• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Erzurum 0 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 7 °C

ERZURUM BEAH GÖĞÜS HASTALIKLARI BÖLÜMÜN’ DE KANSER (EBUS) LA DAHA ERKEN TANI EDİLİP TEDAVİ EDİLECEK..

ERZURUM BEAH GÖĞÜS HASTALIKLARI BÖLÜMÜN’ DE KANSER (EBUS) LA DAHA ERKEN TANI  EDİLİP TEDAVİ EDİLECEK..
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesin göğüs kliniğin de yeni alınana ve kullanılmaya başlayan cihazla BRONKOSKOPİ uygulanarak vücutta belirlenen kanserli hücreler daha erken tespit edilip vücutta büyümesi erken tanı ve tedavi ile engellenecek.

Yapılan bu uygulama ile ilgili bir açıklama yapan Göğüs Kliniği Doktorları Uzm.Dr.Buğra Kerget ve Uzm.Dr.Zehra Çamcı Ekinci;yaklaşık 1 aydır başladığımız bu EBUS (endobronşial ultrasonografi uygulaması ile 30 hastaya müdahale ettik ve erken teşhis saptadık.Sonrasında hastalarımızı ilgili Kliniklere yönlendirdik hastalarımız bu yaptığımız çalışmadan oldukça memnun kaldılar dediler..

Uzm.Dr.Buğra Kerget ve Uzm.Dr.Zehra Çamcı Ekinci cihazla ilgili yaptıkları açıklamada:

EBUS (endobronşial ultrasonografi), akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, diğer enfeksiyon hastalıkları, lenfomalar gibi birçok hastalığın da teşhisinde kullanılan ve bir çeşit bronkoskopi yöntemidir. Tümör ya da diğer hastalıklar her zaman hava yollarının içinde yani bronşlarda yer almazlar.  Akciğer kökenli hastalıkların ilk habercisi çoğu kez akciğerdeki lenf bezleridir. EBUS, lenf bezlerini tarayarak, şüpheli lenf bezlerinden biyopsi alınıp kanser tanısının konmasında, yine kanserin evrelemesinde, yardımcı olur. EBUS yöntemi; kişiyi ileri cerrahi girişimden kurtarabilen oldukça gelişmiş bir tanı yöntemidir.

EBUS, özel iğnesi sayesinde özellikle göğüs boşluğu içerisinde normal bronkoskopi yöntemi ile ulaşılamayan bölgelerdeki büyümüş lenf bezlerinin ya da merkezi havayollarına komşuluk gösteren lezyonların içine girebilmeye olanak sağlar. Biyopsi yapılmak istenen lenf bezi veya tümör kitlesi bu ultrasonografi ile görüldükten sonra bronkoskopun içerisinde özel olarak üretilmiş bir ince iğne bronkoskopun ucuna gönderilmekte ve ultrasonografik görüntü altında bu lenf bezi ya da kitleden parça alınabilmektedir. Yöntemin hastaya sağladığı diğer bir avantajı ise kan damarlarının ultrasonografi ile görüntülenmesi sayesinde damar yaralanması riski ortadan kalkabilmektedir. Bu yöntem, özellikle göğüs boşluğu içerisindeki büyümüş lenf bezlerinin tanısında, konvansiyonel yöntemlerle ulaşılamayan tümörlerin tanısı ve evrelemesi ile tedavi kararında, sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz gibi hastalıkların tanısında, büyük akciğer damarları düzeyindeki pıhtıların saptanmasında başarı ile kullanılabilmektedir.

Bu yöntemin kullanılması ile birçok hasta gereksiz ameliyatlardan korunmakta ve hastanede yatırılmadan 15 – 20 dakikalık ağrısız bir işlemle akciğer hastalıklarının tanısı ve evrelenmesi sağlanabilmektedir. İşlem süresince tansiyon, nabız, elektrokardiyografi, oksijen satürasyonu gibi tüm hayati fonksiyonlar bir monitör üzerinden takip edilmektedir diye belirttiler.

Uzm.Dr.Buğra Kerget ve Uzm.Dr.Zehra Çamcı Ekinci hastalarımız bize geldiklerin de maximum  bu müdahale aç karnına yapıldığı için 1 ila 2 günlük randevu veriyoruz sonrasında gerekli müdahalemizi yapıyoruz dediler..

  • Yorumlar 4
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
      Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
      Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25