Erzurum’da Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan bir ihbar üzerine ortaya çıkarılan ‘sahte sertifika’ olayı ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Halk Eğitim Merkezi’nin internet ve bilgisayar şifrelerini ele geçirerek kurumun açtığı meslek kursları için 422 adet sahte sertifika düzenleyen 138 kişi hakkında hazırlanan iddianame Erzurum Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi. Sanıkların, sahte sertifika satarak 21 bin 800 TL haksız kazanç sağladıkları tespit edildi.
7 AY TUTUKLU KALDI, TAHLİYE OLDULAR
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 116 sayfalık iddianamede Merkez Halk Eğitim ve Yakutiye Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde görev yapan Müdür Yardımcıları ve 10 öğretmen, kursiyer, ve memur, çıkarıldıkları Üçüncü Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği’, ‘rüşvet almak ve vermek’ suçlarından tutuklanmış, 7 ay tutuklu kaldıktan sonra yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
138 SANIKLI DAVADA REKOR CEZA İSTEMİ
Erzurum Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen 138 sanıklı ‘kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği’, ‘rüşvet almak ve vermek’ suçlarından 10’u kursiyer öğretmen ve sahte sertifika alan 128 kişi hakkında ‘sahtecilik’ suçundan 414 yıl ile bin 104 yıl, ‘zimmet’ suçundan ise 552 yıl ile bin 656 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.
KURS VE EĞİTİME KATILMADAN SERTİFİKA
Mahkemece kabul edilen iddianamede, Yakutiye Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde hiçbir kurs ve eğitime katılmaksızın, sertifika alındığı duyumu üzerine harekete geçildiği belirtildi. Yapılan soruşturmada, kalorifer ve doğalgaz kursu için müracaat edenlerden kimlik fotokopilerini alınarak 50 ila 500 TL arasında para istediği ve bu paralar karşılığında sertifikaları teslim ettikleri, karşılığında ise makbuz verilmediği belirlendi.
“MÜDÜRÜNDEN, MEMURUNA HERKES TALİMAT VERİRDİ”
Halk Eğitim Müdürlüğü’nde temizlik işçisi olarak çalışan ve soruşturma kapsamında 7 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen temizlik işçisi Y.A., verdiği ifadesinde, “Ben temizlik işçisi olduğum için sabah erkenden kuruma gelir, çayı demledikten sonra danışmada beklerdim. Ben Halk Eğitim Müdürlüğü’ne gelen vatandaşların fotokopilerini burada çekerek gitmesi gereken odayı tarif eder kendilerini yönlendirirdim. Bu işlemi de Halk Eğitim Müdürlüğü’nde bulunan müdüründen memuruna herkes talimat verir o şekilde yapardım.”dedi.
Soruşturma süresi boyunca adlarına usulsüz ve sahte sertifika tanzim edildiği tespit edilen 563 kişiden 202 şahsın şüpheli olarak ifadesine, 13 şahsın bilgi sahibi olarak beyanına başvuruldu. İfadelerine başvurulan toplam 215 kişinin 113’ünden sertifika parası adı altında toplam 21 bin 800 TL para alındığı belirlendi
MÜDÜR YARDIMCISI, “İMZAM TAKLİT EDİLMİŞTİR”
Yukutiye İlçe Halk Eğitim Müdür Yardımcısı B.D. ise,”Sahte ve usulsüz olarak düzenlendiği anlaşılan sertifikalarda ki imzaların hiç birisi bana ait değil. Bana imzalamam için getirilen sertifikalarla birlikte kurs öğretmenin sınav sonuç çizelgesi de getirir. Bende bu belgeleri imzalarken mutlaka ama mutlaka bu çizelgedeki isimlerlerle sertifika düzenlenmiş isimleri karşılaştırırım. Mukayese ederim. Sonra imzalarım. Bu şekilde olmayan hiç kimsenin belgesi benim önüme getirilmedi ve getirilemezde. Bana gösterilen sertifikalardaki imzalar bana ait değildir. Bu imzaları atan kişi ya da kişiler benim imzamı taklit etmişler”dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.