Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, teşvik yasalarının bölgelerin potansiyellerinin yeterince bilinmemesi nedeniyle beklenen sonucu veremediğini açıkladı.
Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, teşvik yasalarının bölgelerin potansiyellerinin yeterince bilinmemesi nedeniyle beklenen sonucu veremediğini açıkladı. Güvenli, bölgesel teşviklerin hekimin hastasını görmeden reçete yazmasına benzeterek, "Ankara'nın hazırladığı ekonomik reçete Erzurum'a uymuyor." dedi.
Abdullah Güvenli, Erzurum'un 31 Aralık 2012'de süresi biten 5084 Sayılı Teşvik Yasası'ndan yeterince yararlanamadığını iddia etti. Güvenli, 5084 Teşvik Yasası kapsamında yurt içi veya yurt dışından herhangi bir yatırımcının Erzurum'a gelmediğini ifade etti. Teşvik yasalarının hazırlanırken bölgelerin ve illerin yatırım, üretim potansiyellerinin yeteri kadar incelenmediğini savunan Güvenli, "Teşvik yasaları genel olarak ilimiz ve bölgemiz için olumlu sonuçlar vermedi. Bölgemize ve şehrimize yatırımcının gelmemesinin nedeni reçetelerin Ankara'dan hazırlanması. Çünkü Ankara'dan hazırlanan reçeteler beklenen sonucu vermiyor." diye konuştu.
Yatırımcıların Erzurum'a ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne çekilebilmesi için mevcut potansiyel ve avantajların çok iyi şekilde tespit edilmesinin gerektiğine de vurgu yapan Güvenli,"Potansiyellerimizi, kaynaklarımızı, avantajlarımızı değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun içinde rasyonel teşvik yasalarına ve izlenecek ekonomik politikalara ihtiyacımız var." diye konuştu.
Eski Teşvik Yasası ile mevcut işletmelerin sigortalı işçi çalıştırdığının bunun ise kayıt dışı ile mücadelede önemli etken olduğunu da belirten MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, "Erzurum'da 22 bin kişi teşvik yasası kapsamında sigortalı oldu. Kayıt dışı ile mücadelede önemli bir başarıdır bu." şeklinde konuştu.
Teşvik Yasası'ndan yararlanan işletmelerin 22 bin kişiyi sigortalı olarak istihdam ettiğini bunun ise kayıt dışı ile mücadelede önemli bir unsur olduğunu söyleyen Güvenli, "Eski Teşvik Yasası'nın tek ve en güzel tarafı mevcut işletmelerin 22 bin kişiyi sigortalı çalıştırmaya başlamasıdır."
"EKONOMİK KURTULUŞUMUZ 300 KM YAKINIMIZDA"
Erzurum'un ekonomik kurtuluşunun bölge ülkelerle yapılacak ticaretin geliştirilmesine bağlayan Güvenli, "300 kilometre yakınımızda İran, Gürcistan, Irak ve Ermenistan var. Bu ülkelere ticari ilişkilerimizin canlandırılmasıyla bölgemizin ve şehrimizin ekonomisi canlılık kazanır. Erzurum bölge ülkelerinin en büyük sağlık merkezi konumunda. Bu potansiyelimizi iyi kullanabilmeliyiz. Önümüzde Gaziantep örneği var. Antep, Suriye ve Irak'a yaptığı ihracatlar ile ekonomisini güçlendirdi. Üretim ve istihdamda Anadolu kaplanı oldu. Bizim de ekonomik kurtuluşumuz 300 kilometre yakınımızdaki bölge ülkeleridir." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.