• BIST 9997.85
  • Altın 3142.003
  • Dolar 35.7341
  • Euro 37.4968
  • Erzurum -12 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 7 °C

Esav'da Erzurumlu bir şair sayın Mehmet Taştan'ı dinlerken.

Fevzi Budak

Ankara'da Esav'ın Cuma akşamları kültürel programlarının doyumsuz coşkusu devam ediyor. Programının konusu "Kültürümüzde şiirin taşıyıcı rolu" oldu. Konuşmacı Erzurum'un yetiştirdiği ve Erzurum'un kültür kodlarından beslenen ve genetik kodlarından ilham alan çok önemli şairlerimizden Mehmet Taştan'dı. Sayın Mehmet Taştan Erzurumlu'dur ve Erzurum lisesinden de öğrencim olur. Halen Ankara Adliyesinde cumhuriyet savcısıdır. Hukukçu kimliğinin ötesinde temayüz eden bir diğer vasfı da Türk edebiyatında ve şiirinde önemli bir değer ve günümüzdeki modern şiirimizin de yaşayan büyük şairlerinden biri olmasıdır.  

İlk şiir kitabı "İnsan Boşluğu" adıyla 19 yaşında iken okuyucuyla buluşur. ikinci ve üçüncü şiir kitapları ise " Yağmur Islıyor Beni" ve " Kapı Boşluğu" isimli dolgun ve olgun şiirlerinin yer aldığı kitaplarıdır. Erzurum'un bir değeri ancak nedense biz Erzurumluların farkında olmadığı, ama edebiyat ve şiir dünyasının çok yakından bildiği şiirimizin bir gerçeği, şiir gecelerinin ve şiir şölenlerini vazgeçilmez büyük bir şairidir Mehmet Taştan. Başarılı bir hukukçu ve büyük bir şair olmanın yanısıra hitabet gücü yüksek ve entellektüel birikimi ve derinliğiyle farkındalık yaratan Erzurumlu gerçek bir aydındır Mehmet Taştan.

Gecede Mehmet Taştan'ı ilgiyle zevkle dinledik. Şairlerimizden alıntıladığı görkemli dizelerle ve dörtlüklerle şiirin doruklarında gezindik. Tüm dinleyicilerin pür dikkat kesildiği gecede akıcı üslûbu ve lirik okuyuşuyla bir kez daha şiirin hazzını yaşadık ve şiirin doyumuna ulaştık. Kendine ait şiirleriyle Türk şiirinin ve güzel Türkçe'mizin tadına bir kez daha vardık. Büyük bir duygu selinin ve duygu yoğunluğunun yaşandığı muhteşem bir gece oldu hakikaten. Esav Başkanı sayın Veysel Karani Aksungur ve yönetim kurulu üyeleri Erzurum'un kültürel zenginliği adına güzelliklerin yaşanmasına zemin hazırlamaktalar. İki saate yakın süren unutulmaz bir gece oldu. Teşekkürler değerli şair savcım ve teşekkürler Başkanımız Veysel Aksungur ve teşekkürler geceye ilgi gösteren tüm Erzurumlu hanımefendilere ve beyefendi hemşehrilerime.

Programa bir iki şiirle katkıda bulundum. Başka hemşehrilerimizin de çok güzel katkıları oldu. Geceye hep birlkte renk kattık. Erzurum kültürü ile hemhal olduk. Öğrencim olması ve az da olsa şiirden anlayan biri olmam nedeniyle bir değerlendirme yapılması istenildi benden. Alıntılarla Mehmet Taştan'ın edebi gücünü, şiir gücünü ve sanatının kudret ve yüksekliğini edebiyat ve kültürümüzün değerli hocalarının değerlendirmeleri üzerinden vermeye çalıştım. Atatürk Üniversitesi'nde uzun yıllar hizmet eden, önemli eserler veren yakın dostum ve büyüğüm sayın Prof. Dr. Saim Sakaoğlu Hocamız şöyle diyor:

"Söylenmemişi söyleyen, söylenmişi daha da farklı ve güzel söyleyen, farklı ve zengin kelime dağarcığıyla şiir dünyamıza giren, mısraların kelime taşları öyle güzel yerine oturtmuş ki onları yerinden oynatmak mümkün değil. İnaniyorum ki gelecekte çok daha üst noktalara şiirin bayrağını dikecektir Mehmet Taştan"  Nitekim oyle de oldu ve Taştan artık şiirin zirvelerinde geziniyor değerli Saim Hocam. "Mehmet Taştan, özellikle şiir dili ve anlatım biçimi olarak orjinal bir şair kimliği taşır. Türkçe'yi tarihi dokusuyla kullanma becerisine sahip bir şair Mehmet Taştan" değerledirmeleri yapmakta Saim Sakaoğlu Hocam.

Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan Hocamız ise "Geleneğe dayanan modern şiirin günümüzdeki temsilcisisi ve milli bir şair" diyor Taştan için. Bir başka Hocamız da "Taştan zihinlerde uyandırdığı geniş çağrışımlarla Türk şiirinin imge dünyasına önemli katkılar yapmakta" gibi edebi şiirsel değerlendirmelerde bulunmakta...

Mehmet Taştan şiirin yanısıra edebiyat ve şiir üzerine makaleler kaleme almakta. Başka dile çevrilemeyen, ama her lisanda anlaşılan dil diyor şiir için. Şiir dolma mısralara dargındır, kelimelerin slogan olarak kullanılmasına uzaktır diyor. Şiir manzume değil diyor. Değerlerden beslenmeyen şiir betona dikilen çiçek gibidir diyor. Bu durumda çiçeğin akibeti çürümektir. Şair ise içinde yaşadığı toplumun değerleriyle beslenen, ondan aldığını farklı ve estetik kılarak ona iade edebilen bir aydındır diyor. Şair içinde bulunduğu temiz nehri yani toplumsal değer ve yargıları kirleten değil, onları rafine etmenin derdinde olan kimsedir diyor. Şair kendisiyle, toplumuyla ve değerleriyle barışık insandır. Şair günün tanığı, geçmişin hafızası ve geleceğin kültür taşıyıcısıdır" gibi kendine özgü edebi ifadeler ve şiirsel tanımlamalarda bulunmakta.

Erzurum üzerine yazılan şiir halkasına beğeniyle okuduğum "Erzurum" isimli şiiriyle altın bir halka daha ekleyen 64 mısradan oluşan lirik şiirden birkaç mısra paylaşarak şiirimizin büyük değeri sayın Mehmet Taştan'ı anlâmlı sunumu ve nefis şiirleri nedeniyle sevgilerimle tebrik ediyorum.

Uykuda soğuk almış buzlardan rüya şehir
Yaylanın kucağında esneyen hülya şehir
.............   .......... ....
Palandöken Dağı'nda şaha kalkmış kıratın
Sen çilekeş anası ilim akan Fırat"ın
.......     ........ .......
Bakırcı çarşında şaklayan şehri diyar
Karlı alın yazında buzdan avizeler var
Gòrse Umudum Baba, kaybolurdu umudu
Neden çeşmeler durdu. şadırvanlar kurudu
Selçuklu diyarına kimlerin ahı değdi
Senin mağrur başını kimler önüne eğdi
Söyle, dağları sarssın duada kesik başlar
Kutlu barı yeniden tarih kılsın dadaşlar.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25