Çat Belediye Başkanı CHP’li Arif Hikmet Kılıç, 20 ilçe belediyesi ile Büyükşehrin birleşerek Erzurum Şeker Fabrikasının satın alınmasını istedi. Başkan Kılıç’ın önerisine sıcak bakan Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Sekmen, ihaleye katılım olmaması halinde ilçe belediyeleriyle birleşerek bölge ekonomisine hayat veren şeker fabrikasını satın alacaklarını açıkladı.
ETSO’da yapılan toplantılarda, ikinci ERÇiMSAN örneği yaşamak isteyenler hayal kırıklığı yaşarken Erzurum’daki Şeker Fabrikasının rantçıların eline geçmesi ihtimali karşısında rahatsızlık duyan Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç ise 28 Şubat 2018 günü Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e resmi bir yazı gönderdi. ‘Şeker Fabrikası’ konulu yazıda Arif Hikmet Kılıç, ecdat armağanı olan Erzurum Şeker Fabrikasının varlığıyla çevresine güç kattığını belirtti. Göz nuru ve ekmek kapısı olan şekerin organik besin kaynağı olduğuna işaret eden Başkan Kılıç, böylesine kutsal bir tesisin rantçılara teslim edilmesini istemediğini bildirdi. Fabrikanın AVM olmasına karşı çıkan Arif Hikmet Kılıç, 20 ilçe belediyesiyle büyükşehir belediyesi çatısı altında birleşerek satın almasını teklif etti. Başkan Kılıç, fabrikanın satın alınmasıyla birlikte Erzurum ekonomisine katkı sağlanacağını ve göçün önleneceğini ifade etti.
Başkan Sekmen, uygun gördü
Arif Hikmet Kılıç’ın resmi başvurusuna Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen 6 Mart 2018 günü yanıt verdi. Başkan Mehmet Sekmen, Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç’a gönderdiği yazıda şunları söyledi:
“1956 yılında Erzurum’un ilk sanayi tesisi olarak üretime başlayan ve ülkemizin de ilk şeker fabrikalarından olan Erzurum Şeker Fabrikamızın özelleştirilmesi için çıkılacak ihalede öncelikli temennimiz değerli müteşebbislerimizin öncülüğünde ihaleye katılım sağlanacak bu tesisin alınmasıdır. Şayet ihaleye herhangi bir iştirak olmaz ise Büyükşehir Belediyemiz sorumluluk bilinci ile ilçe belediyelerini yanına alarak Erzurum ekonomisi ile çevre illerin ekonomisine hayat veren şeker fabrikamızın alınıp işletilmesi yönünde üzerine düşen sorumluluğun yerine getirileceğinin bilinmesi temennisiyle çalışmalarınızda başarılar dilerim.”
Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Rıfkı Salim Burçak’ın çabaları ile 1956 yılında Ilıca’da kurulan Şeker Fabrikası, bu hafta içinde özelleştirilecek. Yurdun değişik yörelerindeki 14 fabrika, satılınca halk pancardan yapılan şekere hasret kalacak. Biz de şeker yerine Amerikalıların mısır şurubundan yaptığı Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kullanacağız. NBŞ kullanımın yaygınlaşması nedeniyle yakın bir gelecekte kanser, kalp, siroz, gut, şeker hasta sayımız artacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.