Erzurum Devlet Tiyatrosu sanatçıları Yılmaz Karakuzu ile Oğuzhan Vartolioğlu, sahne alamadıkları Pandemi sürecinde Türk tiyatrosunun bir geleneği olan kukla, maske ve Karagöz figürleri üretti.
Aynı zamanda Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA - Union International De La Marionette) üyesi olan Doğu Anadolu’daki tek kukla ve Karagöz temsilcileri, unutulmaya yüz tutan bu gelenekleri geleceğe aktarmak için ‘O-Y’ adını verdikleri atölye kurdu. Maske üretiminde Türkiye’deki sayılı ustalar arasında yer alan ikili, Türk kukla ve Karagöz sanatını yaşatmak için çalıştıklarını söyledi.
“Çok az kişi kaldı”
Türkiye’de çok az tiyatro ve kişi tarafından icra edilen kukla sanatını Erzurum’da yaşatmak istediklerini belirten sanatçı Yılmaz Karakuzu, “Pandemi sürecini en iyi şekilde değerlendirdik ve çok sayıda kukla ve maske yaptık. Maalesef ülkemizde bu işi yapan çok az ve değerli ustalarımız kaldı. Onların izinden yürüyerek bu sanatı Erzurum’da yeni nesle tanıtmak, oyunlar sahnelemek istiyoruz. Ayrıca Karagöz sanatını diri tutmak da en büyük arzumuz” dedi.
“Geleneğimizi yaşatmak için çalışıyoruz”
Tiyatro sanatçısı Oğuzhan Vartolioğlu ise kukla sanatıyla birlikte dünya tiyatrosunda önemli bir yeri olan maskeleri de tasarladıklarını dile getirdi. Vartolioğlu, “Maske tiyatrosu dünyada ilgi odağı ama Türkiye’de ne yazık ki çok az tiyatroda icra ediliyor. Biz bunu daha geniş kitlelere tanıtmak ve duyurmak istiyoruz. Farklı malzemeler ve özellikle plastikten maskeler üretip, mask oyunları hazırlıyoruz. Tek amacımız bu geleneklerimizi yaşatmak” diye konuştu.
Karagöz ve kukla onlardan sorulur
Geleneksel Türk kukla ve Karagöz sanatının Doğu’daki temsilcileri olan Yılmaz Karakuzu ile Oğuzhan Vartolioğlu, ürettikleri onlarca maske, kukla ve Karagöz figürleriyle unutulmaya yüz tutan gelenekleri geleceğe taşıyorlar.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Erzurum Şehir Tiyatrosu’ndan: Matmazel'in Kedisiİbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahnelenen Matmazel'in Kedisi, Erzurum şehir tiyatro sahnesine damga vuracak nitelikte bir oyun olarak ifade ediliyor.
İshak Paşa Sarayı, 2024 yılında 260 bin ziyaretçiyi ağırladıTürk saray mimarisinin Anadolu’daki en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan İshak Paşa Sarayı, 2024 yılında 260 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.
“Hep Otuz Üç Yaşında” Erzurum’da izleyici ile buluştuErzurum’da “Hep Otuz Üç Yaşında” filminin gala gösterimi yapıldı.
Kehribar Dergisi yayındaTürkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından yayınlanan Kehribar Dergisi'nin ilk sayısı okurlarla buluştu.
- 10:23 - Asya Dizilerinde Sürükleyici Yolculuk: Kendinizi Keşfedin
- 16:54 - Kayseri Şehirler Arası Evden Eve Nakliyatta Kalite Standartları
- 16:38 - Bacasız: Özgürlük ve Konfor Bir Arada!
- 16:27 - Evcil Hayvanlar: Sadık Dostlarımız Hakkında Her Şey
- 16:25 - Metin2 PVP Serverler: Hangi Sunucu Sana Uygun?
- 16:24 - Excellence Awaits: Top Turkish Universities for Global Students
- 14:39 - Erzurum'da gönüller dualarda buluştu...500 yıllık 1001 Hatim geleneğinin duası gerçekleştirildi
- 14:35 - Tekman’da ot yüklü traktör iş makinası desteğiyle kurtarıldı
- 14:26 - Erzurum'da 176 bin 474 öğrenciye ara tatil
- 14:21 - Sağlık İl Müdürü Bedir’den kan bağışı konusunda örnek davranış
- 14:09 - Erzurum ASH İl Müdürlüğü sporcularından büyük başarı
- 13:38 - Likralı İş Pantolonu: Konfor ve Performansın Adı
- 13:36 - Labioplasti Ankara: Kendinize Güveninizi Artırın
- 12:07 - Acil Durumlarda Hızır Gibi Yetişen Vidanjör Hizmetleri
- 12:05 - Kayıp Eşya İçin Doğru Adres: Gazete Kayıp İlanı Nasıl Verilir?
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.