Göbek fıtığı, bağırsak ve yağ dokuları sebebiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Normalde bu dokular göbeğin yakınından geçmezler. Ancak bazı sebeplerden dolayı dokuların göbeğin yakınından geçebildiğini görmekteyiz. Böyle durumlarda göbek deliği dışarıya doğru çıkmaktadır. Tabi normal dışı bir durumla karşılaştığından dolayı vücut hastaya bazı belirti ve sinyaller göndermektedir. Sinyaller arttıkça ve kişiyi rahatsız ettikçe göbek fıtığı tedavi yöntemleri araştırılmaya başlanmaktadır.
Göbek fıtığı ülkemizde sıklıkla gözlenebilen bir durumdur. Hatta bebeklerde, çocuklarda bile rahatsızlığın ortaya çıktığı bilinmektedir. Ancak önemli olan fıtık konusunda uzman bir doktor ile işbirliği yapmaktır. Fıtık konusunda bebekler ve çocuklar daha şanslıdır. Çünkü onlarda herhangi bir operasyona ihtiyaç duymadan fıtık kapanabilmektedir.
Göbek Fıtığı Nedenleri
Yetişkinlerde göbek fıtığı nedenleri ile bebeklerde ve çocuklarda olan nedenler arasında farklılık görülebilmektedir. Genel olarak fıtığın nedenleri şu şekildedir:
- Erken doğum bebekler için en önemli fıtık sebebidir. Çünkü bebeğin vücudu gelişimini tam olarak bitiremediğinden dolayı göbek ile dokular arasındaki açıklık kapanmamaktadır.
- Yetişkinlerde ise ağır kaldırmak ve çok sık aralıklarla gebe kalmak en yaygın sebepler arasındadır.
- Sürekli kabızlık sorunu yaşamak fıtığa neden olabilecek farklı bir etmendir.
Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Fıtık vücudun hemen her bölgesinde meydana gelebilmektir. Ancak göbekte oluşan fıtığın aşağıdaki belirtilerle sinyal verdiği gözlenmektedir:
- Göbek fıtığı resmi ve hasta üzerindeki incelemesi yapılırken göbeğin dışarıya doğru şişkin şekilde çıktığı gözlenmektedir.
- Göbekte oluşan şişkinlik hastaya ağrı ve acı vermektedir.
- Bağırsak ve yağ dokularının fıtığın içinde bulunduğu gözlenmektedir.
- Göbek fıtığı ne gibi rahatsızlıklar yapar? diye merak ediyorsanız son olarak kusma ve mide bulantısı şikayetlerinin sıklıkla görülebileceğini söyleyebiliriz.
Göbek Fıtığı Ne Zaman Tehlikeli?
Göbek fıtığı tedavi edilmezse pek çok soruna yol açabilir. İleri düzeyde kendisini gösteren fıtıklarda mide bulantısı, kusma ve mide krampları gibi şikayetler gözlenebilir. Bu belirtiler genellikle fıtığın boğulması anlamına gelir. Fıtık içerisinde yer alan yağ ve bağırsak dokuları sıkışır ve ileri düzeyde doku kaybına sebebiyet verir. Doku kaybının oluşmaması için az önce sıraladığımız mide sorunlarını gördüğünüz takdirde acil olarak uzmana başvurmanız gerekiyor.
Göbek Fıtığı Kendi Kendine Geçer Mi?
Göbek fıtığı geçer mi? sorusu özellikle ameliyattan korkan kişilerin sıklıkla yönlendirdiği sorudur. Ancak fıtık kendi kendine geçmez. 3 yaştan daha küçük çocuklarda ameliyata gerek duymadan fıtığın geçtiği görülmüştür. Ancak hasta 3 yaşından büyükse mutlaka ameliyat olması gerekecektir.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göbek fıtığına ne iyi gelir? merak ediyorsanız hemen açıklayalım. Fıtığa tek iyi gelecek çözüm ameliyattır. Kapalı göbek fıtığı ameliyatı ya da açık yöntemle ameliyat söz konusudur. Kapalı yöntemlerin kullanılması daha sağlıklı gözükmektedir. Çünkü fıtığın tekrar etme ihtimali en aza inecektir. Bu nedenle günümüzde daha çok laparoskopi yöntemi kullanılmaktadır. Açık ameliyatlar ise küçük fıtıklarda tercih sebebidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.