Seçimlere iki ay gibi kısa bir süre kaldı. Kulağa uzun gibi görünse de siyaset için çok kısa bir zaman dilimi.
Seçimlere ittifak halinde girecek olan partiler, milletvekili listelerini ince eleyip sık dokuyacak. Liste savaşlarının en fazla olacağı AK Parti’de aday adaylığı için müracaatlar dün başladı. Siyasi kulislerde o kadar fazla bir isim telaffuz ediliyor ki sormayın gitsin. Ancak ilk kez iktidar partisinde liste bir yarışı var.
***
Üç dönem kuralına takıldığı için yerini bir kez Efkan Ala’ya bırakan Recep Akdağ, yakın çevresine bu seçimde aday olmayacağını söylediği dillendiriliyor. Akdağ’ın bu düşüncesi bir çok aday adayının iştahını kabartmış durumda…
Ankara’dan bakınca Erzurum’un siyasi abisi konumundaki Akdağ’ın aday olup olmayacağını kısa zaman içinde göreceğiz.
Şunu net olarak söyleyebilir ki burası AK Parti, son dakikaya kadar hiç kimsenin garantisi olmaz, olamaz. Listeler açıklandığında hiç ummadığınız isimleri de görebilirsiniz.
***
14 Mayıs’ta ilk kez oy kullanacak 70 bine yakın genç seçmenin hatırı sayılır bölümünü Güney ilçeleri oluşturacak. Aşiret ve şeyh referanslı adaylara karşı olan genç kuşak, bunu da yüksek sesle dillendirmekten çekinmiyor.
O bölgenin açmazlarından biri de ilçeler arasındaki gizli rekabet. Diyelim ki Hınıs kökenli birini aday gösterdiniz. Karayazı veya Tekmanlı seçmenin buna karşı çıkma olasılığı çok yüksek. Öyle bir isim olmalı ki Güney’in tüm ilçeleri ve yeni kuşak tarafından kabul görmeli.
Daha önceki AK Parti yönetimi, ‘Erzurum’da kadın adaya gerek yok’ fikrini savunsa da hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de kurmayları, bu görüşe katılmıyor.
Bürokratlar son dakikaya kadar bekleyecek
Bu seçimlerde çok fazla bürokrat kökenli aday adayı görmemiz mümkün. Aklından milletvekilliği geçenler son dakikaya kadar işaret bekleyip istifalarını öyle verecek. Erzurumlu olup Ankara’da görev yapan bir çok bürokratın adı siyesi kulislerde geçiyor. Elbette aralarında isim yapıp sonrası daha iyi bir görev kapmak için yola çıkanlar da az değil.
Bu hafta içinde kimin aday adayı olduğunu net olarak görmüş olacağız, zira bürokratlar için süre çok kısıtlı tutuldu.
Ortak lise olur mu?
Partiler arasındaki ittifakların hayati önem kazandığı bu seçimlerde ortak liste olasılığı yüksek. Belki her şehirde değil ama bir çok şehirde ortak liste olacağı, tartışılan başka bir formül. Partilerin kısa sürede karar vermesi gerekecek, çünkü 24 Mart’a kadar ittifak protokollerini YSK’ya sunmak zorundalar.
Peki, Erzurum’da ortak bir liste olur mu? Olur, zira birçok partili ile yapılan görüşmelerde en önemli konu başlığını ortak liste oluşturuyor. Tüm bu gelişmeler için bu hafta önemli.
Önümüzdeki hafta siyasetteki fotoğraf netleşmiş olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.