• BIST 9602.16
  • Altın 3440.779
  • Dolar 36.4087
  • Euro 38.1115
  • Erzurum -13 °C
  • İstanbul 2 °C
  • Ankara -3 °C

Borçlar siliniyor! 10 bin TL sınırının üzerinde olanların ise yarısı...

Borçlar siliniyor! 10 bin TL sınırının üzerinde olanların ise yarısı...
Borçlar siliniyor. 10 bin TL sınırı bulunuyor. Bu sınırın altındaki borçlar silinecek, 10 bin liranın üzerinde olan borçların ise yarısının ödenmesi durumunda, kalan kısmı terkin edilecek. Detaylar belli oldu.

Yüz binlerce kişiyi kapsıyor. GSS borcu olanlar ile ilgili harekete geçildi. Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bağ-Kur'lu ya da sosyal güvencesi olmayıp GSS konusunu ihmal etmiş olanlar var. 10 bin liraya kadar olan borçlar silinecek, bunun üzerinde olanların da yarısının ödenmesi durumunda geri kalan borçtan terkin edilecek. " diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarını iyileştiren teklifle genel sağlık sigortası borcu olan binlerce vatandaşa nefes aldıracak düzenleme yapıldı. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık sigortasından yararlanabilmeleri için kolaylık sağlanacak.

Borçlarının 10 bin liraya kadar olan kısmı silinecek. Böylece mağduriyetler giderilecek ve icradaki dosya yükü azaltılacak.

Sağlık sigortasından yararlanamayanlara sunulan sağlık hizmet bedellerinden 31 Aralık 2021 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının yüzde 50'sinin, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde defaten veya taksitle ödenmesi halinde, geri kalan kısmı terkin edilecek.

10 BİN TL'YE KADAR 

Sabah'ta yer alan habere göre, Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir, primini ödeyemediği için açılan 85 bin 947 dosya bulunduğunu söyledi.

Eldemir, "Bağ-Kur'lu ya da sosyal güvencesi olmayıp GSS konusunu ihmal etmiş olanlar var. 10 bin liraya kadar olan borçlar silinecek, bunun üzerinde olanların da yarısının ödenmesi durumunda geri kalan borçtan terkin edilecek. Hastaneye gelenler sağlık sigortası yok diye geri çevrilmiyor" ifadelerini kullandı.

Komisyon'da kabul edilen teklife göre Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme alması sağlanacak. Teklife göre, doktor ve diş hekimlerinin sabit ek ödemeleri, merkezi yönetim bütçesinden yapılacak.

Yeni Asır gazetesinden Faruk Erdem de bugünkü köşesinde Genel Sağlık Sigortaları ile ilgili bir yazı kalema aldı. İşte GSS ile Sosyal güvencesi olmayanlar ayda 150,12 lira primle ailece GSS kapsamına girerken, geliri az olanların primini devlet ödüyor. Çocuklar, gençler şartsız kapsama alınırken, prim borcu olanlara da imkan sunuluyor. GSS ile ilgili olarak e- devletteki 60/1 ile başlayan sayılar ne anlama geliyor? İşte Erdem'in yazısının detayları...

Türkiye, güçlü sağlık sistemiyle ve sosyal güvenlik uygulamalarıyla dünyaya örnek oluyor.

2012 yılında getirilen ve 2017 yılında yapılan değişiklikle daha da ulaşılır hale gelen Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi ile tüm vatandaşlar hem sağlık hem ilaç hizmeti alabiliyor.

Bugün tüm hastanelerde ve eczanelerde TC kimlik numarasını söyleyen vatandaşlar hem muayene olabiliyor hem de ilaçlarına kavuşabiliyor. Aynı şekilde özel hastanelerde de katkı payı ödenerek sağlık hizmeti sosyal güvence ile alınabiliyor. Hatta emekliler bunun için daha az para öderken eczane de de ilaç için bir ödeme yapmıyor. İlaç parası daha sonra emekli maaşından kesiliyor. Dolayısıyla GSS sistemi ile çalışan-çalışmayan herkes sağlık şemsiyesi altında bulunuyor. 7'den 70'e herkese güvence sağlanıyor.

Çalışanların ya da emeklilerin primleri otomatik ödenirken, çalışmayanlar için ise devletin primleri ödeme sistemi bulunuyor. GSS ile sağlanan hizmeteler daha yakından bakalım:

AİLE BOYU SAĞLIK:

Sosyal güvencesi olmayanlar yani çalışmayanlar, ya da birisinin bakmakla yükümlü olduğu kişi olmayanlar ayda 150,12 lira primle ailece GSS kapsamına alınıyor. GSS primi geçerli brüt asgari ücretin yüzde 3'ü kadar oluyor. Bu yıl brüt asgari ücret 5004 TL olduğu için aylık prim de 150,12 TL olarak alınıyor. Eğer bu vatandaşların bu primi ödeme güçleri yoksa bu kez kendilerinden para alınmıyor ve primleri devlet ödüyor. Bunun için kaymakamlıklarda gelir testi yaptırmak gerekiyor.

