• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Erzurum -8 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -1 °C

‘Kurban eti fakire değil et sanayicisine gidiyor’

‘Kurban eti fakire değil et sanayicisine gidiyor’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği KETBİR Başkanı Bülent Tunç’tan uyarı geldi.
Kurban kesimi için vekaletle bağış toplayan bazı vakıf ve derneklerin kurban etlerini yoksula fakire dağıtmadığını belirten Tunç, kesilen kurban etlerinin büyük et üreticilerine ucuza satıldığını söyledi.
Vakıfların kestikleri eti yok pahasına sattıklarını da belirten Bülent Tunç, “Piyasada etin kilosu 25 lira ise vakıflar, etin kilosunu 10-15 liraya sanayicilere satıyorlar. Kendilerine ‘Bunu niye yapıyorsunuz’ diye sorduğumuzda ‘Yeteri kadar bunları saklayacak yerimiz yok’ diye cevap veriyorlar. Bu yanlış. Hayırseverler bu noktada kandırılıyor. Kaldı ki bu kurban olmaz. Kurbanın amacı kesilen kurbanlığın yoksula, fakire dağıtılmasıdır” cevabını verdi.
3-4 ay mal almıyorlar
Hayırsever vatandaşa uyarılarda da bulunan Bülent Tunç, “Kurban bağışı yaptığınız dernek ve vakıfları takibe alın. Nasıl kesim yapılıyor, dağıtımı kimlere ve nerelere yapıyorlar? Vatandaş sadece parayı vekâlet verip kurbanını kestirmesin. Paranız amacınız dışında kullanılabilir” diye konuştu.
Et üreticilerinin, kasapların Kurban Bayramının ardından 3-4 ay küçük ya da büyükbaş hayvan kesemeyip hayvanlarının ellerinde kaldığını söyleyen Bülent Tunç, şöyle konuştu:
“Vakıflar kestikleri kurbanlıklarının etlerini büyük entegre tesislere sattıkları için et piyasasından alımlar duruyor. Sanayicilerde, vakıflardan ucuza aldıkları etleri şoklayarak, onları donduruyor ve yavaş yavaş 3-4 ay boyunca piyasaya sürüyor. Böylelikle küçük ve orta et kesim yerleri 3-4 ay maddi açıdan sıkıntı yaşıyor.”
Türkiye Yemek Sanayicileri Derneği Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ ise Kurban bağışlarının yoksula dağıtımın dışında herhangi bir ekonomi aracına dönüştürülmesine karşı olduklarını ifade ederek, “İnsanlar bu bağışları dini vecibelerini yerine getirmek için yapıyor. Vakıf ve derneklerin kesilen kurbanlıkları saklayıp, onları yoksula dağıtacak bir yapıları yok. Ancak onları Et Balık Kurumu gibi firmalarla anlaşıp konserve haline getirsin. Uzun vadede insanlar bundan yararlansın” diye konuştu.
Et dağıtılamıyorsa bedelini dağıtın...
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Kayapınar, kurban etlerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması imkanının sağlanamaması halinde, bu kurban etlerinin ziyan olmalarını önlemek için piyasa fiyatı neyse satılarak bedellerinin fakir ve ihtiyaç sahiplerine verilmesinin caiz olduğunu söyledi. Kayapınar, “Bunun dışında herhangi bir sebep ve amaca dayalı olarak kurban etlerinin satılması caiz değildir. Bu sebeple, toplanan kurban bağışlarının ihtiyaç sahiplerine dağıtılmayıp satılarak elde edilen gelirlerin başka amaçlarla kullanılmasından kaçınmak gerekir” dedi.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25