• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Erzurum -5 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara -1 °C

İTTİFAKLAR

İsmail Arslan

Şu günlerde Hemen , hemen bütün siyasi partiler yerel seçim çalışmalarında kriterlerini ve adaylarını belirlemek ve seçimlerin gidişatlarıyla ilgili çalışma içerisindeler.
 Seçmenin oy verme motivasyonundan, belirleyicilerinden biri bu seçimlerde  ekonomi olacak.Ancak yerel seçimlerin sonucunu tamamen ekonomik gidişatın belirleyici algısı yada,beklentisi eksik bir bakış açısıdır.

Türkiyede muhalefet şu anda döviz kurundaki oynaklık ve bunun ekonomiye yansımalarını dikkate alarak yerel seçimlerde iktidarın işinin zor olduğunu düşünüyor 
 Seçmen bu gibi durumlarda mevcut iktidarı ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı cezalandıracaksa bir karşılaştırma yaparak,muhalefetin daha iyi bir alternatif sunmasının olması lazım.Bunuda sadece son gelişmelere bakarak değil, iktidarın geçmiş ekonomik performansı ile muhalefetin ekonomiye dair geçmiş duruşunu ve gelecek perspektifini de mukayese ederek yapar.
Ancak seçmen artık belediye başkanından, seçim çevresinin kalkınması başta olmak üzere iş imkanlarının artırılması , yenilikçi hizmetlerinin devreye  sokulması ve hayatının her anlamda kolaylaştırılmasına kadar birtakım yeni beklentileri var.Türkiyede yerel seçimlerde ideolojik konumlanma üzerinde oy verme davranışı giderek hizmet temelli bakış açısına doğru yönelse de bazı bölgelerde hâlâ ideolojik  bakış açısı iş görüyor.İdeolojik konumlanmanın sert olduğu yerlerde partiler a rasındaki ittifak yada iş birliği seçenekleri bu seçimde mevcut durumu değiştirebilir.
Özellikle partiler arasındaki iş birlikleri dikkate alındığında kritik seçim bölgelerinde aday tercihleri çok daha önemli hale gelecek.  
Bundan önce gördükçü yerel seçimlerde değil bir puan, hatta yarım puan , tek bir oyun bile çok büyük bir önemi var. Önümüzdeki yerel seçimlerde AKP-MHP beraberliği ve bu beraberliğe karşı duran siyasi partilerin mücadelesi olacak.
      
İyi parti de işler karışık, Hdp'de durum farklı Doğu ve Güneydoğu da adete tek parti durumundaki HDP. Muhtemeldirki Chp desteğini alarak seçimlere katılacak. 
Gene bu iki parti;Belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği, belediye komisyon üyelikleri  muhtarlık, belediye başkan yardımcılığı gibi önerileri birbirlerine götürebilirler.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25