Feridun Andaç TYB Erzurum Şubesi’nin Konuğu Oldu
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi Türk düşünce ve yazı dünyasının önemli isimlerini konuk etmeye devam ediyor.
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ve Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) destekleriyle hayata geçirdiği proje kapsamında Erzurum’da eğitim gören liseli gençleri yazarlarla buluşturan proje kapsamında Erzurum’da bulunan ünlü yazar Feridun Andaç Türkiye yazarlar Birliği Erzurum Şubesi’nin konuğu oldu.
Erzurumlu araştırmacı-yazar Feridun Andaç dernek binasında yapılan sohbet toplantısında; şehir-edebiyat, yerel-evrensel ekseninde bir konuşma yaptı.
Türkiye’den ve gezdiği ülkelerden örnekler vererek Erzurum gibi şehirlerin kültür miraslarına sahip çıkamadığını; hatta yok oluşunu göremediğini dile getiren Andaç, yerel yazarların, sıkışıp kaldıkları alanların dışına çıkmaları gerektiğini söyledi.
“Dilini de biz üretiriz diyorlar. Küresel kapitalizm öyle bir hale geldi ki sizin dilinizde size açıklayıcı bilgi vermez ama vitrinleri yıkacak kadar teslim olursunuz. Yerel-bölgesel edebiyatını kuramayan bir toplum evrensel edebiyatını zaten kuramaz.
Kendi yaşadığım coğrafyanın hamasete dayanan edebiyatına sarılıp tarihten gelen kültürünü ele almıyorsunuz. Bugünün yazan adamının, şair olsun, hikâyeci olsun, romancı olsun yerel edebiyatı kurma çabası olmalı. Tanıdığınız birçok önemli yazar yaşadıkları bölgenin tarihini, kültürünü ele almışlardır.
Yazarın yaşadığı çağdan haberi olması lazım. Gerçeklikten haberi olmalı. Mesela Erzurum’u yazmak için buradan gitmek mi lazım? Sorular sormalı yazar kendine. Tarihçilerin hesaplaşması gereken konuları onlara bırakmak lazım. Bu toprağın, bu dilin yazarıyım ben. Yazarın bir yurdu vardır o da dilidir.
Türkiye’den giden birçok tanıdığım yazar gittiği yerin değil kendi dili ile yazıyor. Nereye giderseniz gidin, kendi insanınızda, kendi kültürünüzden kopamıyorsunuz.
Erzurum’dan söz edecek olursak; kültürel anlamda, çağdaş edebiyat anlamında üretmeyen bir kent. Hâlâ büyük bir kasabadır Erzurum. Sosyo-ekonomik dokusuna baktığınızda benim çocukluğumdaki Erzurum bugün aynı durumda.”
Konuşmadan sonra katılımcıların sorularını cevaplandıran Andaç, Erzurum ile ilgili 2 kitap çalışması olduğu söyledi.
TYB Erzurum Şube Başkanı M.Hanefi İspirli Andaç’a konuşmasından dolayı teşekkür ederek Oltu Taşı teşbih ile yazarların kitaplarından hediye etti.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Gazeteci Yazar Esat Bindesen'in kaleminden: 'Güvenin ve huzurun şehri Erzurum'Gazeteci Yazar Esat Bindesen bu haftaki yazısında Erzurum'un Güvenli ve huzurlu bir şehir olduğunu ifade etti. İşte o yazı...
Erzurum’da "Stresle Mücadele ve Sağlık" konferansıErzurum’da sağlık personeline stresle mücadele ve sağlık konularında bilgilendirme yapıldı.
Erzurum’da Ahmet ve Zeynep en çok kullanılan isimlerErzurum’da en çok erkek ismi Ahmet, kadın ismi Zeynep oldu. Erzurum’da üfusa dahil olan kişilerin soy isimlerinden en çok kullanılanlar ise Yılmaz, Kaya ve Polat oldu.
THE 2025 sıralaması açıklandıDünyanın en prestijli yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) Dünya Üniversite Sıralamaları 2025 sonuçları açıklandı.
- 11:55 - Gazeteci Yazar Esat Bindesen'in kaleminden: 'Güvenin ve huzurun şehri Erzurum'
- 11:54 - Erzurum’da "Stresle Mücadele ve Sağlık" konferansı
- 11:49 - Erzurum’da Ahmet ve Zeynep en çok kullanılan isimler
- 22:47 - Tanıtım Yazısı Paketleri İçin En İyi Siteler Listesi
- 22:42 - Robotik Kodlama Eğitimi – Çocuklarınızın Yaratıcılığını Güçlendirin
- 15:49 - Erzurumspor FK: 1 - Kocaelispor: 1
- 13:43 - THE 2025 sıralaması açıklandı
- 11:43 - Erzurum’da zemheri soğuklar
- 11:39 - Tekman’da ev yangını korkuttu
- 11:32 - Fren yerine gaza basan sürücü evin yatak odasına girdi
- 11:27 - Erzurum’da kanser farkındalık etkinliği düzenlendi
- 11:06 - İspir’de süt üreticilerinin emeği kazanca dönüşüyor
- 11:00 - Tır ile panelvan araç çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
- 10:56 - Polisten kemen ve lastik denetimi
- 17:28 - Erzurumspor FK Başkanı Ahmet Dal: "Zorlukları aşarak bu günlere geldik"
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.