Erzurum'daki tarihi Rüstem Paşa bedesteninde o dönem Erzurum'da Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Hüseyin Ayyayla'ya 'Oltu taşı' diye 'Rus taşı' tespih satan işyeri sahibi Ali Kaya hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Kaya hakkında 'dolandırıcılık' suçundan 7 yıla kadar hapis cezası istendi.
Halen Ordu'da Cumhuriyet Savcısı olan Hüseyin Ayyayla, geçen yılın Temmuz ayında merkez Yakutiye İlçesi'ndeki 'Taşhan' ismi ile bilinen Oltu taşı ürünlerin satıldığı Rüstem Paşa bedestenine gitti. Savcı Ayyayla, esnaf Ali Kaya'dan 10 oltu taşı tespih satın aldı. Aldığı tespihleri başka bir işletmeciye götüren Ayyayla, tespihlerin Oltu taşından yapılıp yapılmadığını sordu. Tespihlerin 'Rus taşı' çıkması üzerine işyerine giden Hüseyin Ayyayla, esnaf Kaya'ya durumu anlattı. Ali Kaya bir daha böyle bir şey yapmayacağına dair Savcı Ayyayla'ya söz vererek tespihleri Oltu taşı olanlar ile değiştirdi.
Aradan 10 ay geçtikten sonra bu yılın 30 Mayıs günü aynı işyerine giden Hüseyin Ayyayla, daha önce aldığı 2 oltu taşı tespihin üzerine fiyat farkı vererek farklı modelle değiştirmek istedi. Ayyayla, yine aynı yöntemle tespihleri başka bir işletmeciye kontrol ettirdi. Hüseyin Ayyalla, tespihlerin ikinci kez Rus taşı çıkması üzerine Ali Kaya'dan şikayetçi oldu. Savcı Ayyayla'nın şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında incelenen 2 tespihin ağırlıklı olarak Rus taşından yapıldığı, araya yüzde 15 Oltu taşı katıldığı belirlendi.
Suçlamaları kabul etmeyen Ali Kaya, verdiği tespihleri komşu dükkandan aldığını, tespihi veren kişinin bu işte yeni olduğunu bu nedenle yanlışlıkla Rus taşı vermiş olabileceğini öne sürdü. Kaya hakkında hazırlanan ve 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede 'serbest meslek sahibi kişilerin dolandırıcılığı' suçundan 2-7 yıl arasında kadar hapsi istendi.
Oltu taşı ve Rus taşını vatandaşların çok zor ayırt edebileceğine işaret eden ve 40 yıldır bu işle uğraştığını söyleyen Oltu taşı işletmecisi Sebahattin Beyit, piyasada seyyar olarak satılanlara güvenilmemesi gerektiğini belirtti. Piyasada yalnızca Rus taşı değil sentetik tespihlerin de satıldığını bildiren Beyit şunları söyledi:
"Oltu taşı ile Rus taşını birbirinden ayırmak zordur. Esnaf bu ürünleri satarken 'Bu hakiki Oltu taşıdır, bu değildir' diye belirtir. Tespih alırken hem sorsunlar hem de güvenebilecekleri yerden alsınlar. Özellikle de hakiki olup olmadığıyla alakalı garanti istesinler. İkisi arasında çok fark var. Erzurum'un Oltu, Olur ve Narman ilçelerinin köylerinden çıkarılan Oltu taşı fosilleşme sürecini tamamlamıştır. Bu nedenle işlenebilir ve kullanılabilir durumdadır. Gürcistan'dan çıkarılan Rus taşı ise kullanılabilir bir taş değil. Çatlar, kırılır, sıkıntı çıkarır. Siyah kehribar olarak da bilinen Oltu taşı berrak parlak ve koyu siyah renklidir. Diğer sentetik olan taşa ışıkta baktığımız zaman çil çil lekeler vardır
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.