TEOG kapsamında 2’nci dönem merkezi sınavlarına giren 8’inci sınıf öğrencileri, sistemi tanımalarına rağmen dün yine de heyecanlıydı. Uzmanlar Türkçe ile din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının kolay olduğunu belirterek, “Matematik soruları bu sınavda çok daha zordu ve ayırt edici nitelikteydi” dedi.
Hürriyet'ten Gönül Koca'nın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında ortaokul 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ikinci dönem ortak sınavlarının ilk oturumları dün yapıldı. Yurtiçi ve yurtdışında toplam 986 sınav merkezinde, 15 bin 814 okulda, 91 bin 8 salonda gerçekleştirilen sınavlara, 1 milyon 271 bin 273 öğrenci katıldı. Ortak sınavların dün yapılan birinci oturumunda, sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi yazılıları yapıldı. Bugünkü ikinci oturumlarda ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları uygulanacak. Yazılılarda aileler de çocuklarını yalnız bırakmadı. Sabah çocuklarını sakinleştirmeye çalışarak okul bahçesinde toplanan veliler, sınav sırasında kapı önlerinde beklemeye devam etti. Bazı veliler yeni sistemin daha iyi olduğunu, bazıları da tek sınavın daha az stres yarattığını savundu.
AİLELER FARKLI GÖRÜŞTE
İstanbul Fatih’teki Çapa Atatürk Ortaokulu’nda sınava giren öğrencilerden Mert Altun, heyecanlı olduğunu belirterek, “İyi bir anadolu lisesine girmek istiyorum. Şimdi konular daha fazla ama dershaneye de gidiyorum ve iyi çalıştım. Ablam da destek oldu. Bu sistem iyi oldu bence” diye konuştu. Mert Altun’un babası Aydın Altun da, TEOG’un daha iyi olduğu görüşünde. Çünkü Aydın Altun’a göre, tek sınav daha fazla stres yaratıyordu: “Sistem güzel, en azından bir sınava bağlı değil. Heyecan ortadan kalkıyor. Normal sınav varmış gibi bir hava da verdi. Daha önce kızım girmişti SBS’ye, tek sınava bağlı olduğu için çok heyecanlanmıştı. Ama yine de heyecan oluyor.”
ANNEM DAHA HEYECANLI
Velilerden Yasemin Tekin’e göre ise tek sınav daha az stres yaratıyordu: “Daha önce iki kızım SBS’ye girmişti, tek seferde bitmişti, şimdi daha çok stres yarattı bizde. Öğrencide de daha fazla stres var. Tek sefer olunca daha rahattık.” Özel sınıfta tek başına sınava giren Cem Öner adlı engelli öğrenci ise Türkçe sınavının ardından şunları söyledi: “Türkçe basitti, 2-3 soruda takıldım ama diğerlerinden sorunum yok. İlk dönem sınavlarım biraz kötü geçti, şimdi daha iyi çalıştım. Fen sınavından biraz endişeliyim. Sınıfta yalnız giriyorum sınava. Annem heyecandan ağladı getiremedi beni, kuzenim getirdi. Annem daha çok heyecanlı.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.