisyen içerisinde 86'ncı sırada yer aldım. Yine meyvecilikle ilgili yaptığım çalışmaların bir kısmı Osmanlılar dönemi Anadolu’daki meyvelerin Balkan ülkelerine taşınmasıdır. Bu konuda yaptığım moleküler çalışmalarla Osmanlılar tarafından Balkanlara meyvecilik kültürünün götürüldüğünü ispat ettik. Yine bu çalışmalar dünyanın prestijli dergilerinde yayınlandı” dedi.
Başta ABD olmak üzere 30’a yakın ülkede farklı laboratuarlarda çalışmalarda bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Sezai Ercişli, “Yurt dışında yaklaşık olarak 60 akademisyen ile çalışma fırsatı buldum. Halen bu akademisyenlerle iletişim halindeyiz. Bu iletişim aynı zamanda da Atatürk Üniversitesi’nin uluslararası çalışmalarda tanıtımına sebep oluyor. Üniversitemiz araştırma yapanlara büyük ölçüde destek sağlıyor. Üniversitemizin en büyük farkı çalışan akademisyenleri ciddi anlamda desteklemiş olmasıdır. Çalışmalarımda son 4 yıl rektör yardımcılığı olarak görev yaptım. Özellikle bölge çiftçimize meyvecilik konusunda önemli katkılarda bulunuyorum. 1996 yılında ahududu bitkisini Erzurum’a ben getirdim. Yetiştiricilik olarak Oltu ilçesinde başlattık. Ahududu bitkisini tüm yöremizde görme imkanı sağladık. Bölgemizde yedi veren bir çeşittir. Bunları görmek elbette gurur vericidir. Bölgemizde yüze yakın çilek bahçeleri kurulmasına yardım ettik. Yöre çiftçilerine modern çilek yetiştirme konusunda yardımlarımız oldu. Yine bodur elma ve kiraz bahçelerinin kurulmasına vesile olduk. Yine bir başka konumuz olan yöre çiftçilerine meyve ağaçlarının aşılanması ve budanması konusunda yardımlarımız oldu. Organik çalışmaların devamlılığında yardımlarımız oldu” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. İlhami Gülçin ise ayrıca Türkiye Bilimler Akademisi üyesi olarak da görev yaptığını belirterek, “Doktora çalışmalarım boyunca temel konular üzerine oldu. Bitkilerde biyolojik aktivite, bunun yanı sıra biyolojik aktivite içerisinde en etkili aktivitelerden birisi olan Antoksantin üzerine çalışmalar yaptık. Bu çalışmanın en önemli bölümü ısırgan otunun bu konuda ki etkinliğini kanıtladık. Bilimsel literatüre kazandırdık. Çalışma grubumla iki temel alanda çalışmalar sürdürdük. Birincisi Türkiye’de endemik bitki ve gıda amaçlı kullanılan bitkilerin kapasitelerin belirlenmesi konusudur. İkinci temel konu ise bazı global hastalıklarla ilintili enzimlerin invision çalışmalar üzerinedir. Çalışmalarımız bir çok dergilere kapak oldu. Antioksidan aktiviteler çalışmalar dünyada son zamanlarda üzerinde durulan çalışma alanlarından birisidir. Türkiye ayağına ilk bizler girdik. Doktora çalışmamız bu yöndeydi. Yüzlerce çalışmalarda bitkilerin özlerini belirledik. Yine bazı hastalıklarla ilintili enzimlerle ilgili çalışmalar sürdürdük. Kanser hastalığı, alzaymır hastalığı gibi, birçok global hastalıkta innovatör hastalıklar gibi. Sentetik ilaçlar gibi ilaçların birçoğunun istenmeyen yan etkileri oluşur. Birçok hastalığa bitki çalışmaları konusunda yardımlarımız oldu” diye konuştu.
Ülkemizin çok zengin bitki örtüsüne sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. İlhami Gülçin, “Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinin bitki florasına ait birçok bitkinin Antoksantin potansiyelini belirledik. Etkili olarak maddelerin profillerini ortaya koyduk. Çalışmalarımızın ikinci ayağında ise dünya çapında birçok insanın acı çektiği birçok hastalığın enzimlerine yönelik çalışmalarımız oldu” dedi.
Atatürk Üniversitesi'nde akademik başarı
Atatürk Üniversitesi'nden iki bilim insanı, dünyanın en etkili bilim insanları arasında yer aldı.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ETÜ’lü milli güreşçiden ordular arası dünya şampiyonasında bronz madalyaErzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü 3. sınıf öğrencisi Adil Mısırcı, Ordulararası Dünya Şampiyonası’nda bronz madalyanın sahibi oldu.
Vakıf Okulları Öğretmenleri, 24 Kasım’da bir araya geldiAtatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Özel Vakıf Okulları tarafından düzenlenen özel etkinliğe katıldı.
Rektör Hacımüftüoğlu: “Öğretmenler toplumumuzun en değerli yapı taşlarıdır”Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
Atatürk Üniversitesi’nde milli teknoloji atölyesi kurulacakTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Başkanı (BİTO) Ömer Kökçam, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nu ziyaret ederek Milli Teknoloji Atölyesi kurulması planına dair iş birliği sürecini başlattı
ETÜ’de kadına yönelik şiddete dikkat çekildiErzurum Teknik Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddet Semineri düzenlendi.
'Kerkük'te nüfus sayımı üzerinden Türk varlığına darbe girişimi'Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Türk tarihi ve kültürü açısından çok önemli bir şehir olan Kerkük'ün içerisinde barındırdığı Türkmen nüfusu ile günümüzde de Türk milleti açısından kıymetini muhafaza ettiğini anlattı
- 20:37 - Erzurum'da okulların tatili bir gün daha uzatıldı
- 19:19 - Türk Kızılay Erzurum Ekibinden Yolculara İkram Desteği
- 18:04 - Uzundere’de son 40 yılın en yoğun kar yağışı hayatı felç etti
- 15:48 - Büyükşehir’in kar timleri iş başında
- 15:45 - Erzurum’da ‘’Şiddetle mücadelede el ele’’ programı
- 15:42 - Erzurum kara teslim oldu
- 15:38 - ETÜ’lü milli güreşçiden ordular arası dünya şampiyonasında bronz madalya
- 15:35 - Prof. Dr. Eroğlu TGCD'nin yeni başkanı oldu
- 15:31 - Erzurum’da ‘Nesilden nesile öğretmen buluşması
- 15:27 - Okulda güreş salonu açtılar
- 15:22 - Çalışma hayatına nefes aldıracak Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP) Türkiye’de ilk kez ETSO’da imzalandı
- 14:54 - Altın Kelepçeler: Geleneksel Dokunuşla Modern Stil
- 14:52 - Enerji Tasarrufu ve Performans İçin Bosch Çamaşır Makinesi Bakımı
- 13:32 - Dive into Adventure with Unblocked 76 Games on Symbaloo
- 13:31 - MacBook Tamiri: Hızlı ve Güvenilir Hizmetin Adresi ElmaDükkanı
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.