• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Erzurum 7 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 1 °C

Flaş... Merkezi Ortak Sınav Sonuçları Açıklandı

Flaş... Merkezi Ortak Sınav Sonuçları Açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk kez yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınav (TEOG) sonuçlarını açıkladı. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınav (TEOG) sonuçlarına, Bakanlığın E-okul Veli Bilgilendirme Sistemi'nden ulaşılıyor.

SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Seviye belirleme sınavının yerine getirilen temeleğitimden ortaöğretime geçiş sınavına 1 milyon 300 bin öğrenci girdi. 6 dersten yapılan merkeziyazılı sınavlardan alınan puanlar, hem karne notu olarak değerlendirilecek hem de liselere girişte esas alındı.

TEOG Puanları Nasıl Hesaplanır?

Binlerce öğrenci liseye geçiş sınavı TEOG sınav sonuçlarını merakla bekliyor. 2 dönemde 2 ayrısınav olarak uygulanacak olan TEOG sınavında adayların puanları tek puan türündehesaplanacak.MEB , TEOG hesaplamalarında her soruyu eşit puanda tutacak. TEOGsınavlarında yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek bu da öğrencilerin yanlış cevaplarındapuan düşmelerine neden olmayacak. TEOG Sınavı iki dönem de uygulanırken öğrencilere her ikidönemde de Türkçematematikfen ve teknoloji dersleri için 4 , T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük,yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi için ise 2 katsayısı o dersşn puanıyla çarpılarakhesaplanacak.
 
TEOG Puan Hesaplama

TEOG puanları 700 puan üzerinden değerlendirilecek. Ancak puanlama bu kadar ile sınırlı kalmayacak. TEOG'dan 700 üzerinden bir puan alan öğrencinin , 6,7,8. sınıf not ortlamaları ve 8.sınıf ağırlıklı not ortalaması alınacak bu puanın üzerinde TEOG puanında eklenmesiyle beraber ortak puan hesaplanacak ve 500 puan üzerinden bir puan belirlenecek.
 
Merkezi Sistem Ortak Sınavları'nın ikinci oturumları ülke genelindeki tüm 8. sınıf öğrencilerinebugün uygulandı. Saat 09.00’da başlayan ikinci oturumlar aralıklarla devam ederek 12.00’ye kadar sürdü.
 
Bugün gerçekleştirilen ikinci oturumlarda öğrencilere fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil derslerinden 20’şer soru soruldu ve her sınav için öğrencilere 40’ardakika süre verildi. Bugün yapılan sınavlara geçerli bir mazeret sebebiyle katılamayan öğrenciler, mazeretlerini belirten resmi belge veya velisinin izni ile belirlenen tarihlerde mazeret sınavınagirebilecek. Hem yılsonu başarı puanına hem de MESOS (Merkezi Sistem Ortak Sınavları) toplampuanına etki edecek olan Merkezi Sistem Ortak Sınavları’nın I. Dönem oturumlarının sonuçlarıOcak 2014’te açıklanacak. Yerleştirme puanına yılsonu başarı puanı yüzde 30, MESOS puanıyüzde 70 oranında etki edecek. Yerleştirme puanıyla öğrenciler istedikleri liseleri tercihedebilecekler. II. Dönem yapılacak olan Merkezi Sistem Ortak Sınavları da bu puanlamada önemli rol oynayacak. İkinci dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavları ise 28-29 Nisan 2014 tarihindegerçekleştirilecek ve sonuçları Haziran 2014’te açıklanacak.
 
