Akil İnsanlar Heyeti, diğer kentlerin aksine Erzurum'da Türk bayrağının altında toplantı yaptı.
Erzurum’da Akil İnsanlar Heyeti ile bir araya gelen üniversite öğrencilerinin “basından çekiniyoruz” sözleri üzerine, basına açık olduğu duyurulan toplantı, gazetecilere kapatıldı.
Heyet Başkanı Paker, iki ay içerisinde 20 bin kişiye temas ettiklerini belirterek, "Yeni devlet yapısı halkıyla barışmayı seçmiştir. Süreç sonunda Türkiye gerçek bir demokratikleşme sürecine girecektir" dedi...
"Barış süreci, ne Kürtlerin Türklerle, ne Müslümanlarla, Aleviler'in başkasıyla veya Laz'ın, Çerkezlerin birbiriyle barışı değildir. Devletin halklarıyla barışıdır."
Çözüm süreci kapsamında görevlendirilen Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti Erzurum'daki çalışmalarına sabahtan itibaren başladı. İlk olarak sabah kahvaltısında üniversite öğrencileriyle biraraya gelen Akil İnsanlar Heyeti'nin toplantı yaptığı salonda büyük bir Türk bayrağı asıldı. Türk bayrağı altında toplantı yapan Akil İnsanlar Heyeti, toplantıya katılan öğrencilerin "basından çekiniyoruz" ifadeleri üzerine, daha önce "basına açık" olduğu belirtilen toplantının "basına kapatılması"kararını aldı.
Yoğun güvenlik tedbirleri altında toplantının yapılacağıMüceldili Konağı'na getirilen Akil İnsanlar Heyeti, burada yaklaşık 15 kişilik üniversiteli öğrencilerle bir araya geldi. Toplantının yapıldığı Müceldili Konağı'na giden tüm yollar, güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölge Başkanı Can Paker, toplantı öncesinde kısa bir değerlendirme yaptı. Paker, iki ay içerisinde 13 ili gezdiklerini, Erzurum'un da 14'ncü il ve son duraklarıolduğuna dikkat çekti.
PAKER: 20 BİN KİŞİYE TEMAS ETTİK
Bugüne kadar gezdikleri 13 ilde sivil toplum örgütleri, esnaf, üniversiteler ve her iki taraftan evladını kaybetmiş ailelerle görüştüklerini ifade eden Paker, yaklaşık 20 bin kişiyle temas ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
Sivil toplum örgütleriyle halkla, üniversitelerle özellikle, esnafla, her iki taraftan evladını kaybetmiş ailelerle, sokak kahvelerindeki insanlarla konuştuk. Elimizdeki rakamlar aşağı yukarı bölgede 20 bin kişiyle temas ettiğimizi gösteriyor. Bölgenin yapısı hakkında, geçen yıllarda yaşananlar hakkında önemli bulgularımız var. Bütün bunları barışsürecinin başarıyla sonuçlanması için Ankara'daki siyasi karar vericiyle raporlar halinde sunacağız. Sayın Başbakan'ın da dediği gibi sürecin bundan sonraki yol haritası akil insanların raporlarıyla şekillenecek.
"DEVLET, HALKIYLA BARIŞI SEÇMİŞTİR"
Barış süreci şudur, kalıcı bir güvenlik ortamının temini sadece askeri metotlarla elde edilemez. Bugünkü devlet anlayışı, yani son olarak gelişen Türkiye'deki devlet yapısı ki bu çok yenidir, eski değildir, son zamanlarda bu yapıya kavuşmuştur. Bu devlet yapısı halkıyla barışmayıseçmiştir. Dolayısıyla barış süreci, ne Kürtlerin Türklerle, ne Müslümanlarla, Aleviler'in başkasıyla veya Laz'ın, Çerkezlerin birbiriyle barışı değildir. Devletin halklarıyla barışıdır. Bunu net olarak gördük. Şimdi burada, öğrencilerle barışsüreciyle ilgili görüşlerini alacağız. Bu süreç nasıl başarıya ulaşır, önerileriniz, koşullarınız nedir?
"ÇATIŞMASIZ ORTAM YARATILACAKTIR"
Ve barış sürecinin sonunda Türkiye gerçek bir demokratikleşme sürecine girecektir. Yani barış süreci Türkiye'deki çatışmasızlık ortamını yaratacak ama Türkiye'deki demokratikleşme ondan sonra başlayacak. Biliyorsunuz Türkiye'nin demokratikleşme yönünden önemli gerilikleri var. Türkiye dünyanın ekonomik olarak 17'nci büyük ülkesi ama insan hakları açısından benim bildiğim itibariyle 92'nci. Yani insan hakları açısından kapatılması gereken çok önemli bir aralık var. İşte bu aralığı, Türkiye'de yaşayan bütün halklar hep beraber kapatacağız. Olayı böyle görmenizi, bu yönden bakmanızı öneririm.
Akil İnsanlar Heyeti, bugün saat 15.30'da da yine Müceldili Konağı'nda sivil toplum örgütleri ve kentteki kanaat önderleriyle bir toplantı yapacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.