• BIST 10112.76
  • Altın 3153.141
  • Dolar 35.6276
  • Euro 37.1981
  • Erzurum -5 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C

Kamu çalışanı binlerce kişiyi ilgilendiriyor! Taşeron işçiye kadro....

Kamu çalışanı binlerce kişiyi ilgilendiriyor! Taşeron işçiye kadro....
Kamuda çalışanlar kadrolu ve taşeron olarak ayrılıyor.

Taşeron işçinin diğer işçilerden farkı çalıştığı iş yerinde kadrolu işçi olarak değil sözleşmeli olarak çalışması. Kamuda kadrolu ve taşeron işçilerin hakları ise birbirinden farklı. Bu nedenle taşeron olarak çalışanlar kadroya geçmek ve kendileri ile aynı işi yapan kadrolu işçilerin haklarından yararlanmak istiyor. Kamuda çalışan, taşerona bağlı işçilere 2017'de kadro verilmiş ve 10 bin işçi kadroya geçirilmişti. 5 yılda, taşerona bağlı, kadrosuz işçilerin sayısı hızla arttı. Sadece Karayolları taşeronlarına bağlı kadrosuz işçi sayısı 12 bini aştı. Bu işçiler de yakında kadro talebini gündeme getirecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan binlerce kişiyi ilgilendiriyor. Taşeron olarak çalışanlar kadro müjdesi bekliyor. Alt işverenlik (taşeron) ilişkisi kurma ihtiyacı üretimin çeşitlenmesi ile doğmuştur. Üretim faaliyetleri teknolojiyle daha karmaşık bir yapıya ulaştıkça nihai ürünü tek bir kişinin yapması zorlaşmış, uzmanlığına göre başka işverenlerin de devreye girmesi zorunluluğu doğmuştur. Buna nihai üretimin yapılması için zorunlu olmasa da üretimi destekleyen yan faaliyetler eklenince alt işverenlik yani taşeron uygulamaları giderek yaygınlaşmıştır. Bir örnekle açıklamak gerekirse inşaat işi yapan bir işveren bundan otuz yıl öncesinde binayı yaparak işi tamamlamış sayılsa da bugün o inşaatta asansör sistemlerinin, ısıtma ve soğutma sistemlerinin kurulması neredeyse zorunluluk haline gelmiştir.

Ne var ki amacı işverenin uzmanlık alanının dışında kalan işlerin yapılmasını sağlamak olan taşeron sistemi birçok işveren için sadece maliyetleri düşürme amacıyla kurulmaya başlanmış, işçilerin bireysel ve toplu iş hukukundan kaynaklanan haklarının önünde bir engel oluşturmuştur. Sendikal hakları engellenmiştir.

Konu özellikle kamuda çalışan taşeron işçileri için sıklıkla gündeme gelmiş, taşeron ilişkisinin haksız bir şekilde uygulandığı ortaya konmuştu. Milliyet gazetesinden Cem Kılıç bugünkü köşesinde taşeron işçilerin durumunu gündeme taşıdı. İşte o yazı...

Kadro mücadelesi

Kamuda çalışan taşeron işçilerine yönelik ilk müdahale karayollarında çalışan taşeron işçilerinin kadroya alınması mücadelesiyle başladı. Bu mücadeleyi ilk kez başlatan Yol - İş Sendikası, Karayollarında 2010 yılında başlattığı taşeron işçilerin örgütlenme, hukuk ve kadro mücadelesini başarıyla sonuçlandırdı. Bu başarının ortaya konmasında önemli pay sahibi olan sendika yönetimi bugünlerde tekrar kadro konusunu gündemine aldı. Nitekim kamuda taşeron işçi istihdamı yeniden artmaya başladı.

10 bin işçiye kadro

Konuyla ilgili olarak, Yol - İş Sendikası Başkanı Ramazan Ağar'ın görüşüne başvurduk. Ağar, özetle şunları aktardı: "İlk etapta Karayolları Genel Müdürlüğü merkez ve taşra birimlerinde çalışan 6 bin 417 taşeron işçisinin kadroya alınıp işbaşı yapmalarını sağladık. Daha sonra, 3 bin 500 taşeron işçisinin kadroya alınmasıyla ilgili protokolü imzalayarak, yaklaşık 10 bin taşeron işçisinin kadroya kavuşmalarını sağladık. Böylece Karayollarımız, kendi hizmetlerini 20 bin norm kadrosuyla, kendi işçileriyle yapacak hale gelmiş oldu. Yol - İş, bu başarıyı 5 yıl süren çok yönlü bir mücadele sonucunda elde etti. Hatta bu mücadelemiz sayesinde kamuda çalışan taşeron işçilerin tamamı, 2017 yılında yapılan düzenleme ile kadrolarını aldılar."

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçebilme imkanı, o dönem Türk - İş'in ve Türk - İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın etkin mücadelesi ve hükümetle yaptığı görüşmeler sonucunda, 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışmakta olan taşeron işçileri kapsadı.

Yine taşerona dönüldü

Sonuç olarak, Yol - İş'in verdiği hukuk mücadelesi sonunda 1 milyona yakın kamu işçisine kadro imkanı yaratılmış oldu. Ancak bu kadro hakkı sağlanmakla beraber, gelin görün ki bugün tekrar taşeron işçileri kamuda ağırlıklı olarak görev almaya başladılar. Kendi alanımız olan Karayolları Genel Müdürlüğü kapsamında bugün yaklaşık 12 bin taşeron işçisinin çalıştığına şahit oluyoruz."

Yol - İş Sendikası Başkanı Ramazan Ağar, “2017’de Türk - İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın etkin mücadelesiyle Karayolları’nda 10 bin, diğer işyerlerinde de toplam 1 milyon taşeron işçisine kadro imkanı yaratıldı” dedi.

Etkin ve verimli yöntem

Ramazan Ağar’ın ifadeleri gelecekte tekrar, “Taşeron işçilere kadro istiyoruz” sloganlarının yakın zamanda ortaya çıkacağını gösteriyor. Oysa ki 2017 yılında yapılan düzenleme kamuda taşeron işçi konusunu çözüme kavuşturmuştu. Kamuda yapılan işlerin kadrolu çalışan işçilerle yapılması en etkin ve verimli çalışma yöntemiydi. Aynı zamanda bu çalışanların işçilik ve sendikal haklarının tanınması anlamına da geliyordu.

Gelin görün ki tekrar bu konuyu ele almamıza az bir zaman kaldı, yakında kamuda çalışanların kadro konularını yazmaya başlayacağız sanki...

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kız yurdunda 3 aylar panosu23 Ocak 2025 Perşembe 18:05
  • Vaşakların koruma altına alınmasını istediler23 Ocak 2025 Perşembe 18:02
  • Soğuk süt zinciri zirvesi23 Ocak 2025 Perşembe 17:57
  • Meteorolojiden kar yağışı uyarısı23 Ocak 2025 Perşembe 17:52
  • Erzurum'da yem yüklü kamyon devrildi22 Ocak 2025 Çarşamba 16:47
  • Erzurum’da 5 tünelde çalışma sürüyor22 Ocak 2025 Çarşamba 16:43
  • Kıbrıs Gazisi’ne vefa22 Ocak 2025 Çarşamba 11:03
  • Erzurum’da araç sayısı 142 bin 86 oldu22 Ocak 2025 Çarşamba 11:00
  • Erzurum Ovası eksi 24 ile buz kesti22 Ocak 2025 Çarşamba 10:34
  • Emniyetten kemer ve kış lastiğine sıkı denetim22 Ocak 2025 Çarşamba 10:30
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
      Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
      Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25