Türk Ocakları Erzurum Şube Başkanlığı güz dönemi ocakbaşı sohbetlerinin ilki, Cumartesi akşamı Baro konferans salonunda yapıldı. ‘Ölümünün 50’nci yıldönümünde Aşık Veysel’ konulu sunumda Fevzi Budak, Veysel Şatıroğlu’nun 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı, Sivrialan Köyünde dünyaya geldiğini, 7 yaşında çiçek hastalığı yüzünden iki gözünü kaybettiğini anımsattı. Veysel’in hayatının 1930’larda Sivas’ta Milli Eğitim Müdürü olan edebiyatçı Ahmet Kutsi Tecer’le tanışınca değiştiğine işaret eden Budak, Aşık Veysel’in bir dönem Köy Enstitülerinde saz hocalığı yaptığını, 1965’de özel kanunda ozanın maaşa başladığını bildirdi.
Aşık Veysel’in saz çalarak söylediği deyişlerin, ünlü ses sanatçıları tarafından seslendirilmesi ile daha çok tanındığını vurgulayan Fevzi Budak, Yunus Emre’nin 700 yıl önceki felsefe ve fikirlerini 700 yıl sonra Aşık Veysel’in devam ettirdiğini ifade etti. Bu görüşü Bahtiyar Vahapzade ve Ahmet Kabaklı’nın dile getirdiğini ve kendisinin de bunu benimsediğini anlatan Budak, Aşık Veysel’in Cumhuriyete, Atatürk’e gönülden bağlı olduğuna söyledi. Halk ozanları Yaşar Reyhani ve Mahsuni Şerif’in Veysel’den sonra geldiğini savunan Fevzi Budak, sade ve yalın bir Türkçe kullanan Aşık Veysel’in şiirlerinde vatanseverlik, barış, sevgi, kardeşlik ve hoşgörüye önem verdiğini sözlerine ekledi.
Aşıklık geleneğinin son büyük temsilcileri arasında yer alan Aşık Veysel’in vefatının 50’nci yılında UNESCO tarafından anma programına alındığını kaydeden Fevzi Budak, sohbet sırasında Aşık Veysel’in “Sordum Erzurum'un Dumlu dağına/ Niçin akar gözlerinin yaşları?”, “Dostlar beni hatırlasın”, “Beni hor görme gardaşım/ Sen altınsın ben tunç muyum”, “Türküz türkü çağırırız”, “Güzelliğin ön para etmez/ Bu bendeki aşk olmasa”, ”Uzun ince bir yoldayım/ Gidiyorum gündüz gece”, “Dost dost diye nicesine sarıldım /Benim sadık yarim kara topraktır”, “Ben giderim adım kalır/ Dostlar beni hatırlasın” şiirlerini de ezberden okudu.
Eğitimci Fevzi Budak’ı sunumundan dolayı kutlayan Türk Ocakları Erzurum Şube Başkanı Avukat Nizam Işık, Ocakbaşı programlarının her cumartesi günü devam edeceğini belirtti.
Eğitimci Budak, Aşık Veysel’i Yunus’a benzetti
Milli Eğitim eski Müdürü, Eğitimci Fevzi Budak, Erzurum Türk Ocağında Aşık Veysel’i Yunus Emre’ye benzetti.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Erzurum Şehir Tiyatrosu’ndan: Matmazel'in Kedisiİbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahnelenen Matmazel'in Kedisi, Erzurum şehir tiyatro sahnesine damga vuracak nitelikte bir oyun olarak ifade ediliyor.
İshak Paşa Sarayı, 2024 yılında 260 bin ziyaretçiyi ağırladıTürk saray mimarisinin Anadolu’daki en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan İshak Paşa Sarayı, 2024 yılında 260 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.
“Hep Otuz Üç Yaşında” Erzurum’da izleyici ile buluştuErzurum’da “Hep Otuz Üç Yaşında” filminin gala gösterimi yapıldı.
Kehribar Dergisi yayındaTürkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından yayınlanan Kehribar Dergisi'nin ilk sayısı okurlarla buluştu.
- 10:23 - Asya Dizilerinde Sürükleyici Yolculuk: Kendinizi Keşfedin
- 16:54 - Kayseri Şehirler Arası Evden Eve Nakliyatta Kalite Standartları
- 16:38 - Bacasız: Özgürlük ve Konfor Bir Arada!
- 16:27 - Evcil Hayvanlar: Sadık Dostlarımız Hakkında Her Şey
- 16:25 - Metin2 PVP Serverler: Hangi Sunucu Sana Uygun?
- 16:24 - Excellence Awaits: Top Turkish Universities for Global Students
- 14:39 - Erzurum'da gönüller dualarda buluştu...500 yıllık 1001 Hatim geleneğinin duası gerçekleştirildi
- 14:35 - Tekman’da ot yüklü traktör iş makinası desteğiyle kurtarıldı
- 14:26 - Erzurum'da 176 bin 474 öğrenciye ara tatil
- 14:21 - Sağlık İl Müdürü Bedir’den kan bağışı konusunda örnek davranış
- 14:09 - Erzurum ASH İl Müdürlüğü sporcularından büyük başarı
- 13:38 - Likralı İş Pantolonu: Konfor ve Performansın Adı
- 13:36 - Labioplasti Ankara: Kendinize Güveninizi Artırın
- 12:07 - Acil Durumlarda Hızır Gibi Yetişen Vidanjör Hizmetleri
- 12:05 - Kayıp Eşya İçin Doğru Adres: Gazete Kayıp İlanı Nasıl Verilir?
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.