Biden’in ”Soykırım” açıklaması sonrasında tüm dünyada sosyal medya mecralarında 787 bin ileti paylaşıldı. Yaklaşık 1 milyar kişiye erişen iletilerin görselleri de 6 milyar kez görüntülendi.
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafından özel bir araştırma kuruluşuna yaptırılan analiz 24-27 Nisan tarihleri arasında “Sözde Ermeni Soykırımı” ile ilgili sosyal mecralarda paylaşılan içerikleri kapsadı. Araştırma sırasında Twitter, Facebook, Instagram, Tumbir, Reddit, YouTube, Review, Haber, Forum ve Blog mecralarında 305 bin kullanıcı tarafından paylaşılan 787 bin ileti incelendi. 6 milyar görüntülenme, 1 milyar erişim alan iletilerin yüzde 90’ının Twitter, geri kalan yüzde 10’unun ise diğer mecralara ait olduğu belirtildi.
Dünyada nitelikli destek mesajları paylaşıldı
ABD Başkanı Joe Biden’in Ermeni soykırımını kabul ettiği anlamına gelen açıklamalarına Türkiye'deki sosyal medya kullanıcılarının tamamına yakını sert tepki verirken, içeriklerde ağırlıklı olarak bunun doğru olmadığı ve iftira olduğu belirtildi. Bazı kullanıcılar ise tarihçilerden sözler alıntılayarak Biden’ın sözde soykırım iftirasınını reddetti. Yurt dışı bazlı yapılan araştırmada ise durumun tam tersi olduğu gözlemlenerek, sözde soykırım ile ilgili Biden’e ve Ermeni iddialarına destek nitelikli paylaşımlar yapıldığı belirlendi.
Biden'a kınama
Türkiye çıkışlı iletilerin büyük çoğunluğunda kullanıcılar, Biden'ı hedef aldı. Paylaşımlarda sarf ettiği sözlerden dolayı Biden, kınama mesajları ve eleştiri mesajlarına maruz kaldı.
CHP ve HDP'ye eleşetiri
Türkiye’de HDP ve CHP de sosyal medya kullanıcılarının bir bölümü tarafından sözde soykırımı iddialarına destek verdikleri gerekçesiyle yoğun eleştiri ve tepki iletilerine maruz kaldı. Bu paylaşımlarda sözde soykırımı tanıyanların vatan haini olduğu görüşü de ağırlıkla dile getirildi.
Eleştiri alan ünlü isimler mesajlarını sildi
Konu ile ilgili bazı ünlü isimlerin yaptığı paylaşımlar sonucunda tepki aldığı ve bu tepkiden sonra mesajlarını silmelerinin de dikkat çektiğini aktarılan analizde, “Türkiye’de sözde soykırımı destekler nitelikte paylaşım yapan profiller ziyaret edildiğinde; PKK, HDP, PYD gibi örgüt ve parti mensubu oldukları görülmektedir” denildi.
Türkiye'de etkili kullanıcıların kimler olduğunu, hangi cinsiyetlerin ve meslek gruplarının paylaşım yaptığını da analizine ekleyen KGK, tepkilerden sonra paylaşımlarını silen bazı ünlülerin paylaşımları ile bu tepki ve eleştirileri paylaşan ve iftirayı yayınlayan bazı hesapların paylaşımlarını da analize ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.