Erzurum’da yaklaşan Ramazan ayı öncesinde, Belediyelerin sazlı sözlü etkinlikleri yeniden gündeme geldi.
Ramazan etkinliklerinin, ortak sevinç ve coşkuyu ifade ettiğini, ancak Yakutiye Medresesi gibi camilerin ortasında bulunan bir alanda müzikli eğlencelerin ibadet coşkusunu böldüğünü belirten vatandaşlar, yeni bir düzenleme yapılmasını istiyor.
EĞLENCE TERAVİH SAATİYLE ÇAKIŞINCA…
Ramazan ayında taşkınlık ve ölçüsüzlüğe yol açan etkinliklerin ayın ruhuyla örtüşmediğini, üstelik teravih namazı saatlerindeki etkinliklerin camilerde ibadet edenlerin iç huzurunu bozduğunu savunan vatandaşlar, ‘ ramazan şölenine evet, ama cami yanında ve teravih namazı saatlerindeki eğlence anlayışına hayır’ diyor.
ERZURUM’UN BÖYLE GELENEĞİ YOK
Bir kesim vatandaş da sazlı sözlü ramazan eğlencelerinin İstanbul’dan ithal edildiğini, Erzurum’un bu şekil ve üslupta bir ramazan etkinliği geleneğinin bulunmadığını savunarak, Ramazan ayının tefekkür, iç hesaplaşma, toplumsal paylaşım, dayanışma vakti olduğunu, eğlence anlayışının toplumsal tefekküre zarar verdiğini öne sürüyor.
RAMAZAN RUHUNA UYGUN MU?
Erzurum tarihinde sazlı sözlü Ramazan eğlencesi motifi bulunmadığı görüşünü savunan vatandaşlar, ‘Mekke ve Medine’den sonra Ramazan ayının manasıyla buluştuğu özel kent olan Erzurum’da çalgılı, türkülü ramazan etkinliği doğru değil. Tarihimizde böyle bir şey yok. Eğer illa etkinlik yapılacaksa bunun şekli ve mekanı yeniden ele alınmalı’ ifadeleriyle görüşlerini belirtiyorlar.
VATANDAŞ DİYOR Kİ:
Sedat Alan (33), “Mısır satıcısıyım, Yakutiye meydanında çalışıyorum. Belediyenin yapacağı her türlü etkinlik benim işim için iyi oluyor. Yalnız bir tarafta namaz kılınıp diğer taraftan eğlence yapılması yanlış bir durum, bunun olmaması lazım.”
Mehmet Aydın (54) ben 20 yıllık dondurmacıyım. Toplu eğlenceler satışlarımızı artırıyor. Ancak bu ramazan etkinliklerinin belli bir adaba uygun olması lazım. Bu meydanda ramazan etkinliklerinde ahlaksız hareketlerde bulunan gençler var. Bu bizi üzüyor. Eğlencenin de bir ölçüsü olması lazım”
Kemal Kerim (42) “ ben ramazan ayı etkinliklerinden memnun değilim. Ben televizyonu açıp oradaki tv programlarını seyrediyorum. Televizyonlardaki gibi dini içerikli ve s dinledikçe dinleyesin geldiği sohbetler düzenlenmesi lazım. Burada davullu zurnalı göbek atarak olacak şey değil bu. Kafamızı şişiriyorlar.”
Melek Kerim (40) “ Benim Belediyeden istediğim, bu etkinliklerin biraz daha çocukların eğlenebileceği, güzel saatler geçirebileceği şekle getirilmesi. Bizim için de dini içerikli, sohbet, ilahi gibi etkinlikler olursa daha iyi olur. “
Aytaç Göksu (21) “Ben 2 yıldır burada öğrenciyim. Geçen Ramazan Ayında buradaydım. Etkinliklere katıldım. Gayet güzel etkinlikler düzenliyorlar. Bunun gibi etkinliklerin devamını ve biraz daha fazlasını bekliyoruz.”
Gülçehre Özkısım, (22) “3 yıldır Erzurum’dayım ilk kez bu ramazan ayında burada olacağım. Eğlenceli olacak her türlü etkinliklere varım. Ama etkinlikler biraz daha ramazana uygun olursa daha bir güzel olur.”
Çakır Balcı (35) ‘ben öz Erzurumluyum. Geçen yıl yapılan etkinliklerden sonra burada etkinlik yapılmasına karşıyım. Meydana bir sahne kuruyorlar, üstüne bir kız çıkarıp taklit yaptırıyorlar. Ben böyle şeyler istemiyorum. Ben ailemle gelmek istiyorum. Böyle bir etkinliğe ailemle gelmemi beklemesinler. İnşallah bu yıl biraz daha bize, Erzurum’a yakışır etkinlikler düzenlerler.”
Zehra Hanım, “ Gün boyu çalışıp yoruluyoruz.. Ramazan Ayında bu daha da bir zor oluyor. İftardan sonra yorgunluğumuzu hafifletecek etkinlikler istiyoruz. Öyle yaz şenlikleri gibi bağırılan eğlencelerin taraftarı değilim. Biraz daha içerik olarak vatandaşın ihtiyaçları göz önüne alınmalı.”
Ahmet Yıldız, “ meydanda gürültülü etkinliğe karşıyım. Şehirde, boş salonlar var oralarda yapılsın eğlenceli programlar. Burada yapılacaksa teravih namazından sonra yapılsın. Ama yapılan etkinlikler ramazan ayını ifade ederse daha bir güzel olur.”
Hacer Keleş, “ Ramazan Ayında Erzurum’u simgeleyen değerli şahsiyetler var. Buradan birçoğu hocalardan oluşuyor. Bunları her gün vatandaşın karşısına çıkarıp sohbet etse çok güzel olur. Hem Erzurum’un değerleri canlandırılmış olur.”
İhsan Çavdar, “ Erzurum’un simgesi olan tarihi yerlerde iftar etkinlikleri düzenlenebilir. Ayrıca bu iftar programlarından sonra değerli hocaların sohbetlerini dinleyebiliriz.”
Kaynak: Muhammed Coşkun / Yeni Kuşak Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.