Erzurum’da Havuzbaşı , Atatürk Üniversitesi kampüsü ve Dr. Refik Saydam Caddesi üzerinde ‘İstanbul Gezi Parkı Olayları’nı protesto etmek için toplanarak yürüyüş yapan öğrenci grubu hakkında ki soruşturma tamamlandı.
Protesto yürüyüşü sırasında polisin müdahalesi ile başlayan olaylarda gözaltına alınan 45 öğrenci hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı, her hangi bir suç unsuruna rastlanmadığı için ’delil yetersizliği’ gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
Polis kamerasıyla yapılan tespitlerin ardından soruşturmayı derinleştiren Erzurum Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla, grubun polise yönelik her hangi bir eylemde bulunmadığını belirterek demokratik bir tepki sonrası grubun dağıldığını belirtti.
Savcı Ayyayla, takipsizlik kararında şu gerekçeli görüşlere yer verdi:
“Grubun yola barikat kuran güvenlik güçlerine doğru taş, vs, cisimler atarak yöneldikleri iddia edilmiş ise de, tüm şüphelilerin dosyalarına ayrı ayrı konulmuş olan ve olayın gerçekleşme anını gösteren polis kamerası görüntülerinin incelenmesi üzerine, taş atma eyleminin şüpheliler tarafından yapıldığına ilişkin hiçbir delilin bulunmadığı anlaşılmıştır. 2911 Sayılı Kanun’un 32-1 maddesinde ‘Kanuna aykırı, toplantı veya yürüyüşlere katılanlar, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar ederlerse” şüphelilerin üzerlerine atılı suçun oluşacağı hükmü vardır. . Yapılan inceleme ve şüpheli ifadelerinden gruba yapılan müdahale ve ihtar sonrası, grubun dağıldığı tespit edilmiştir.Bu nedenle şüphelilerin üzerlerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmamış olduğu gibi şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerine ilişkin haklarında kamu davası açmaya yeter derecede delil elde edilememiş bu nedenle kamu adına kavuşturmaya yer olmağına karar verilmiştir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.