Diyaliz Teknikerleri Sağlık Bakanlığı'nın atama yönetmeliğini uygulamasını bekliyorlar. Sahada görev yapan sertifikasız personelin servislerde çalışmasını isteyen Diyaliz Teknikerleri bir açıklama yaptı.
İşte o açıklama:
'Bizler Üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan mezun 32 bin Diyaliz Teknikerleriyiz. 1 Mart 2019’da çıkan yeni Diyaliz Yönetmeliği ile Diyaliz Teknikerlerinin istihdam sorununun çözüleceği dile getirildi. Fakat halen kamuda ve özel sektörde yeterli seviyede istihdam edilemiyoruz.
Yönetmeliğimiz çıktıktan sonra tüm İl Sağlık Müdürlüklerine gönderildi ama henüz ufak da olsa ne özel sektörde ne üniversite hastanelerinde ne de kamuda uygulamada hayata geçirilmedi. Üstelik hastaneler sertifikasız sağlık personeli çalıştırmaya başladı. Sahada şu an 1400 sertifikasız sağlık personeli bulunmakta. 30 yıllık bölüm olan Diyaliz Teknikerliğinde Aktif çalışan Diyaliz Teknikeri sayısı ise 1576 kişidir. Hastaneler bakanlıktan diyaliz teknikeri istediklerini ama cevap alamadıklarını söylüyorlar. Bazı hasteneler ise ihtiyaç olduğu halde PDC talebinde bile bulunmuyor. PDC’mizi sertifikasız sağlık personeli dolduruyor. Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünden isteğimiz PDC’mizi düzenlemeleri. Mezun sayımız her geçen yıl artarken 2023 kpss ile yapılan alımda 131 kişi atandı. Hastaneler hasta sayısının arttığını ellerindeki sertifikalı ve diyaliz teknikeri personellerinin yetersiz olduklarını söyleyerek sertifikasız sağlık personeli çalıştırmak zorunda kaldıklarını bakanlığın ihtiyacı karşılamadığı için de sürekli diyaliz teknikeri yerine farklı unvanlardaki mevcut personelle ihtiyacı giderdiğini bakanlığın diyaliz teknikeri ataması yapmadan sertifikasızı çekemeyeceklerini dile getiriyorlar. Pandemi döneminde hastanelerin hemşire açıkları çok fazla çünkü mevcut personelleri diyaliz hizmeti aksamasın diye diyaliz ünitesinde çalıştırıyorlar haliyle sanki hemşire açığı çokmuş diyaliz teknikeri açığı yokmuş gibi lanse edilen bu durumda istihdam sözü alan diyaliz teknikerlerinin istihdamı sağlanamamış oluyor. Oysaki diyaliz ünitesinde bulunan mevcut sertifikasız personellerin hepsi buna ek olarak sertifikalıların da bir kısmı ünitelere çekilirse hem diyaliz teknikerlerinin istihdamı sağlanması için adım atılmış hem de hastanenin hemşire ihtiyacı bir nebze de olsa pandemi döneminde giderilmiş olur. Bütçenin büyük çoğunluğu lisans mezunlarına ayrıldığı için hâliyle biz diyaliz teknikerleri için gerekli istihdam sağlanamıyor çünkü bir lisans mezunu ile bir önlisans mezununa ayrılan bütçe aynı değil. Eş zamanlı olarak diyaliz sertifikası kalktığı için sahadaki diyaliz teknikeri arkadaşlarımızın mobbinge maruz kaldığı da apaçık ortadadır, staj esnasında diyaliz teknikeri arkadaşlarımıza da mobbing uygulanmaktadir. Çıkarılan yönetmeliğe göre tüm sertifikasızların Diyaliz ünitesinden 1 Mart 2020’de çekileceği yerine diyaliz teknikeri atanacağı dile getirilirken maalesef ki bunlar alımlara yansımamış ve daha çok sertifikasız personel diyaliz ünitesinde yer almıştır .Bu yüzden istihdamımız için yönetmelikte geçen 5 makineye 1 diyaliz teknikeri düşer maddesini 3 makineye 1 diyaliz teknikeri düşecek şekilde değiştirilmesini istiyoruz.
Sizlerin adaletine güvendiğimiz bakanlığımızdan sertifikasız personelleri servise çekerek yerlerine PDC’de diyaliz teknikeri talep etmelerini istiyoruz. Saygılarımızla'
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.