Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya geldikleri dönemden beri oynadıkları savaş oyunu olarak bilinen cirit sporu, Erzurum'da yaz ve kış kulüplerarası düzenlenen müsabakalarla yaşatılıyor. Gün geçtikçe sayıları artan cirit sahalarının kadın hakemleri ise sert geçen ve erkeklerin olduğu müsabakaları ile bilinen ata sporunun yaşatılmasına katkı sunuyor.
Her atın kendi çipi var
Resmi cirit maçları başlamadan önce hem sporcular hem de atlar hakemler tarafından kontrolden geçiyor. Maçlarda cirit takımlarındaki atlara çip kontrolü yapılıyor. Müsabaka öncesi hakemler, cihazla atların boyun derisi altındaki çiplerdeki numaralarla takım listesindeki numaraları karşılaştırıyor. Bu arada yan hakemlerin önemli bir kısmının kadın olması ve yönetim ciddiyetlerinden tek bir saniye bile taviz vermemeleri gözlerden kaçmıyor.
Hem özel hem de resmi maçlar oynanıyor
Emrullah Yiğit Çakır Cirit Sahası'nda hafta sonları oynanan resmi ve özel maçlar, atlı spor kulüplerinin kıyasıya mücadelesine sahne oluyor. Varlığını ve heyecanını kaybetmeden sürdüren en önemli geleneksel spor dallarından atlı cirit, Erzurum'da hem oynanmaya hem de izlenmeye devam ediyor. Havanın güzel olmasını fırsat bilen Erzurumlu cirit severler, takımların verdikleri rekabet dolu maçlarını izlemek için sabahın erken saatlerinde cirit sahasına geliyor. Ülkemizin birçok bölgesinde oynanmasına rağmen cirit atları ve sporcularının en yoğun olduğu şehirlerin başında gelen Erzurum'da dostluk maçlarının yanı sıra resmi lig müsabakaları da yapılıyor.
Mehtap Susan: “Zor da olsa işimi severek yapıyorum”
Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde öğrenci olan ve aynı zamanda cirit hakemliği yapan Mehtap Susan, işini severek yaptığını belirterek, “Ciritte atla bütün olmak gerekiyor. Çünkü üzerindeki sporcu kadar bizim için atlar da çok önemli. Elbette zor bir spor, kesinlikle diğer sporlar gibi değil. Atın üzerindeki sporcunun sağlığı bir nevi attan sorumlu, atın sağlığı da sporcudan sorumlu. Elimizden geldiği kadar hem sporcunun hem de atın güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. İster istemez zorlanıyoruz. Etrafımızdaki beyler biraz spora bağımlı ve sert olduğu için biz kadın hakemleri bazen zorluyor. Ama işimi çok seviyorum. Zaten ata gönül vermeyen bir insan bu sporu asla yapamaz. Aynı zamanda spor olarak ata biniyorum. Müsabakalarda sporcunun düştükten sonraki durumu bizi zorluyor. Hakem olarak, atın ve sporcunun sakatlığı bizleri de etkiliyor. Saha içinde zaman zaman atlar üzerimize geliyor. Bazen de at sporcunun kontrolünden çıkabiliyor. Onun dışında pek bir zorlu olduğunu düşünmüyorum. Ya da sevdiğim için bana zor gelmiyor” şeklinde konuştu.
Cirit kurallarına güvenlik ayarları
Geleneksel tarzda (kara cirit) oynanan atlı cirit maçlarının aksine resmi mücadelelerde her türlü güvenlik önlemi alınıyor. Atların boyun kısımlarına yerleştirilen özel çiplerle her maç öncesi gerekli bilgiler alınıp, buradaki veriler onaylandıktan sonra yarışmalarına izin veriliyor. Birkaç yıl öncesine kadar kask kullanılmayan atlı cirit maçlarında artık sporcuların güvenlik önlemi noktasında kask kullanması mecburi oldu. Yine yapılan düzenleme ile sporcuların rakibine atmaya çalıştığı ciritin (sopa) uç kısmına plastik bir ekleme yapıldı. Böylece yaralanma ve kazaların da önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Erzurum'da 'Ata sporu' ciritten vazgeçilmiyor
Anadolu'da “Ata sporu” olarak ifade edilen ve dört mevsim oynanan cirit maçları, Erzurum'da nefes kesmeye devam ediyor.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Baro Başkanı Öner'den 29 Ekim mesajı; “Cumhuriyet bölünmez bütünlüğümüzün teminatıdır”Erzurum Baro Başkanı Av. Mesut Öner, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101'nci yıl dönümü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.
Erzurum'da Cumhuriyet Bayramı coşkusu29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 101'inci yıldönümü, Erzurum'da törenlerle kutlandı.
'Dağların Oğlu' 29 Ekim anısına Kaçkarlar'da 3 bin 470 rakımda zirve yaptıErzurum'un İspir ilçesinde 'Dağların Oğlu' ismiyle bilinen profesyonel dağcı Bülent Erkan, Cumhuriyet Bayramı'nın 101. yıl dönümü anısına Kaçkar dağlarında zirve yaptı.
Buzda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusuErzurum’da sürat pateni sporcuları buzda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı.
- 20:57 - MHP Erzurum İl Başkanlığı tarihi binada hizmet verecek
- 16:35 - Erzurum’da polisi hareketlendiren anlar
- 16:31 - Baro Başkanı Öner'den 29 Ekim mesajı; “Cumhuriyet bölünmez bütünlüğümüzün teminatıdır”
- 16:26 - MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: "MHP, siyasi hayatı boyunca oyun kurmuş, oyun bozmuş ama oyun oynamamıştır"
- 16:22 - Erzurum'da Cumhuriyet Bayramı coşkusu
- 13:27 - Erzurum'un 10 Tarihi ve Doğal Yerleri
- 12:31 - Türkiye Cumhuriyeti 101 yaşında! Bir halk küllerinden yeniden doğdu: 30 Ekim 1918’den 29 Ekim 1923’e…
- 10:57 - 'Dağların Oğlu' 29 Ekim anısına Kaçkarlar'da 3 bin 470 rakımda zirve yaptı
- 10:53 - Buzda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu
- 10:22 - Vali Çiftçi’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı
- 09:52 - Kışlık Tesettür Kıyafetler Nereden Alınır?
- 09:50 - Satılık ve Kiralık Alçı Sıva Makinası Modelleri ve Fiyatları
- 19:41 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan TUSAŞ açıklaması: Verilmek istenen mesajı çöpe attık
- 17:55 - Güzel: “Cumhuriyeti anlamak değerli”
- 17:51 - Jandarmadan öğrencilere teorik ve pratik bilgilendirme
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.