FAY ÜSTÜNDEKİ ŞEHİR ERZURUM’UN ACİL DEPREM EYLEM PLANI
Cenabıhak ufak sarsıntılarla bizleri ikaz ediyor, tedbir almaya, uyanık olmaya çağırıyor. Dün milleti sokağa döken hafif şiddetteki depremi işitince böyle düşündüm.
Asrın depremiyle sarsılalı daha bir yıl olmadı. Allah korusun benzer afetlerin kapımızı her an çalması mümkün. O nedenle ilgili bakanlıkların şehirleri depreme dayanıklı hale getirme çalışmalarına yerel yönetimlerin seferberlik ruhu ile eşlik etmesi hayatı önem taşıyor.
Dün şöhretli bir deprem profesörümüze “Hangi illerde büyük deprem bekleniyor?” Hoca, aktif fay hattı üzerindeki illeri şöyle sıraladı:
“Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkâri.”
Şehrin yönetenler de ahali de biliyor Erzurum’un aktif fay hattı üzerinde kurulu bir şehir olduğunu. Şehrin depreme hazırlanması hususunu defalarca ayrıntı olarak kaleme almış birisi olarak, ilgili yerel kuruluşların bu konudaki samimi çabalarını dikkatle takip ediyorum.
Kamu kesimi bu işlerde gayet duyarlı, elinden geleni yapıyor, önlemler konusunda fedakârlıktan kaçınmıyor.
Bu duyarlılığın artarak devamını hizmet planlamasının birinci maddesi yapmamız gerektiğinin bir kere daha altını çizmek istiyorum.
Özellikle yerel seçimlerin arifesinde tüm adayların “DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLMİŞ BİR ERZURUM” konusunu ana vaatlerinin ilk sırasına koymasının gerekliliğine işaret ediyorum.
Aktif fay hattı üzerinde kurulu şehrimizin deprem acil eylem planı elbette vardır. Bu plandaki deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılacakları kapsayan kapsamlı önlemlerden adaylarımız haberdar mıdır? Bunlara ekleyecekleri hususlar nelerdir? Bilmek isteriz.
Belirttiğim gibi, asrın depreminde tüm imkânlarını bölgeye seferber eden ilgili bakanlıklar buradan edinilen tecrübelerle Türkiye’nin gelecekteki deprem vizyonunu oluşturmak için canla başla çalışıyor.
Yerel yönetimlere düşen görev ve sorumlulukların eksiksiz yerine getirilmesi ulusal depreme hazırlık seferberliğine büyük katkı sağlayacaktır.
Yerel yöneticilerin, deprem acil eylem planının kapsamlı ve güncel olmasına dikkat etmeleri gerekiyor. Planın, deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenleri kapsamlı bir şekilde içermesi lazım. Planın hazırlanmasında ve uygulanmasında halkın katılımına ihtiyaç var. Planın eğitim ve tatbikatlarla desteklenmesi de ihmal edilmemeli.
Çağdaş koşullara göre hazırlanmış bulunan deprem yönetmeliklerinin eksiksiz uygulanmasını sağlamak kamunun başta gelen görevidir. İmar mevzuatından taviz vermemekten, isabetli zemin seçimi tutun, malzeme ve inşaat kalitesine kadar geniş bir yelpaze oluşturan bu konudaki duyarlılık binlerce canın kurtulması demek. İhlali ise taammüden insan öldürmekten farksız.
işin önemi bakımından bıktırıncaya kadar tekrarda beis yok: Depreme dayanıklı şehirler, doğal afetlerin neden olduğu kayıpları azaltmak ve vatandaşlarının yaşam kalitesini yükseltmek için son derece önemli.
Deprem riski taşıyan şehrimizde yapılaşmayı kontrol etmek ve depreme dayanıklı inşaat yapılmasını sağlamak, yerel yöneticilerin ihmale tahammülü olmayan birinci görevleridir.
GAZETECİ YAZAR VAHDET NAFİZ AKSU'NUN KALEMİNDEN:'FAY ÜSTÜNDEKİ ŞEHİR ERZURUM’UN ACİL DEPREM EYLEM PLANI'
Gazeteci Yazar Vahdet Nafiz Aksu çok önemli bir konuyu kaleme aldı. İşte o yazı...
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Servis aracı ile otomobil çarpıştı: 6 yaralıErzurum’da servis aracı ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 6 kişi yaralandı.
Afetzede çiftçilere gübre desteğiErzurum'un Oltu ilçesinde 226 çiftçiye 57 bin 350 kilogram gübre dağıtımı yapıldı
Erzurum’da “Halk Hikayeciliği” yaşatıldıEİT 2025 Turizm Başkenti Erzurum etkinlikleri çerçevesinde, Türk dünyasının ve Anadolu’nun kültürel zenginlikleri bir kez daha gün yüzüne çıkarılıyor.
Dik ve eğimli yamaçlarda çığ tehlikesiErzurum Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü, dik ve eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi ile ilgili uyarıda bulundu.
- 17:45 - Servis aracı ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı
- 11:56 - Afetzede çiftçilere gübre desteği
- 11:15 - Erzurum’da “Halk Hikayeciliği” yaşatıldı
- 11:11 - Dik ve eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi
- 11:06 - DSİ, Erzurum’da suyun gücünü yatırıma dönüştürüyor
- 11:03 - Erzurum Gençlik Spor Voleybol Kulübü deplasmandan 3 puanla dönüyor
- 10:57 - Bağımsız kamu sendikaları platformu kuruldu
- 09:24 - Tuval Fiyatlarını Etkileyen 5 Önemli Faktör
- 18:01 - Gazeteci Yazar Vahdet Nafız Aksu yazdı: 'A.Ü Araştırma Hastanesi'nde yenilikçi adımlar'
- 16:46 - Erzurum'da atlı kızak heyecanı
- 11:45 - Gazeteci Yazar Esat Bindesen'in kaleminden: 'Atatürk Üniversitesi’nde yeni dönem'
- 11:24 - Erzurum - Artvin karayolu ışıl ışıl aydınlandı
- 11:20 - Yaşam boyu öğren, yaşam boyu tazelen
- 11:16 - Vali Çiftçi’den atla kar safarisi
- 09:38 - Yemek Yemeyen Çocuklara Çözüm Odaklı Yaklaşmanın Önemi Nedir?
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.