• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Erzurum -2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 5 °C

Ev alacaklara kötü haber...

Ev alacaklara kötü haber...

Konut alım satımında 150 metrekareye kadar yüzde 1 olan KDV sistemi yenileniyor.

Arsa rayiç bedeli dikkate alınacak yeni sistemde, lüks, orta ve sosyal konutlar olarak 3 gruptan farklı oranlarda KDV alınacak. Küçük konutlar da lüks sınıfına girecek.
Kamuoyunda 'Robin Hood Vergisi' olarak bilinen, lüks konutlardan yüzde 18, sosyal konutlardan ise yüzde 1 KDV alınmasına ilişkin düzenlemenin ayrıntıları netleşti. Maliye Bakanlığı, konut alım satımında uygulanan KDV oranlarının belirlenmesinde, arsa rayiç bedellerini baz alması ağırlık kazandı. Buna göre arsasının bedeli yüksek olan konutlar lüks kapsamına alınacak ve 150 metrekareden küçük bile olsa yüzde 18 KDV tahsil edilecek. KDV sisteminin değiştirilmesine yönelik çalışmalar son aşamaya geldi. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni KDV sistemine ilişkin alternatifler hazırlandı. Hazırlanan taslaklar Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bakanlar Kurulu'nun onayının ardından da konutlardaki yeni KDV sistemi uygulamaya konulacak. Yeni sistemin 2013 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Star gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; mevcut mevzuata göre, halen konut satışlarından birim metrekare baz alınarak yüzde 18 ve yüzde 1 vergi alınıyor. Örneğin 150 metrekarenin altındaki tüm konutlardan yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindeki konutlardan ise yüzde 18 KDV tahsil ediliyor. Yeni sistemde, metrekare yerine konutların arsaları baz alınacak. Arsa bedelleri için de üç sınıf oluşturulacak. Söz konusu sınıflarla ilgili çalışma henüz sonuçlanmadı. Ancak sosyal konutlar, orta sınıftaki konutlar ve lüks konutlar için olmak üzere arsa bedellerinin üç ayrı bölümde değerlendirilmesi öngörülüyor. Sosyal konutlardan yüzde 1, orta sınıf konutlardan yüzde 8, lüks konutlardan ise yüzde 18 KDV tahsil edilecek. Maketten ev alana ek vergi yok Halen devam eden projelerden konut satın alanlar evleri lüks olsa da ek vergi ödemeyecek. Torba yasada yer alan hükümlerle, düzenleme yürürlüğe girmeden önce inşaat ruhsatı alınan yapılarda, eski vergi sisteminin uygulanması öngörüldü. Buna göre, maket üzerinden konut satın alan vatandaşlar, konutları lüks statüsünde olsa da, yüzde 1 KDV ödeyecek. Yeni vergi sistemi bundan sonraki süreçte başlayacak projeler için geçerli olacak.

KONUTDER BAŞKANI ÖMER FARUK ÇELİK:

'Havuzu var' diye İstanbul'a 40-50 km'deki ev lüks değildir Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün ilk çeyrekte geçen senelerdeki hızını kaybetmiş olsa da büyümesine devam ettiğini belirtti. Çelik "İkinci çeyrekte de benzer şekilde yüzde 3 ile 5 arasında büyüme beklentimizi sürdürüyoruz" dedi. İstanbul'da üretilen konutların çok azının lüks sınıfına girdiğini vurgulayan Çelik, ulaşımın bu kadar zor olduğu bir şehirde bir konutu lüks yapan en önemli faktörün lokasyon olduğunu ifade etti. Çelik "Peyzajına, havuzuna bakıp da şehir merkezine 40-50 kilometre mesafede yer alan konutları lüks olarak sınıflandırmak doğru değil'' dedi. Konut satışlarında gelecek dönemde en belirleyici etkenin KDV oranlarındaki düzenleme olacağını vurgulayan Çelik "KDV oranının yüzde 18'e yükseltilmesi halinde, ilave gelecek yüzde 17 oranındaki KDV yükü, pek çok aileyi olumsuz etkileyecek. Bu durumda bugün itibariyle yaklaşık 1 milyon adede yakın konut stoku olan ülkemizde yeni projelerin önü kesilecek" diye konuştu.
Mevcut mevzuata göre, konutlarda uygulanan vergi sisteminde lüks ve sosyal konut ayrımı yapılmıyor. Halen konut satışlarında 150 metrekarenin altında yüzde 1, 150 metrekarenin üzerinde ise yüzde 18 KDV alınıyor.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25