Sınavın geçmiş yıllarda uygulanan sınavlardaki soru tiplerine paralel hazırlandığını ifade eden Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Aslan Ayhan, “Fen veteknoloji sınavında 1. ünitenin toplam ders saati 20 (29 kazanım), 2. ünitenin sınava kadarki toplam ders saati ise 5 (11 kazanım) olmasına rağmen soru sayıları ders saatine orantılı olarak dağıtılmamış. 1. üniteden 9 soru, 2. üniteden ise 11 soru sorulmuşDers saati ve kazanımsayısına dikkat edildiğinde 1. üniteden 14, 2. üniteden 6 soru sorulması beklenmekteydi. 1. ünitesorularında öğrenciler zorlandı. Özellikle A kitapçığı 6, 8 ve 9. sorular tartışmaya açık. Ayrıca 3.soruda verilen 'Orak hücreli anemi hastalığının X kromozomu üzerindeki çekinik genlerle aktarılan bir hastalık olduğu bilinmektedir' bilgisi bilimsel bir hata olarak tespit edildi. 2. ünite sorularından Akitapçığı 20. soru ayırt edici olmuş. Diğer sorularda öğrenciler zorlanmadı. Bu bölümde kazanımsayısının az olması nedeniyle aynı kazanım birkaç soruda sorgulanmış. Bu durum ölçmedeğerlendirme açısından sorun kabul edilebilir” dedi.
 
İnkılap tarihi ve Atatürkçülük testinin MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konukapsamlarına uygun olarak hazırlandığını söyleyen Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık SosyalBilgiler Bölüm Başkanı Seda Kaya ise, “Sınavda 'Milli Uyanış; Yurdumuzun İşgaline Tepkiler' ünitesinden ağırlıklı olarak soru sorulmuşSorular önceki yıllarda Seviye Belirleme Sınavları’ndakullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmış. Paragraf yorumlama, kavram-madde eşleştirme ve bilgiyi kullanmaya dayanan sorular ağırlıklı idi. Sorular genel olarak kolay düzeyde. Ancak 2-3 soru öğrencileri zorlayan tarzda” diye konuştu.
 
Ders kitaplarındaki konular, konuların kelimeleri ve kalıpların aynen sınavda sorulduğunusöyleyen Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Yabancı Dil Bölüm Başkanı Nesrin Girgin ise, “İngilizce testi MEB’in 13 Eylül 2013 tarihli yayın ve 3 Ekim 2013 tarihli güncellemesinde belirttiği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmış. Müfredat dışına çıkılmamış. Daha çok öğrencininokuduğunu anlama becerisi test edilmiş, gramer bilgisi ölçülmemiş. Sorularda görselkullanılmamışParagraf soruları sınavın yüzde 30’unu oluşturmakta. Diyalog tamamlama sorularıağırlıklıİngilizce testi ders kitabındaki konulara hakim olan öğrenci için zor bir sınav olmamakla birlikte çok kolay denilebilecek bir sınav da değil. Öğrencilerin kelime bilgisine, kalıplara hakim olması gerekmekte” şeklinde konuştu.
 
Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise, “Merkezi Sistem Ortak Sınavları'nın birinci dönem son oturumunu tamamlayan öğrenciler rahat bir nefes aldılar. Bu sınavlar liselere yerleştirmepuanında etkili olan; yılsonu başarı puanını ve MESOS puanını etkileyecekÖğrenciler yerleştirmepuanında sadece bu sınavların etkili olduğunu düşünmemeli, aynı enerji ve hazırlıkla tüm yazılılarını dikkate almalı. Dolayısıyla gerek bu dönemin son yazılılarına gerekse ikinci döneminyazılılarına hazırlanmalılar. Ailelere yine burada büyük görev düşüyor. Öğrencilerin girdikleri busınavların sonuçları ne olursa olsun çocuklarını desteklemeli ve devam eden sınavlara karşı onları olumlu yönde motive etmeliler” ifadelerini kullandı.
 
Merkezi Sistem Ortak Sınavları ikinci oturumlarına giren ve soruların tümünü doğru cevapladığınıdüşünen 8. sınıf öğrencisi Ekin Deniz Sarıbaş, “Genel olarak sınavlarsorular, müfredata uygunve hazırlandığım tarzdaydıFen ve teknoloji dersinden de ‘Kutuptaki Hayvanların Uyumu’ ile ilgiliolan soru alışılagelmişin dışındaydı. Bu sorunun çelişkili olduğunu düşünüyorum. İnkılap tarihi veİngilizce sınavlarının soruları da hazırlık sürecindeki çalışmalarıma uygun olduğu için zorlanmadım.Sınavlara hazırlık sürecim devam etmekte, ikinci dönem sınavlarımın da başarılı geçmesini umuyorum” dedi.
 
İKİ SORU İPTAL EDİLMİŞTİ

Milli Eğitim Bakanlığı, 8. sınıf ortak sınavlarında 2 sorunun iptal edildiğini bildirmişti.

