• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Erzurum -6 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C

İstanbul andı Erzurum atladı...

İstanbul andı Erzurum atladı...

40 yıllık kısa ömründe, sanatçı kişiliği ile yaşadığı dönemin Erzurum kültür ve sanat hayatına aktif şekilde hizmet eden ve yazdığı BAR şiiri ile Erzurum kültürüne ölümsüz miras bırakan merhum Sadi AKATAY vefatının 68. Yıldönümünde İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen programla anıldı.

İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı toplantı salonunda yapılan ve İstanbul’daki Erzurumlular’ın çok yoğun ilgisine mazhar olan programda zaman zaman coşkulu zaman zaman ise oldukça duygulu dakikalar yaşandı.

Program, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H. Ömer ÖZDEN tarafından Bar Şairi Sadi AKATAY’ın hayatıyla ilgili detaylı bilgilerin verildiği konferans ile başladı. Sadi AKATAY’la ilgili olarak şu ana kadar hiçbir yerde yayınlanmamış değerli belgeleri ve bilgileri dinleyiciler ile paylaşan Prof. Dr. H. Ömer ÖZDEN konuşmasında, AKATAY’ın sanatçı kişiliğinden bahsederek, sanatçının ne yazık ki en verimli çağında vefat etmiş olduğuna dikkat çekti.

Merhum Sadi AKATAY’ın BAR şiirini beyit beyit açıklayarak, Dadaşlık kavramının felsefi ve ahlaki boyutları konusunda dinleyicilere büyük bir heyecan yaşatan Prof. Dr. H. Ömer ÖZDEN, konuşmasının son bölümünde ise Erzurum’u ve Erzurumlu’yu çok sevmesine rağmen Sadi AKATAY’ın ne yazık ki Erzurum toprağında yatmadığını ve çok sevdiği hemşehrileri tarafından defnedilmediğini hatırlatarak bu hususta duyduğu üzüntüyü hemşehrileriyle paylaştı.

Programın en duygusal dakikaları ise merhum Sadi AKATAY’ın oğlu Yalçın AKATAY’ın söz aldığı bölümde yaşandı. İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Yavuz DEĞİRMENCİ’nin gayretleriyle İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından Antalya’dan getirtilerek programa katılımı sağlanan merhum Sadi AKATAY’ın oğlu Yalçın AKATAY konuşmasında “ İstanbul’daki Dadaşların babamı anmak için gösterdikleri bu hassasiyet için çok teşekkür ederim. Bana bu duygu dolu anları yaşattığınız için hepinize teşekkür ederim.” Diyerek başladığı konuşmasını, babasının BAR şiirini okuyarak tamamladı. Yalçın AKATAY’ın muhteşem yorumu dinleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Daha önce program dahilinde Bar şiirini okuyacağı açıklanan MTTB eski Genel Başkanı ve Erzurum eski milletvekili Rasim CİNİSLİ ise Yalçın AKATAY’ın duygu dolu Bar Şiiri yorumunun üzerine şiiri kendisinin okumasının doğru olmayacağını; gençlik yıllarında katıldığı merhum Yahya Kemal BEYATLI’nın cenazesinde tanık olduğu merhum Mahir İZ’in, Yahya Kemal’in “ Yeniçeriye Gazel” isimli şiirini okuması hadisesini anlatarak kendisine has son derece nazik ve vakur bir tavırla belirtti ve İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Bar Ekibi’ne eşlik etmesi için Yalçın AKATAY’ı ikinci kere BAR ŞİİRİ’ni okuması üzerine sahneye davet etti.

Bunun üzerine tekrar sahneye gelen Yalçın AKATAY ikinci kere olarak babasına ait Bar Şiiri’ni okudu.

İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Bar Ekibi’nin gösterisiyle heyecanın ve coşkunun üst seviyelere çıktığı program Vakıf Başkanı Hadi ATALAR’ın yaptığı teşekkür konuşması ile sona erdi.

Programın kapanışında İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı adına Rasim CİNİSLİ tarafından Yalçın AKATAY’a, Vakıf Başkanı Hadi ATALAR tarafından Rasim CİNİSLİ’ye, Kadın Kolları Başkanı Bilge Seval ALAKUŞTEKİN tarafından ise Prof. Dr. Ömer ÖZDEN’e günün anısına birer plaket verildi.

Program sonrasında verilen kokteyl sırasında ise Prof. Dr. H. Ömer ÖZDEN ve Yalçın AKATAY dinleyicilere kitaplarını imzaladılar.

Sadi AKATAY

Sadi AKATAY 1904 yılında Erzurum’un Aşkale ilçesinde doğmuştur. 1925 yılında Erzurum Muallim Mektebi’nden mezun olan AKATAY öğretmenlik mesleğinde ilk vazifesini Manisa’nın Demirci ilçesinde yapmıştır. İki yıl burada görev yapan AKATAY, daha sonra Erzurum’un Hınıs ilçesine tayin edilmiştir. Hınıs’taki bir yıllık vazifenin ardından Aşkale’nin Pırnabakan köyünde ve akabinde Aşkale merkezinde öğretmenlik vazifesine devam eden AKATAY, üç yıllık bu vazifesinin ardından Erzurum’da Gazi İlkokulu’na tayin edilmiştir.

Erzurum’daki görevi sırasında Erzurum Halkevi’nin en aktif üyeleri arasında yer almış olan AKATAY’a hemşehrileri tarafından “ Muallim Sadi Bey” lakabı verilmiştir.

Geçirdiği ruhi rahatsızlıklar neticesinde ilk önce Erzurum Numune hastanesine kaldırılan AKATAY, daha sonra Ankara Numune Hastanesine sevk edilmiş; bu hastanede yapılan yanlış müdahaleler neticesinde komaya girmiş ve 26 Nisan 1944 tarihinde vefat etmiştir.

Mezarı Ankara’da Cebeci Mezarlığı’ndadır.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25