İstiklal Marşı'nın kabulünün 91.yıldönümü, Erzurum'da çeşitli törenlerle kutlandı.
İstiklal Marşı'nın kabulünün 91. yıldönümü, Erzurum'da çeşitli törenlerle kutlandı.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi salonunda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü ile İstiklal Marşı'nın kabulünün 91. yıldönümünün aynı gün olmasının güzel bir tesadüf olduğunu belirterek, 12 Mart'ta milletin kurtuluş destanın yazıya döküldüğünü vurguladı.
Mehmet Akif Ersoy'un her zaman Milli Mücadelenin içerisinde yer aldığını ifade eden Öztürk, "Ne yazık ki Osmanlı zamanında İstiklal Marşı veya ordunun ya da milletin bir marşı yoktu. Hatta bir seferinde her ülkenin milli marşı okunurken sanıyorum bizim Bahriye marşımız okunmuştu. Dolayısıyla eskiden beri Osmanlılar zamanında da ister İstiklal Marşı ister milli marş olarak bu eksiklik hissedilmiştir" diye konuştu.
Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu müjdeleyen bir milli marşa ihtiyaç duyulduğunu anımsatan Öztürk, ödül olduğu için bu yarışmaya Mehmet Akif Ersoy'un katılmadığını ancak milli karakteriyle ön planda yer alan Abdullah Suphi'nin iknasıyla, milli marşın ücretini Türk ordusuna bağışlayarak bu marşı yazmayı kabul ettiğini söyledi.
İstiklal Marşı'nın her satırında milletin yaşadığı sıkıntıları görmenin mümkün olduğunun altını çizen Öztürk, şunları kaydetti:
"Sadece iki kıtasını okuyoruz ama bütün kıtalarında aynı şekilde, o duyguyu bugün de yaşıyoruz. Hiçbir şey fazla değil, herşey yerli yerinde. Dolayısıyla hayatı boyunca hiçbir zaman parası olmayan Akif, gönül zengini, milleti için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, her zaman dimdik durmasını bilen bir karakter olarak bu marşı yazdı. Akif, hayati boyunca hayalle hiç işi olmamıştır. İnanmadığı hiçbir şeye boyun eğmemiştir. Böyle bir karakteri kendimize örnek almalıyız, çocuklarımıza örnek göstermeliyiz. Yetiştirmeyi düşündüğümüz milli şahısları, kişilikleri de ona benzetmeliyiz."
İl Milli Eğitim Müdür Vekili Yıldırım Akkuş da medeniyetin yetiştirdiği büyük şahsiyetlerin Türk milletine önemli zenginlikler bıraktığını belirterek, Mehmet Akif Ersoy'u milletin her ferdinin büyük gururla kabul ettiğini ifade etti.
Akif'in Türkiye'nin milli birlik ve beraberliğine her zaman bağlı olduğunu vurgulayan Akkuş, 76 yıl önce ebediyete uğurlanan Mehmet Akif Ersoy'un bıraktığı eserin bugün de milletin duygularına tercüman olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencileri,
"Küfe" adlı gösteri yaptı.
İstiklal Marşı'nın kabul edildiği gün ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri kapsamında okullararası düzenlenen "İstiklal Marşı ve Mehmet Akif' konulu yarışmada resim dalında Begüm Bayar birinci olurken, Selin Öncül ikinci, Hatice Doğan da üçüncü olabildi. Şiir dalında Meryem Akaya birinciliği elde ederken, Mehtap Akpınar ikince, Alper Yasin Çalışkan da üçüncü oldu.
Kompozisyon dalında ise Miraç Akkaya birinci, Emine Palan ikinci, Sena İspirli ise üçüncü oldu.
Program, yarışmada dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verilmesiyle sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.