• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Erzurum -7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 3 °C

KGK: 115 yıldır demokrasi ve basın özgürlüğünü konuşabiliyoruz

KGK: 115 yıldır demokrasi ve basın özgürlüğünü konuşabiliyoruz
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Yönetim Kurulu, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı.

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) adına Genel Başkan Mehmet Ali Dim imzasıyla yayınlanan mesajda, “24 Temmuz 1908 tarihi demokrasi ile birlikte basın özgürlüğünün de başladığı tarihtir” denilerek şu görüşlere yer verildi:
“Gazeteciler, dünyanın her noktasında yaşanan acı, sevinç, başarı ve başarısızlıklara tanıklık edip, tarihe not düşen insanlardır. Gazeteciler bu tanıklıklarını tarafsız, objektif olarak aktarmanın sorumluluğu ve bilinci içerisinde hareket etmek zorundadır. Gazeteciler haber uğruna yaşamlarını da riske atıyorlar. Nitekim sadece Rusya-Ukrayna savaşında görev yapan 40’a yakın gazeteci ya öldü ya da yaralandı. Son 6 Şubat depreminde 32 yerel gazeteciyi kaybettik. 
Ayrıca, dünyanın ve ülkemizin yaşadığı ekonomik sorunlardan en çok etkilenen meslek grubu geliri mahdut olan medya sektörüdür. Ülkemizin her noktasında yazılı, görsel ve işitsel medya kuruluşları var olma mücadelesi vermektedir. Sağlıklı bir medyaya ulaşmak için ekonomik bağımsızlık kaçınılmazdır. Devletin medyaya desteğini arttırması ortak beklentimizdir. Gazetecilik, demokrasinin olmazsa olmazıdır. 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutladığımız bu gün bir kez daha hatırlatmak gerekirse; Türk basını, başta Kurtuluş Savaşı’nda milli mücadeleye katkısının yanısıra, yakın tarihimizde yaşadığımız 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı dik duruşu gibi ulusal çıkarlar söz konusu olunca milli duruşunu hiçbir zaman bozmamıştır.
Basında sansürün kaldırılışının 115’inci yıldönümündeyiz. 24 Temmuz 1908 tarihi Türk vatanında demokrasi ile birlikte basın özgürlüğünün de yeşerdiği tarihtir.
24 Temmuz, 1971 yılından bu yana “Basın Bayramı” ya da “Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanırken, son yıllarda Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak anılmaktadır. Bugünü anlamlı kılan olay, 1908 yılında, o dönemin aydın gazetecilerinin, padişahın adamlarına baskı kalıplarını vermeyi reddederek, sansüre ilk direnişi gerçekleştirmeleridir. Yani bu açıdan 24 Temmuz gerçek gazeteciliğin başladığı tarihtir. Tarafsız, özgür ve ilkeli bir gazetecilik anlayışı demokrasi adına vazgeçilmezdir.
Ayrıca 24 Temmuz’lar, bizler için bir iç muhasebe açısından da önem taşımaktadır. 115 yıldır demokrasiyi ve basın özgürlüğünü konuşabilmek de önemlidir. Bu vesileyle tüm meslektaşlarımızın bayramlarını kutlar, başarılarının devamını dileriz.”

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25