• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Erzurum -7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 3 °C

KÜLTÜREL BELEDİYECİLİK

İsmail Arslan

Hangi kategoriye girerse girsin , bir şehirde yapılan hizmetin şehre yapıldığının farkında olmak gerekir.Şehirde yaşamaktan maksat fabrikalarda, bankalarda, gökdelenlerde vb.çaşılmak; apartmanlarda, villalarda yada gecekondularda ikamet etmek değildir.Şehirde yaşamaktan maksat yüksek kültür üretmek ve yüksek kültür tüketmektir.

Şehirde yaşamaktan maksat yüksek estetik değer üretmektir.Bir köye güzel bir sokak yapabilirsiniz, o sokak o köyü şehir, o köylümüze şehirli yapmaz.Bir köye bir kültür merkezi yapabilirsiniz, o kültür merkezi o köyü şehir, o köylüyüde şehirli yapmaya yetmez.Köye bir apartman da yapabilirsiniz ama, bu, şehre dair bir ablam taşımaz .

Yine bunun gibi dünyanın en güzel sokağını sizin şehrinize yapabilirsiniz.Ancak, bu sokağın aynısını bir köye de yapabilirsiniz.Bu sokak, o köyü köy olmaktan kurtaramayacağı gibi, o şehri de şehir yapmaya yetmez.Yine dünyanın en güzel parkını sizin şehrinize yapabilirsiniz, fakat bu parkın aynısını bir köye de yapabilirsiniz. Bu park o köyü köy olmaktan kurtaramayacağı gibi, o şehri de şehir yapmaya yetmez.Bütün bunları yaparken, kişi eğer bu hizmet ve etkinliklerin bir şehirde yapıldığının şuurunda değilse, bunların bir kıymeti yoktur. Bu sebeple yerel yöneticilerin dikkatlerini en başta şehre vermeleri gerekir.Bir şehirde yaşadıkları, şehir oldukları; yapılan bütün işlerin bu şehir perspektifiyle yapılması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.Şehirde yaşamaktan maksat, şehrin varlıksal temeliyle ilintilidir. Şehir yüksek kültür üretilen, yüksek kültür tüketilen ve yüksek kültür sahibi olan insanların bu şekilde oluşmuş şehre ait değerler etrafında birleştiği bir yaşam alanıdır.Bu bilinç çerçevesinde üretilen yerel hizmetler, şehre dair değer üretiminin bir yansıması olarak değerlendirilemez.Bunların şehre ve şehirliğe bir katkısı olmaz.Zira şehir kendisinde ve kendisi için bir anlam evrenidir.Bu bağlamda belediyecilik şehrin değerleri olarak . Doğal değerler, Sosyal değerler, Kültürel değerler, Tarihi değerler, İktisadi değerler, Siyasî değerler,Entellektüel değerler.olmak üzere şehirli diyeceğimiz insan da bu değerlerin üretildiği ve tüketildiği yerde yaşayan varlık olacaktır.

Belediyecilik meselesinde bütüncül yaklaşımı ve bunun başarılı uygulamalarına olab ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Bu çerçevede, sosyal belediyecilikten yola çıkarak merkezi hükümet mi yapsın yoksa belediyemi tartışmasına kurban edilen şehirlerin buna daha fazla tahammülü yoktur.Bu bakımdan, belediyeciliğin aslında bir çop ve ödün, kömür işi olmadığı, bunlarla ama bunların ötesinde bir anlam inşa etmek ve anlam yaşatma çabası olduğu hakikatine doğru tekamül eden bir zihinsel yapıya sahip olmak şehirler için en büyük talih olacaktır.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25