• BIST 10104.85
  • Altın 3180.65
  • Dolar 35.6718
  • Euro 37.4624
  • Erzurum -9 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 2 °C

Flaş... Başbakan'dan önemli açıklamalar!

Flaş... Başbakan'dan önemli açıklamalar!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anketlere göre, demokratikleşme paketine halkın desteğinin, yüzde 60 ile 70 arasında değiştiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketindeki seçim şekli ve barajı hatırlatılıp, "Sizin yüzde 5 barajı ve daraltılmış bölgeden yana olduğunuza dair haberler çıktı. Tercihiniz bu mu?" sorusu üzerine, pakette 3 teklif ileri sürdüklerini ve bu tekliflerin tartışılmasını istediklerini söyledi.

Bunlardan birinin mevcut durum olduğunu ifade eden Erdoğan, "Mevcut durumu da biz geldiğimizde kucağımızda bulduk. Bizden önceki dönemlerde hazırlanmış olan bir seçim şekliydi. Yüzde 10 barajı vardı. Biz onunla seçime girdik, 16 aylık yeni bir partiydik ve o yüzde 10 barajıyla seçime girerek parlamentoya adımımızı attık" diye konuştu.

Erdoğan, ikinci teklife ilişkin ise "Dedik ki madem seçim barajının düşürülmesini istiyorsunuz o zaman 5'e düşürelim. Türkiye'de beşli bölgeler yapalım. Türkiye'yi 110 seçim bölgesine ayıralım. Böylece yüzde 5 barajı Türkiye genelinin yine barajı olsun ama her bölgeden 5 milletvekili çıksın ki buna daraltılmış bölge diyoruz. Bu teklifimiz de bir diğeri" ifadesini kullandı.

Üçüncü teklifte ise barajın tamamen kaldırılmasını öngördüklerini ifade eden Erdoğan, "Dar bölge sistemiyle Türkiye'yi 550 seçim bölgesine ayıralım ve her bölgeden bir milletvekili çıkmış olsun ki burada hesap sorabilirlik kabiliyeti, hesap verebilirlik noktasında ki dar bölge sıkıştıracaktır, seçmen ile seçilen arasında. Bu da bizim bir diğer teklifimiz" diye konuştu.

Bu tekliflerin ardından öneri ve karşı teklifleri bekleyip ondan sonra tekrar bir değerlendirme yaparak adımlarını da ona göre atmayı düşündüklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, bu yeni dönem için bunun çok çok isabetli ve hayırlı bir adım olacağına inandığını belirtti.

Erdoğan, buna göre kamuoyu araştırmaları da yapacaklarını da belirterek, "Kamuoyu araştırmalarından ne çıkar. Yüzde 10'luk, yüzde 5'lik, tamamen barajın kaldırılıp dar bölge. Hangisi çıkarsa o istikamette de adımımızı atarız" dedi.

Askerlik süresiyle ilgili açıklama

Başbakan Erdoğan : Askerliğin kısaltılması noktasında Genelkurmayımızla Milli Savunma Bakanlığımızla mutabıkız. Süresi düşecektir. Öyle zannediyorum 12 ay. Kısa dönem aynen kalacak.

"O süreci de başlatmak istiyoruz"

"Pakette halkın desteğine ilişkin size ulaşan bir veri var mı? Dış basında ilk günkü olumlu yansımalar devam ediyor mu? Paketteki düzenlemelerin 10-15 gün içinde çıkarılabileceğine ilişkin bazı açıklama ve beklentiler oluştu. Yetişir mi?" sorusuna Erdoğan, "seçim barajıyla ilgili çalışmanın yasal düzenleme gerektirdiğini, bu yüzden bayrama yetişmesinin mümkün olmadığı" yanıtını verdi.

İdari tasarruflarında olan maddeleri bayrama yetiştirmeyi hedeflediklerini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çünkü onlar Bakanlar Kurulu kararı ve yönetmelikle hemen süratle çıkarabileceğimiz maddelerdir, düzenlemelerdir. Bunu bayramdan önce çıkarıp halkımıza ilk müjdeyi vermek istiyoruz. Ama bayram sonrası yeni dönemde de suratle hemen yasal düzenleme gerektiren maddeleri, başlıkları inşallah Meclis'e sevk edip ondan sonra komisyon, arkasından genel kurul olarak o süreci de başlatmak istiyoruz."

Demokratikleşme paketine kamuoyu desteğinin sorulması üzerine Erdoğan, "Kamuoyundaki şeyler şu anda birkaç anket. Yüzde 60 ile 70 arasında destek değişiyor" bilgisini verdi.

"Sizleri de kucaklıyoruz"

Erdoğan, demokrasi paketinin kapsamına yönelik soru üzerine, paketin kapsamının lokalize edilmesinin yanlış olacağını belirtti. Çıkaracakları yasal ve idari düzenlemelerin belirli bir bölge ile ilgisi bulunmadığını, ülkenin genelini kapsadığını aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sen Kürt vatandaşlarımız diyorsun. Bu Kürt vatandaşlarımızın bütününün talebi değil ki. Kürt olmayan farklı etnik unsurların da bu konuda talepleri var. Örneğin Süryaniler. Bakın ne dediler: 'Biz de okulumuzu şimdi kuracağız' dediler. Çünkü onların da beklentisi vardı. Mesela Mor Gabriel onları çok çok mutlu etti. Niye? Yıllardır orada ciddi bir sıkıntıları vardı. Yurt dışına gittiğim her yerde heyetler olarak gelirlerdi, 'Bizi ne zaman topraklarımıza kavuşturacaksınız. Biz tekrar ne zaman işte Mardin'e döneceğiz?' Bunları söylerlerdi. Bu ülkeden birçok nedenle bu insanlar gitmişti. Şimdi yavaş yavaş dönüş başladı. Dönüş başladığı zaman da tabii diyor ki 'Benim okulum da olsun.'

