Erzurum yöresine özel bir kıyafet olan ehram, kadınların koyun yününden bin bir emek verilerek üretiliyor. Koyun yününden yapılan ehram ilk olarak temizlik aşamalarından geçiyor. Daha sonra işletmeye getirilen yünler ilk olarak kurutuluyor. Son olarak ise çuvallanıp tezgahlara getiriliyor. Tezgahlarda işlenen yünler farklı çeşitlerde dikilerek ehram haline getiriliyor.
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, kadınların çalıştığı üretim işletmesinde incelemelerde bulundu. Aziziye Belediyesi olarak özellikle eksikliği hissedilen istihdamın artırılmasına yönelik projeler geliştirdiklerini belirten Başkan Orhan, “Ehram dokuma kumaşının coğrafi işaret belgesini Aziziye Belediyesi olarak aldık. Ehram Erzurum’a özgü bir kumaştır. Yünler Erzurum’da yetişen koyunların yünlerinden alınıyor. Yünler ipe dönüştürülüp ehram olarak dokunuyor. Ehram sadece kadınların örtü olarak kullanıldığı bir kumaştı. Yeni katma değerli ürünler sağladık. Atkı, kravat, ceket yapıyoruz. Amacımız hem ehramın tüm Türkiye’de uluslar arası mecrada tanıtımını yapmak. Kadayıf dolmamız, cağ kebabımız varsa ehram da bizimdir. Aziziye Belediyesi olarak sahip çıkıyoruz. Hem istihdam üretiyoruz, hem de kadınlarımız aile bütçelerine katkı sağlıyorlar” dedi.
Cazibesi son yıllarda artış gösteren ehramı yaygınlaştırıp istihdam ve ekonomiye katkı sağlamayı düşündüklerini de anlatan Başkan Orhan, yerel yönetimler olarak kültürün ve ekonominin gelişmesi anlamında çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
Yeni üretim tesisleri ve yeni istihdamlar hedeflediklerini söyleyen Başkan Orhan, “El Sanatları Üretim İşletmemiz ekonomiye katkı sunmaya başladı. Coğrafi işaretini aldığımız ehram kumaşından üretilen birçok ürün piyasada yerini aldı” diye konuştu.
El sanatları eğitmeni Hülya Saltuklu ise “Yünleri taraklarda taradıktan sonra teşilerle bükerek ip haline dönüştürüyoruz. Ehramlardan günün modasına uygun ihtiyaca talebe göre değişik alanda değerlendiriyoruz. Kadın erkek giyimleri, ev dekorasyonları olarak değerlendiriliyor. Desenine, ebadına göre ehramlar piyasada 500 TL’den başlıyor” diye konuştu
Coğrafi işareti alınan ehram Aziziye’ye emanet
Aziziye ilçesi Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan 'Aziziye El Sanatları Üretim İşletmesi'nde kadınlar kendi elleriyle tezgahlarda ehram örüyor.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Aziziye yeni bir mahalleye daha kavuştuErzurum’un Aziziye ilçesi yeni bir merkez mahalleye daha kavuştu. Ilıca, Selçuklu ve Saltuklu mahallelerinden sonra Aziziye’de Gezköy adıyla yeni bir mahalle daha oluşturuldu.
Yakutiye’de emeklilik sevinciYakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, emekli olan personellerle bir araya gelerek, bu güne kadar verdikleri hizmetler için teşekkür etti.
Başkan Sekmen; “Bu mirası yaşatmak hepimizin vazifesidir”Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Ayaz Paşa Cami’nde devam eden 1001 hatim programına katıldı.
Büyükşehir Hayvan Barınağı’nın kapasitesini artırıyorErzurum Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde yer alan Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yeni bakım merkezleri yapılacak.
- 11:45 - Gazeteci Yazar Esat Bindesen'in kaleminden: 'Atatürk Üniversitesi’nde yeni dönem'
- 11:24 - Erzurum - Artvin karayolu ışıl ışıl aydınlandı
- 11:20 - Yaşam boyu öğren, yaşam boyu tazelen
- 11:16 - Vali Çiftçi’den atla kar safarisi
- 09:38 - Yemek Yemeyen Çocuklara Çözüm Odaklı Yaklaşmanın Önemi Nedir?
- 09:34 - "Plantar Fasiit: Adım Atarken Hissedilen Gizli Tehlike"
- 09:33 - Lezzetli Yemek Tarifleriyle Sofralarınızı Şenlendirin – tarifiyemek.com
- 09:32 - Sanayi Devi: Endüstriyel Mikser ile Üretimde Mükemmellik
- 16:10 - Erzurumspor FK: 2 - Bandırmaspor: 0
- 14:05 - Palandöken sömestir tatilinde ilgi odağı
- 11:34 - KUDAKAF’25 için hazırlıklar sürüyor
- 11:10 - İMSİAD Başkanı Demir: "Kentsel dönüşüm insanların inisiyatifine bırakılmamalı"
- 11:06 - Erzurum’da 296 işletmeye denetim
- 11:04 - İşte Erzurum'un Milli Eğitim karnesi
- 11:00 - ETÜ kapısını 60 yaş üzeri öğrencilere açıyor
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.