YOKSULUN PRİMİ DEVLETTEN:

Gelir testi için başvuran ve hane içinde kişi başı geliri bin 668 liranın altında çıkanların primi devlet tarafından karşılanıyor.

Gelir testi sonunda haneye giren gelir yaşayan sayısına bölünüp muhtaçlık durumu belirleniyor. Brüt asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. Gelir testi yapılırken, genel sağlık sigortalısı ile aynı ikametgâhta yaşayan eş, evli olmayan çocuklar ile ana ve babanın gelirleri, harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak belirlenen ailenin aylık geliri, hanede yaşayan aile bireyi sayısına bölünerek aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit ediliyor.

ÇOCUKLAR KAPSAMDA:

18 yaş altı bütün genç ve çocuklar da GSS kapsamında yer alıyor. Bu yaştakiler için bir prim yatırılması ya da gelir testi yapılması gerekmiyor.

GENÇLERE 2 YIL MUAFİYET:

Gençlerin mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca sağlık primlerini devlet karşılıyor. Burada bir yaş sınırı da var. Lise mezunlarının yaş sınırı 20, üniversite mezunlarında ise 25.

17 [Borçlar siliniyor 10 bin TL sınırının üzerinde olanların ise yarısı...]

Bu yaşa kadar mezuniyet sonrasında GSS primi ödenmiyor.

BORÇLU DA YARARLANIYOR: 

Bağ-Kur ve GSS prim borcu olanlar da yıl sonuna kadar Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor.

BÜTÜN HASTANE KAPILARI AÇIK:

Vatandaşlara 2 bin 400'ü aşkın sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusunda hizmet veriliyor.

9 BİNİ AŞKIN İLAÇ LİSTEDE:

Geri ödeme listesindeki ilaç sayısı 9 bin 94. Son verilere göre sözleşmeli eczane sayısı da 26 bini aştı.

SAYILARIN ANLAMI NE? 

E-devlet sistemine giren vatandaşlar GSS ile ilgili dokümanlarda 60 ile başlayan rakamlara rastlıyorlar. Bu rakamlar yasa numarasını ve sizin çalışma statünüzü belirliyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamına kimlerin gireceği 5510 sayılı Kanunun 60. Maddesinde belirleniyor. Bu yüzden de tüm rakamlar 60 ile başlıyor. Burada çalışma biçimlerine göre farklılıklar alt fıkralarda belirtildiği için 60 sayısından sonra bazı harflerle de ifade ediliyor.

60. maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde, GSS primi ödemeden sağlıktan yararlanacak kişiler sayılmış olup, bunların en başında hane içerisinde kişi başına düşen aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkanlar gelmektedir.

60. maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde ise bir sosyal güvencesi olmayan yani çalışmayan, aynı zamanda birisinin bakmakla yükümlü olduğu kişi de olmayan vatandaşlar sayılmıştır. Yani anne babasından ya da eşinden dolayı sigortalı olmayan, bir işyerinde çalışmayan, emekli olmayan kişiler bu kapsama girmekte ve GSS primi ödemektedirler. Bu kişilerde 60/g-1olarak ifade edilmektedir.

GSS PRİM BORCU NEDEN ÇIKAR? 

Aylık gelirlerinin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit ediliyor. Ancak çoğu kişi gelir testi yaptırmıyor. Gelir testi yaptırmayınca da her ay, ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS primi hesabına borç yazılıyor. Bu nedenle de GSS prim borcu birikiyor.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR? 

Eğer GSS borcu zamanında ödenmezse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından icra ve haciz yoluna başvurulup borcun tahsil edilmesini isteyebilir. Borcun bir kısmı ödenip diğer kısmı ödenmediği zaman ise sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU ÖDEME NASIL YAPILIR? 

GSS ödemeleri bankalarda, PTT şubelerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden ödenmektedir. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla beraber yürürlüğe girecek olan GSS borçları siliniyor. Birikmiş GSS borcu olanlar, 31 Aralık tarihine kadar sadece anaparayı ödeyerek yükümlülüğünü yerine getirmiş olacak.

2022 GSS PRİMLERİ NE KADAR OLDU? 

Herhangi bir işte çalışmayıp, anne veya babasından dolayı “bakmakla yükümlü olunan” sıfatıyla sağlık hizmeti alamayanlar genel sağlık sigortası (GSS) primlerini kendileri ödüyor. Primini kendileri ödeyenlerin sayısı 7.2 milyon kişiye ulaşıyor.

GSS prim tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında uygulanıyor. 2021 yılında aylık 107.3 TL olan GSS primi, asgari ücret zammının ardından 2022 yılında 161.55 lira olacak.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25