Ülkemizde birçok lisemiz var. Galatasaray Lisesi gibi, Alman Lisesi gibi, Saint Joseph gibi. Bütün bunların hepsinde, bunlarda şu anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup oralarda okuyanlar var. Ne yapıyorlar? Biliyorsunuz o dillerde tedrisat yapıyorlar. Şimdi burada da böyle bir şeyin önünü açalım dedik. Kaldı ki önünü açarken de tabii burada sadece kendi ana diliyle değil. Burada yine Türkçe, burada belli dersler Türkçe okutulmak kaydıyla. Bunların düzenlemesini ayrıca Milli Eğitim Bakanlığımız yapıyor, yapacak. Böylece biz buradaki, bizi dışlıyorsunuz, terk ediyorsunuz mantığını, anlayışını ortadan kaldırmış oluyoruz. Hayır, sizler bizim vatandaşımızsınız. Biz sizleri kucaklıyoruz, ihmal etmiyoruz."

"Resmi dil Türkçe"

Bu konuda "bir şeyin karıştırılmamasını isteyen, bazılarının kasten böyle bir işin içine girdiğini" ifade eden Erdoğan, "Resmi dille bir defa burada bir karışıklığa gitmeyelim" uyarısında bulundu.

"Özel okul meselesini açarsanız iyi olur. Kafa karışıklığı yarattı çünkü" değerlendirmesi üzerine Erdoğan, "Bu, resmi dille asla birbirine karıştırılmamalı. Resmi dil Türkçe. Özel okulu da kendileri kuracak. Kendisi okulunu kurar ve kendi kurdukları okulda da bunu gelir Kürtçe olarak derslerini okutabilirler. Türkçe yine orada olmak kaydıyla" karşılığını verdi.

Aslında yabancı okul diye bir durumun bulunmadığını ifade eden Erdoğan, "Alman Lisesi, Galatasaray Lisesi, bunlar yabancı okullar değil. Bunlar hükümetler arası yapılmış anlaşmalarla kurulmuş okullar. Biz diyoruz ki onlar hükümetler arası yapılmış anlaşmalarla kurulmuş ama bunlar da yine bizim kendi ülkemizde. Diyoruz ki bunlara da biz farklı statü verelim. Özel okulunu kur gel burada bu şekilde bu dersi verebilirsin diyoruz" diye konuştu.

Bu konudaki bir ayrıntıya daha dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz ne dedik, seçmeli seçmeli ders olarak Kürtçe'yi seçersin. Seçmeli ders olarak da Kürtçe'yi devletin okullarında da öğrenebilirsin. Biz bunun da önünü açtık. Bu yetmedi biliyorsunuz üniversitelerde bunlarla ilgili bölümler açtık. Fakat tabii dert nedir? Burası önemli. Samimiyetse artık burada atılması gereken adım atılmıştır.

Fakat bir şeyi daha tespit etmek lazım. Benim Kürt kardeşim sadece Güneydoğu Anadolu bölgesinde mi yaşıyor? Veya Güneydoğu Anadolu bölgesinin tamamında mı yaşıyor? Bugün bir Gaziantep var. Biz Gaziantep'te parti olarak adeta silme oradan çıkmışız. Şanlıurfa hakeza öyle. Adıyaman hakeza öyle. Bu 3 il bölgenin önemli illeri. Bunlar da biliyorsunuz Şanlıurfa o da şimdi büyükşehir oluyor. Böyle bir noktaya geldik. Bunları görmezlikten gelmememiz gerekir. Kaldı ki adeta Kürtlerin talepleri, hayır. Devletin, bizim yönetim olarak hükümet olarak tespitimiz. Bu tespit bugünün tespiti değil ve bir yerlerin talebi üzerine de değil. Bizim programımızı okuyanlar varsa bunu gayet iyi bilirler."

Son yaptıkları kongrede 63 madde açıkladıklarını hatırlatan Erdoğan, şunları belirtti:

"Bu maddelerin içinde de bunları görürsünüz. Buralardan zaten bu geliyor. Biz bunu kamuoyu araştırmalarıyla olsun, bölgenin bizden talepleriyle olsun, diğer bölgelerde yaşayan vatandaşların talepleriyle olsun. Bunların hepsini mezcederek bunları uygulamaya koyalım dedik. Ama nedir olay? Bir zamanlama olayı. Eğer siz bunu zamanlama olarak iyi tespit etmezseniz, burada da farklı tepkiler alırsınız.

İşte onun için bir taraftan çözüm süreci, arkasından bu çözüm süreciyle tespit ettiklerimiz akil insanlarla ve şimdi bir kısmını bu şekilde dedik ki bir çözüme kavuşturalım. 28 maddeyle biliyorsunuz bunun bir adımını attık ve aldığımız tepkiler de gerek ulusal, gerek uluslararası bazda gayet iyi."

Kaynak: Vatan Gazetesi


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25