Abdullah Gül, Süleyman Demirel’e gönderdiği telgrafın içeriği herkesi şaşırttı.
Refah Partisi ve Ak Parti siyasi çizgisinden gelen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün; İslamköy’deki müzenin açılış töreni nedeniyle 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e gönderdiği telgrafın içeriği, Türk siyaset tarihine not düşülecek bir nitelik kazandı. Gül’ün, Demirel’in Türkiye’nin demokrasi ve sanayileşme tarihindeki yerine vurgu yaparken, “Bu büyük devlet adamı…” ifadesini kullanması dikkat çekici.
Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Yerleşkesi'nin açılış töreni, Pazar günü İslamköy'de yapıldı. CHP ve MHP’nin lider düzeyinde temsil edildiği bu törende, Ak Parti’den deKöksal Toptan, Menderes Türel’in yanı sıra bazı milletvekilleri de bulundu. DYP ve ANAP’ın eski bakanları da törendeydi. Törendeki başat atmosfer; güncel siyasi değerlendirmeleri aşan nitelikteydi. Ve Demirel’in 50 yılı aşan siyaset ve devlet hayatına duyulan saygı daha çok öne çıkıyordu. 1964 yılında Adalet Partisi Genel Başkanı seçilen Demirel, 1965 yılındaki genel seçimde yüzde 53 oranında oy almıştı. 1961 darbesine karşı sandık yoluyla mücadele vermişti. 1971’deki 12 Mart muhtırası ile başbakanlığı bırakmak zorunda kalmıştı. 1980’deki askeri darbe ile de yine başbakanlığı bırakmıştı. Ama bu yaşadıkları onu hiçbir zaman mücadelesini sandık yoluyla vermekten vazgeçirmedi. İslamköy’deki tören sırasında Demirel’in, eski yol arkadaşları ile bu dönemde yaşananları konuştuk.
BEN KALEME ALMIŞ OLSAYDIM…
Demirel ile siyaset ve Cumhurbaşkanlığı döneminde yakın çalışmış isimlerden biri, 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün, Demirel’e, İslamköy’deki müzenin açılışı nedeniyle gönderdiği telgrafa işaret etti ve “Ben kaleme almış olsaydım böyle kısa bir metin içinde Sayın Demirel’in cumhuriyet tarihindeki rolünü bu kadar güzel ifade edemezdim” dedi.
BÜYÜK DEVLET ADAMI
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, müzenin açılış töreni nedeniyle Demirel'e gönderdiği telgrafta şu ifadeler yer aldı:
"Dokuzuncu Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel, Türk siyasi tarihinin en hassas dönemlerinde, demokrasimizin gelişimi ve çok partili parlamenter sistemin bekası yolunda mücadele vermiş, ülkemizin sınai ve ekonomik kalkınmasında çok önemli kararlar alarak sonraki kuşaklara öncülük etmiştir. Sayın Demirel'in İslamköy'den başlayan ve Çankaya'ya ulaşan siyasi hayatı, demokrasimizin daha eşitlikçi, siyasi geleneğimizin daha sivil olması yolunda önemli merhaleleri içermektedir. Bu büyük devlet adamının siyasi hayatının ve tecrübelerinin gelecek kuşaklara aktarılması, siyasal sistemimizin tekamülü sürecinde çok büyük önem taşımaktadır. İşte bu yolda çok önemli bir misyon üstleneceğini düşündüğüm Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi ile Külliyesi'nin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Projenin gerçekleşmesini sağlayan Demirel Vakfı Başkanı Sayın Şevket Demirel'e ve tüm Vakıf çalışanlarına tebriklerimi iletiyor, 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel'e sıhhat ve esenlikler diliyorum."
Kaynak: Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.