Başbakan Davutoğlu 2015 hedeflerini anlattı. Davutoğlu bedelli askerlik içinde sinyali verdi: Sayıları artık yüzbinleri bulan birikime çözüm lazım...
Avustralya’da başlayan G20 zirvesinin 2015 dönem başkanlığını Türkiye üstlenecek. Dün Avustralya’da bir konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin dönem başkanlığı süresince yürüteceği politikaları anlattı.
15-16 Kasım tarihleri arasında Avustalya’nın ev sahipliğinde Quennsland eyaletine bağlı Brisbane kentinde yapılacak G20 zirvesi için liderler dünden itibaren gelmeye başladı. G-20’ye üye 19 ülke ve Avrupa Birliği komisyonun katılımıyla gerçekleşecek zirvede, 6 farklı ülkeden de davetli temsilci bulunacak.
‘Format değişikliği yok’
2015’te zirvenin dönem başkanlığını Türkiye yürütecek. Başbakan Davutoğlu da dün zirve kapsamında yaptığı konuşmalarda Türkiye’nin dönem başkanlığı süresince odaklanacağı konulara değindi. İşte Davutoğlu’nun konuşmalarından çarpıcı satır başları: “Bizim kendi misyonumuz da var. Temel bir gündem oluşturacağız. G20’nin temel hedeflerini belirleyeceğiz, ama bir prosedür, kurallar bütünü dayatmadan, dönem başkanı olarak dayatamayız zaten. Troykası var G20’nin, mevcut başkan, gelecek başkan ve önceki başkan olarak.”
‘Küresel odaklanma’
“Dönem başkanlığımızda herkesin sesi olacağız ve gündemi bu şekilde hazırlayacağız. Mümkünse de düşük gelirli ülkeleri ve G20 ülkelerini bir araya getirmeye ve birbirlerini anlamalarını sağlamaya çalışacağız. Uluslararası sistemin dinamiklerine bakacağız ve önümüzdeki yılların sıkıntılarını göz önünde bulunduracağız. Sadece G20 ülkelerinin sıkıntılarına değil, küresel ekonomiye de aynı zamanda. Gelişmekte olan ve az gelirli ülkeleri uluslararası ekonomik sistem içine entegre etmezsek o zaman hiçbir ülke işsizlik ve finansal krizlerden muaf kalamaz. Türkiye en az gelişmiş olan ülkeleri ve düşük gelirli ülkelerin uluslararası ekonomik sistem içerisine nasıl entegre edileceğine kafa yoruyor, bununla ilgili çalışmalar yapıyor.”
BAKAN YILMAZ HESAPLADI
Bedelli çıkarsa kaç kişi yararlanır?
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerliğin çıkması durumunda kaç kişinin yararlanabileceği ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Eğer bedelliaskerlik kapsamını, yaş 30 diye kabul ederseniz 400 bine yakın. Eğer yaşı 29’a düşürürseniz 450 bine, 28 derseniz 534 bine çıkar. 27 olursa 600 binin üzerine, 26 derseniz 750 bine çıkar. 25’e düşerse de yararlanacakların sayısı 917 bin 690 yani 1 milyona yakın olur.” Son bedelli askerlik uygulamasına 30 bin lira ödeyerek başvuran yaklaşık 70 bin kişiden devletin kasasına 2 milyar 130 milyon lira kalmıştı. Yeni bir bedelli askerlik uygulaması için tartışılan rakam ise 20 bin lira civarında. Bu rakam üzerinden 500 bin kişi başvurursa devlete 10 milyar lira kalacak.
‘Bedelli bekleyenlere çözüm bulmak şart!’
Başbakan Davutoğlu, Avustralya’nın Brisbane kentinde, Sofitel Otel’de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin bedelli askerlik konusuyla ilgili bir gelişme olup olmadığını sorması üzerine de şunları söyledi: “Prensipte GenelkurmayBaşkanlığımızla yaptığımız brifingde bunun üzerinde durduk, mümkün olduğu kadar daha profesyonel bir yapılanmaya, silahlı kuvvetlerimizde gitme ihtiyacı var. Bir taraftan mecburi askeri hizmetinin getirdiği tabii zorunluluklar var, diğer taraftan da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeniden yapılandırılması etrafından ortaya çıkan ihtiyaçlar var. Bu bakımdan tüm bunların etkilerini değerlendiriyoruz. Tabii etrafımızda bir ateş çemberi var. Çok ciddi bir güvenlik riski ortamında bulunuyoruz.”
‘Belli bir yaşı geçmiş...’
“Ama öbür taraftan askerlik yapılması anlamında belli bir yaş sınırını geçmiş ve gittikçe sayısı artan birikim de var ancak bunun sık sık gündeme gelmesinin ortaya çıkardığı psikolojinin herkesin askerlik yapmak yerine askerliğini tehir etmeyi tercih etmesi. Tüm bunları göz önüne almak zorundayız. Dolayısıyla hem bu vatani görevin ifasında bir sıkıntı doğmaması hem güvenlik şartlarının göz önüne alınması; aynı zamanda bu birikmiş sayıları artık yüz binleri bulan verimli askerlik yapma çağını geçmiş vatandaşlarımıza çözüm bulunması noktasında değerlendirmelerimiz sürecek. Yeni gelişme olduğunda bizzat bunu arkadaşlarımla değerlendirdikten sonra açıklarım.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.