Açıklamada, sorulara ilişkin iptal gerekçelerine de yer verlidi. Matematik testi A kitapçığının 12, Bkitapçığının ise 7. sorusunun D seçeneğindeki 3. adımda yer alan büyük üçgenin sol altköşesindeki iki küçük üçgenin, grafik çiziminde sehven fazladan yer almasıyla fraktal oluşumunun bozulduğu ifade edilen açıklamada, bu bozulma ile sorunun kurgusundaki doğru cevap olan (A) seçeneği ile (D) seçeneğinin de ikinci bir doğru cevap oluşturduğu duyuruldu.Açıklamada, bu nedenle sorunun iptalinin uygun görüldüğü belirtildi.

Fen ve teknoloji testi A kitapçığı ve B kitapçığı 3. sorusunda ise adı geçen orak hücreli anemi hastalığının, eşeye bağlı kalıtım göstermeyip, vücut kromozomu üzerindeki çekinik genlerle taşınan bir hastalık olduğuna işaret edilerek, "Soru kökünde sehven eşey kromozomunu ifade eden 'X' yazılması hatalı bilgi oluşumuna neden olmuştur. Bu durum sorunun çözümünü ve doğru cevaba (C seçeneği) ulaşmayı engellememektedir. Ancak öğrencilerin çelişkiye düşebileceği göz önüne alınarak iptali uygun görülmüştür" denildi.

"Sınav kitapçıkları makine ile paketlenecek"

TEOG sınavında bazı poşetlerde soru kitapçıklarının eksik çıktığını ve bunun elle paketleme yapılmasından kaynaklandığını belirten Bakan Avcı, "İnşallah nisandaki sınavda ÖSYM'de olduğu gibi kitapçıkların otomatik paketlenmesini sağlayacağız. Böylece inşallah bu tür aksaklıklar daha da azalmış olacak" diye konuştu. Dershanelerin dönüşümü konusunun bugünlerde medyada ve kamuoyunda çokça tartışıldığını da anımsatan Bakan Avcı, şu değerlendirmelerde bulundu: "İşin getirilmek istendiği siyasi boyutlar sizi üzmesin. Biz meseleye önce eğitimciler olarak bakmak durumundayız. Eğitim açısından baktığımız zaman herkes için çok yararlı, çok verimli bir süreç olacağını düşünüyoruz. Buna samimiyetle inanıyoruz. Yeter ki iyi planlayalım ve bu alanda faaliyet gösteren hiç kimseyi mağdur etmeyecek bir altyapı üzerinde duralım. Bunu yaptığımız zaman emin olun 2-3 sene içerisinde bugün bizi çok farklı şekilde eleştirenler de yapılan işten memnun olacak ve bu tür eleştirilerin de çok da haklı olmadığını, o gün kendileri söyleyecektir. O güne kadar biz işi katiyen siyasi retoriğe kurban etmeden, eğitim çerçevesinde 'biz işimizi en iyi nasıl yapabiliriz' sorusuna cevap bulmak üzere çalışmalarımızı sürdürelim." denildi.
 
OKULLARIMIZA DÜŞEN GÖREVLER

* Okullarımıza düşen en öncelikli ve acil görev e-okul sistemi üzerinde şube ve öğrenci listelerinin tam ve doğru olmasını sağlamaktır. Bu nedenle, kaydı o okulda olup da e-okulda bir başka okulda görünen öğrencinin nakli hemen alınmalı, nakil giden öğrencilerin nakil onayları yönetmelikte öngörülen süre içerisinde verilmeli, e-okula daha önce hiç kaydedilmemiş olan ara sınıf öğrencileri ilgili ekrandan sisteme kaydedilmeli, sınıfı ya da şubesi hatalı olan öğrencilerin bilgileri ivedilikle düzeltilmelidir.

* Sınıf listelerindeki eksiklikleri ve hataları gideren okullarımız, sistemde öğrencilere ait istenen tüm bilgileri de doğru ve eksiksiz olarak işlemekle yükümlüdür. Sistemde yer alan hiçbir bilgi gereksiz değildir. Artık Bakanlığımız öğrencilerle ilgili bilgileri okullardan istemeyecek, sistemden anlık olarak alacaktır. Bu nedenle tüm bilgilerin büyük bir özenle doldurulması gerekmektedir.

