Atatürk Üniversitesi Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde düzenlenen “Kahve Yapımı Atölyesi” etkinliğinde kültürel ve tarihî bir öneme sahip olan geleneksel Türk Kahvesi’ne dair doğru bilinen bir çok yanlış dile getirildi. 2013 yılında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras olarak kabul Türk Kahvesi’nin hazırlanmasından pişirilmesine, servis edilmesinden içilmesine kadar bir çok detay uygulamalı olarak anlatıldı.
Öğrenciler yoğun ilgi gösterdi
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sözbilir, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı programda uygulamalı kahve hazırlama eğitimi verildi. Barista eğitmeni Aykut Yaşar, Türk kahvesi demlemenin püf noktalarını anlattı ve öğrencilere nasıl içileceğini de gösterdi. Hazırladığı kahveleri katılımcılara ikram eden Aykut Yaşar, içiminin nasıl olacağını da gösterdi. Türk kahvesi yapımının püf noktaları hakkında bilgi veren Yaşar, en iyi kahvenin soğuk suyla değil 55-60 derece sıcak suyla hazırlanacağını söyledi.
“Türk kahvesinde soğuk suyu kullanmayın”
Barista eğitmeni Aykut Yaşar, amaçlarının öğrencilere kahve yapımını doğru bir şekilde öğretmek olduğunu belirtirken, kahve konusunda doğru bilinen birçok yanlışı hatırlatarak, "Türk kahvesinde yapılan yanlışlardan bir tanesi soğuk su kullanmak. Soğuk su kullandığınız zaman kahvede acılaşma oluyor. Ilık su kullanırsanız tatlılaşma olur. Biz genelde 55-60 derece sıcak su kullanıyoruz kahvenin çözülmesini sağlayıp ve acılaşmasını önlüyoruz. Altı geniş olacak üst kısmı dar olan fincanları tercih edin. Kahvenin tat profilini daha iyi alırsınız. Bunun yanında bir de demleme modellerimiz var. Yeni nesil demleme modelleri uyguluyoruz. Suyun sıcaklığından tutun terazide her şeyi ölçülü bir şekilde yapıyoruz. 1 gram kahveye 16 milim su koyuyoruz filtre kahvelerde. Yeni nesil demleme Erzurum'da yeni başladı. Erzurum'da yeni nesil akımının eğitimlerini veriyoruz öğrencilere ücretsiz derslere başladık. Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi bölümünde bu eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Mezun olan insanların bu işi benimseyip öğrenmeleri gerekiyor ki doğru uygulamayı yapsınlar. Biz elimizden geldikçe onlara destek verip gelişmesini sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
Kahve pişirme ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar
Özel demleme yöntemi ve kendine has tadıyla bilinen en lezzetli içeceklerden birisi olan Türk Kahvesi’nin hazırlama ve pişirme aşamaları ile alakalı uzmanından tavsiyeler geldi.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Afetzede çiftçilere gübre desteğiErzurum'un Oltu ilçesinde 226 çiftçiye 57 bin 350 kilogram gübre dağıtımı yapıldı
Erzurum’da “Halk Hikayeciliği” yaşatıldıEİT 2025 Turizm Başkenti Erzurum etkinlikleri çerçevesinde, Türk dünyasının ve Anadolu’nun kültürel zenginlikleri bir kez daha gün yüzüne çıkarılıyor.
Dik ve eğimli yamaçlarda çığ tehlikesiErzurum Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü, dik ve eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi ile ilgili uyarıda bulundu.
DSİ, Erzurum’da suyun gücünü yatırıma dönüştürüyorDevlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Erzurum’a yaptıkları yatırımları açıkladı.
- 11:56 - Afetzede çiftçilere gübre desteği
- 11:15 - Erzurum’da “Halk Hikayeciliği” yaşatıldı
- 11:11 - Dik ve eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi
- 11:06 - DSİ, Erzurum’da suyun gücünü yatırıma dönüştürüyor
- 11:03 - Erzurum Gençlik Spor Voleybol Kulübü deplasmandan 3 puanla dönüyor
- 10:57 - Bağımsız kamu sendikaları platformu kuruldu
- 09:24 - Tuval Fiyatlarını Etkileyen 5 Önemli Faktör
- 18:01 - Gazeteci Yazar Vahdet Nafız Aksu yazdı: 'A.Ü Araştırma Hastanesi'nde yenilikçi adımlar'
- 16:46 - Erzurum'da atlı kızak heyecanı
- 11:45 - Gazeteci Yazar Esat Bindesen'in kaleminden: 'Atatürk Üniversitesi’nde yeni dönem'
- 11:24 - Erzurum - Artvin karayolu ışıl ışıl aydınlandı
- 11:20 - Yaşam boyu öğren, yaşam boyu tazelen
- 11:16 - Vali Çiftçi’den atla kar safarisi
- 09:38 - Yemek Yemeyen Çocuklara Çözüm Odaklı Yaklaşmanın Önemi Nedir?
- 09:34 - "Plantar Fasiit: Adım Atarken Hissedilen Gizli Tehlike"
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.