Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı birinci sınıfların çalışma kitaplarını yayımladı. İki ayrı bölüm halinde hazırlanan ve 12 haftalık programı kapsayan kitaplarda artık Ali karakteri değil, kız çocuğu Bilge karakteri var. Öğrencilere artık okulla Bilge, başlayan öğrencileri okula hazırlayacak. Kasım sonuna kadar işlenecek kitaplarda iki sesli harf e ve aile 10′a kadar sayılar öğretiliyor. Kitapta su doku, Çin bulmacası olarak tanımlanan ve geometrik şekilleri kullanmayı içeren tangram, kes yapıştır bölümleri, boyama, çizgileri birleştirme, sağlıklı beslenme gibi bilgiler resimlerle anlatılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan protokolle hazırlanan kitapların editörlüğünü Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Turan Temur yaparken, yazarlar arasında Yrd. Doç. Dr. Özlem Doğan Temur, Damla Özyeğit, Uzman Mihrap Divrengi, Müzeyyen Özkara ve Yıldız Ayyıldız yer aldı. Resimli olarak hazırlanan ve yazıların bulunmadığı kitaplarda artık öğrencilere okulu, aileyi, harfleri ve sayıları Ali karakterinin yerine kız öğrenci Bilge gösteriyor. Bilge’nin yanı sıra Emel, Efe, Arda gibi çocuklar da resimlerde karakterler olarak canlandırılıyor.
EĞİTİM ALAN SIKILIR
Oryantasyon ve uyum süreci için hazırlandığı vurgulanan kitaplarda birinci sınıfa doğrudan okuma yazma çalışmaları yerine öğrencilerin keyif alacağı etkinliklere yer verilmesinin daha doğru olduğu vurgulanıyor. Öğretmenler için hazırlanan kitabın girişinde de “Onların keyif alacakları sınıf içi oyunlar düzenlenmeli, boyama ve çizme etkinlikleriyle, kesme yapıştırma çalışmaları, müzikli oyunlar ve şarkılarla, ses ve yazı bilinci farkındalığına yönelik etkinlikler tasarlamak daha yararlı olacaktır” deniliyor.
Ancak uzmanlara göre kitap daha çok okul öncesi eğitime göre hazırlanmış ve okul öncesi eğitim alan çocuklar bu programda sıkılır.
KİTAPLARDA NELER VAR
Boyama, çizgi çalışması, eşyaları anlatma, sesleri dinleyerek eşya ya da hayvanları tanıma, farklı ya da aynı olanı bulma, birbiriyle ilişkili olanı bulma, karalama çalışması, tamamlama çalışması, parçadan bütüne ulaşma, gölgesinden yola çıkarak eşyaları bulma, nokta ve çizgilerle desen yapma, bulmaca çözme, sağlıklı beslenme, resimlere bakarak kendilerine verdiği duyguyu anlatma ve resimleştirme, 29 Ekim kutlaması, parçaları bulma, rakamlar, aile, evde işbölümü, isimlerin yazılması, tamamlama ve kesme, bozuk paraları tanıma, çevresinde olup biteni anlatma, resme göre diyalog oluşturma, alışkanlıklar (temizlik, yemek yeme gibi), sorun çözme (sınıfta, sokakta, arkadaşlar arasında), resimlerden duygu bulma, harfler, şarkı söyleme.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.