• BIST 9807.1
  • Altın 3307.261
  • Dolar 35.9476
  • Euro 37.3709
  • Erzurum -6 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 1 °C

Bir Aile Neredeyse Yok Oluyordu!...

Bir Aile Neredeyse Yok Oluyordu!...

Erzurum’da sobadan sızan gazdan anne ve iki çocuğu zehirlendi.


Edinilen bilgiye göre; Erzurum’un Horasan ilçesinde sobadan sızan gazdan dolayı anne E.A ve iki çocuğu F.A, F.A isimli şahılar zehirlendi. Çevredekilerin yardımıyla hastaneye kaldırılan anne ve çocukları tedavi altına alındı. Yapılan ilk tedavinin ardından anne ve çocuklarının hayati tehlikelerinin bulunması nedeniyle Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilerek burada tedavi altına alındılar.


SOBA ZEHİRLEMESİNİN NEDENLERİ VE ÖNLEMLERİ


Uzmanlar, her yıl yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği soba zehirlenmelerine karşı basit ancak hayat kurtaran önlemler konusunda vatandaşları bilgilendiriyorlar.
Tüm uyarılara rağmen her yıl hidrokarbon (HC) içeren fosil yakıtların (kömür, petrol, doğal gaz vs) bilinçsizce yakılmasından kaynaklanan zehirlenmelere bağlı ölüm sayısı arttığını dile getiren uzmanlar, havaların soğuması ve özellikle lodosun etkili olduğu günlerde vatandaşların soba zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istiyor.


KIŞIN SOBA FACİASI YAŞAMAMAK İÇİN ŞU UYARILARA DİKKAT


Soba zehirlenmelerine karşı alınması gereken tedbirler şöyle;
Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullandığı takdirde ise 3 ayda bir temizlettirilmeli.
Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı.


Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı.
Binaların yangından korunması yönetmeliklerine mutlaka uyulmalı.
Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar yalıtılmalı veya baca duvarı et kalınlığı en az 10 cm. olmalı.
Bacalara, yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları vb maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalı.


Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler.


Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi sonucunda karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı.


Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli. Gece yatarken soba kesinlikle açık bırakılmamalı.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25