* Sınav belgelerinde kullanılacak olan öğrenci resimleri de sistem üzerinden alınacağından, okullarımızın son günlerde sıkışıklık yaşamamaları amacıyla özellikle 6,7 ve 8. sınıf öğrencilerin resimlerini öncelikli olarak sisteme kaydetmeleri gerekmektedir.

* Okullarımız öğrencilere ait özürlü ve özürsüz devamsızlık bilgilerini de sisteme GÜNLÜK olarak işlemekle yükümlüdür.

* Gelişim raporu ile ilgili ekranlar okullarımıza açılmıştır. Bundan böyle öğrencilerin gelişimi sistem üzerinden takip edilecektir. Bu nedenle okullarımızın ilgili raporları bu hafta içerisinde mutlaka sisteme işlemeleri gerekmektedir.

* Sınav tarihlerinin sisteme girilmesi ile ilgili ekran okullarımıza açılmıştır. Not işlemleri ile ilgili ekranlar da hazır olup şu an için açılmış da olabilir. Okul idarecileri not girişi için yetkilendirme yapmak, öğretmenlere bu işlem için şifre vermek ve bilgilendirmek ve not girişlerinin zamanında yapılmasını sağlamakla SORUMLUDUR.

* Okullarımız sistemde yer alan resmi yazı, açıklama ve duyuruları takip ederek açılmış ya da açılacak olan ekranlarla ilgili iş ve işlemleri zamanında yerine getirmekle YÜKÜMLÜDÜR.

İlçe Milli Eğitim Müdürlerine düşen görevler

* İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri yukarıda sayılan iş ve işlemlerin okullar tarafından zamanında yerine getirilmesini sağlamak ve gerekli kontrolleri ve uyarıları yapmakla YÜKÜMLÜDÜR.

* Ayrıca İ.Ö.Kurumları Yönetmeliğinin 27.Maddesi gereğince devamsız öğrencilerin takibini yapmak ve bu öğrencilerin durumları ile ilgili bilgileri sisteme işlemekle YÜKÜMLÜDÜR.

* İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü mahalli kurtuluş günü, doğal afet vb. nedenlerden ötürü ilçe genelindeki tatil günlerini sisteme işlemek ZORUNDADIR.

* İlçe M.E.Müdürlükleri nakil işlemini zamanında tamamlamayan okulları sistem üzerinden takip edip gereken uyarıları yapmakla YÜKÜMLÜDÜR.

* İlçe M.E.Müdürlükleri başka bir okulda görevlendirilen öğretmenlerin görevlendirme kayıtlarını zaman kaybetmeden işlemeli, görevlendirmesi biten öğretmenlerin görevlendirme bitiş tarihlerini de zamanında kaydetmelidir.

Karşılaşılan Sorunlar

* Hala sınıf listeleri tam olmayan okullarımız mevcuttur. Not işlemleri ekranı açıldıktan sonra sistemde olmayan öğrenciyi sisteme ekleme şansı kalmayacak, sınıfı yanlış girilmiş öğrencinin sınıfı düzeltilemeyecektir. Bu durumda öğrenci karne alamayacak, sınavlara giremeyecek ve hatta mezun edilemeyecektir.

* Okullarımızın büyük çoğunluğu öğrenciyi sadece sisteme işlemekte ancak öğrenciye ait genel bilgiler, veli bilgileri gibi bilgileri işlememektedir. Sistemin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için öğrenciye ait tüm bilgilerin sisteme tam ve doğru bir şekilde işlenmesi gereklidir.

* Milli Eğitim Bakanlığının 2007/74 sayılı genelgesinde günlük bilgilerin (devam-devamsızlıklar vb) sisteme her gün işlenmesi gerektiği belirtildi ise de bu konuda okullarımız yeterli çabayı göstermemektedir.

* Nakil giden bir öğrenci için nakil onayının en geç 15 gün içerisinde verilmesi gerekirken okullarımız bu süreye uymamakta, öğrencinin nakil onayını vermemekte ve bu durum öğrencinin nakil gittiği okulun iş ve işlemlerini de aksatmaktadır. Şu anda İlçemiz genelinde süresi içerisinde nakil onayı verilmemiş olan 48 adet kayıt bulunmaktadır.

