• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Erzurum -3 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 1 °C

BİZİM BİR “GONDOL” ÖNERİMİZ VARDI…

Vahdet Nafiz Aksu

Yıllar önce Ankara Keçiören’de arkadaşlarla gondol turu atarken aklımıza gelivermiş“ Erzurum’a da yakışır böyle bir proje” diye.

Gündüz vakti ayakta uyusak Erzurum rüyası görmek adet olmuş ya bize, bu mevzuyu da unutmadan yazalım demişiz zahir. Hemen kaleme sarılmamıza bir gelişmenin de etkisi olmuştu, iyi hatırlıyorum. O soralar Bakanlar Kurulu, “Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı” kurulmasına karar vermişti. Biz de madem öyle, park alanı içindeki Aziziye Tabyası “Nenehatun Savunma ve İstiklal Müzesi” olarak değerlendirilebilir diye düşünüp, defalarca yazıp çizmiştik. Hatta ENER Projesi olarak da yayımlamıştık, hatlayanlar vardır okurlarımızdan. İyi de kurduk müzeyi, ulaşımı nasıl sağlayacağız? Gondol - teleferik çözüm olarak yatmıştı aklımıza. 

İki başka gondol güzergâhı olarak da Ilıca Termal tesisleri ile Havalimanı- Palandöken Kayak Tesislerini önerdiğimizi hatırlıyorum. Hani diyorduk ya “kayak yapıp beyaz karda üşüyenleri, sımsıcak kaplıcalarda ısıtalım, buraya da gondol ile raylı sistem ile taşıyalım misafirlerimiz.” Diye… Nasıl, kulağa hoş geliyor değil mi? 


***
Bu konuda birkaç yazı yazdığımı hatırladım da tarihini unutmuşum. Arşivi tararken Kıymetli Muzaffer Taşyürek’in adını getirdi önüme Google.

Hocamız, gazeteden kişisel web siteme aktardığım yazının altına güzel bir yorum eklemiş eksik olmasın.

Yorumun tarihi 15.06.2009. Demek ki o günlerde yayımlanmış köşe yazımız Palandöken’de. Neredeyse on sene evvel yazdıklarımı aratırsanız bulursunuz nette, tazeleyip çekmeyeyim canınıza. Lakin Muzaffer hocanın yorumunu aktarmadan geçmeyeceğim, görelim ne isabetli konuları gündeme alıp, tartışmışız, işi gücü, derdi tasası Erzurum olan dostlarla. 

“Ben haftada iki gün cumartesi ve pazar Erzurum'a dışarıdan misafir olarak gelen misafirleri tabyalara geziye götürüp o mekânlarda geçen olayları anlatan bir tarih öğretmeni olarak bu konuda en fazla muztarip olan ve misafirlerin bu tarihi mekânlar neden perişan ve bakımsız sorularına cevap veremeyen bir insanım…     

Ankara Keçiören’de, Eyüp’te, Bursa'da, Samsunda örnekleri bulunan gondol sistemi ile Erzurum kalesinin taş mağazalara bakan yüzünden Mecidiye tabyasına teleferik -Gondol sistemi kurulması tabyaların canlılık kazanmasına, rahatça gezilmesine, bakım ve korunmasına faydalı olacak bir sistemdir.

Bildiğiniz gibi tabyalara sadece otomobil ile ulaşma imkânı vardır. O da mesai saatleri içerisinde olmaktadır. Askeri alan içeresinden geçilip gidilen bu mekânlara herkes ulaşamamakta veya bir kere gidince tekrar gitme ihtiyacı duymamaktadır. Gondol sistemi olduğu takdirde:

a- Gondolun geçtiği şehir güzergâhının bakım ve onarımı, tanzim ve tezyinatı yapılacaktır
b- Gondol 20- 30 kişiye iş istihdamı sağlayacaktır.
c- Tarihi mekânlarda yapılacak dinlenme yerleri ile bu mekânlar her saat otokontrol altında tutulacaktır.
d- Gondol sistemi Erzurum'a ayrı bir hava katacaktır…
e- Kış olimpiyatları için büyük avantaj ve prestij sağlayacaktır…
f- Benim aklıma gelmeyen daha birçok faydasını sizin takdirlerinize bırakıyorum."


*** 
İşte böyle, size harflerin, cümlelerin koridorlarından geçirip on yıl öncesine götürdüm. Bir başka deyişle on yıl öncesinin hala değerini koruyan önerilerini bugüne taşıdım. Belki, duyan, işiten, ilgilenen olur. Milletvekillerimiz el atar da bu 'uyuyan projeler', 'yürüyen proje'ye dönüşür, diğer birçok önerimiz gibi…

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25