İşte emeklilerin ikramiye ile ilgili bilmesi gereken tüm detaylar...
Yaklaşık 12.3 milyon emekli bu yıl çift ikramiye alacak. İlk bayram ikramiyesi için beklenen tarih 27-31 Mayıs.Emekliler Ramazan Bayramı'na maaşları ve bin lira tutarındaki ikramiyeleri cebinde girecek.
NE ZAMAN ÖDENECEK?
Bu yıl Ramazan Bayramı 4-6 Haziran'da kutlanacak.3 Haziran arefe günü. 1 ve 2 Haziran da hafta sonuna denk geliyor.
Bu nedenle emeklilere bayram ikramiyesinin bu ayın sonunda ödenmesi bekleniyor.Emeklilerin hesabına ödemeler büyük ihtimalle 27-31 Mayıs arasında yatırılacak.Kurban Bayramı ise 11-14 Ağustos'ta kutlanacak. İkramiyenin de bu tarihten önce 5-9 Ağustos'ta ödenmesi bekleniyor.
KİMLER YARARLANACAK?
Ödemenin yapıldığı tarihte SGK'dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara veriliyor.Ayrıca SGK'dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine ödeniyor.
NE KADAR VERİLECEK?
Yasaya göre, Ramazan ve Kurban bayramları öncesi ödenecek ikramiye tutarı bin lira. Emekliler bin lira alıyor.
DUL VE YETİM NE KADAR ALACAK?
Vefat eden sigortalılardan dolayı aylık almakta olan hak sahiplerinin (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor.
Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa; 1000 TL tutarındaki ikramiye hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 500 TL, yetim çocuğa ise 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılıyor. Diğer yandan herhangi bir işte çalışmadığı, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almadığı için eşinin aylığının yüzde 75’ini almakta olan dul eşe ise 750 lira ikramiye verilecek.
NAFAKA GİBİ HACİZ YOK
Emekli aylıkları nafaka ve SGK borcu dışında haczedilemiyor. Bayram ikramiyesi için de aynı durum geçerli olacak. Emeklilere yılda iki kere 1000 TL bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin 5510 sayılı Kanunu Ek 18’inci maddesinde, ‘Bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor.
DİLEKÇESİNİ VEREN DE...
Ödemelerin yatırıldığı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bu yılın ilk ikramiyesinden yararlanabilecek. Yeni emekliler, bu tarihten itibaren verilecek tüm bayram ikramiyelerini alabilecek, 2019’da 2 bin lirayı cebine koymuş olacak. Henüz aylık almaya başlamayan fakat SGK’ya dilekçesini 31 Mayıs itibarıyla vermiş olanlar da ikramiye alabilecek.
BİRDEN ÇOK MAAŞ VARSA
Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılacak. Örneğin; emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliye, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden 1000 TL tutarında bayram ikramiyesi verilecek.
İŞ GÖREMEZLİK AYLIĞI ALANLAR
İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri alanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenecek. Örneğin; meslekte kazanma gücü kayıp oranının yüzde 25 olması nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, 1000 TL’nin yüzde 25’i yani 250 TL ikramiye ödenir.
ERKEN MAAŞ
Memur emeklileri maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alıyor. Ramazan Bayramı 4-6 Haziran'a denk geldiği için, maaş ödeme tarihi ayın 4'ü ve 5'i olanlara ödemelerinin daha önce verilmesi söz konusu olabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.