* İ.Ö. Kurumları Yönetmeliği gereğince her yıl Kasım ve Nisan ayının 2"nci haftasının son iş gününde öğrencilere verilecek olan gelişim raporlarının sistemden alınması zorunluluğu okullarımıza duyurulduğu halde raporu hala almamış olan 14 adet okulumuz mevcuttur.

* Ders tamamlama ya da başka nedenlerle kadrosunun bulunduğu okuldan başka bir okula görevlendirilen öğretmenlerin görevlendirmeleri İLSİS"e işlenmemekte bu durumda o öğretmenlerin isimleri, E-Okul sisteminde görünmediği için okulun ders programı, öğrenci notları gibi bilgileri sisteme girme şansı kalmamaktadır.

* Yine kadrosunun bulunduğu okuldan başka bir okula görevlendirilen öğretmenlerin görevlendirme bitiş tarihleri sisteme işlenmemekte, bu durumda o öğretmen başka bir ile tayin olsa bile e-okulda hala o okulda görünmektedir. Öğretmenin özlük kayıtları da ilimizden gittiği için İLSİS"ten de duruma müdahale edilememekte, ancak kişinin gittiği il aranarak görevlendirme kaydının sona erdirilmesi rica edilmektedir.

Karşılaşılan Sorunlar

* Hala sınıf listeleri tam olmayan okullarımız mevcuttur. Not işlemleri ekranı açıldıktan sonra sistemde olmayan öğrenciyi sisteme ekleme şansı kalmayacak, sınıfı yanlış girilmiş öğrencinin sınıfı düzeltilemeyecektir. Bu durumda öğrenci karne alamayacak, sınavlara giremeyecek ve hatta mezun edilemeyecektir.

* Okullarımızın büyük çoğunluğu öğrenciyi sadece sisteme işlemekte ancak öğrenciye ait genel bilgiler, veli bilgileri gibi bilgileri işlememektedir. Sistemin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için öğrenciye ait tüm bilgilerin sisteme tam ve doğru bir şekilde işlenmesi gereklidir.

* Milli Eğitim Bakanlığının 2007/74 sayılı genelgesinde günlük bilgilerin (devam-devamsızlıklar vb) sisteme her gün işlenmesi gerektiği belirtildi ise de bu konuda okullarımız yeterli çabayı göstermemektedir.

* Nakil giden bir öğrenci için nakil onayının en geç 15 gün içerisinde verilmesi gerekirken okullarımız bu süreye uymamakta, öğrencinin nakil onayını vermemekte ve bu durum öğrencinin nakil gittiği okulun iş ve işlemlerini de aksatmaktadır. Şu anda İlçemiz genelinde süresi içerisinde nakil onayı verilmemiş olan 48 adet kayıt bulunmaktadır.

* İ.Ö. Kurumları Yönetmeliği gereğince her yıl Kasım ve Nisan ayının 2"nci haftasının son iş gününde öğrencilere verilecek olan gelişim raporlarının sistemden alınması zorunluluğu okullarımıza duyurulduğu halde raporu hala almamış olan 14 adet okulumuz mevcuttur.

* Ders tamamlama ya da başka nedenlerle kadrosunun bulunduğu okuldan başka bir okula görevlendirilen öğretmenlerin görevlendirmeleri İLSİS"e işlenmemekte bu durumda o öğretmenlerin isimleri, E-Okul sisteminde görünmediği için okulun ders programı, öğrenci notları gibi bilgileri sisteme girme şansı kalmamaktadır.

* Yine kadrosunun bulunduğu okuldan başka bir okula görevlendirilen öğretmenlerin görevlendirme bitiş tarihleri sisteme işlenmemekte, bu durumda o öğretmen başka bir ile tayin olsa bile e-okulda hala o okulda görünmektedir. Öğretmenin özlük kayıtları da ilimizden gittiği için İLSİS"ten de duruma müdahale edilememekte, ancak kişinin gittiği il aranarak görevlendirme kaydının sona erdirilmesi rica edilmektedir.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25