Maddi ve manevi yönleriyle İslam ahlakının temel değerlerinden birisi arınmadır.
İslam ahlak düşüncesinde arınma kavramı, maddi ve manevi temizlenmeyi içerecek şekilde bir anlam kurgusu içerisinde algılanmıştır.
Kur’an-ı Kerîm’e göre Allah tövbe edenleri ve temizlenenleri sever (Bakara, 222); müminler de temizlenmeyi sever (Tevbe, 108).
Allah, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’den Kâbe’yi temiz tutmalarını istemiş (Bakara 125); insanların temizlikte kullanmaları için gökten su indirmiştir (Enfâl, 11).
Allah insanları günah kirlerinden arıtıp temizlemeyi murat eder (Ahzâb, 33); ibadetlerle onları günahlardan temizlemek ve üzerlerindeki nimeti tamamlamak ister (Mâide, 6).
Hz. Peygamber de genel olarak sağlık ve temizliğe özel önem vermiştir. “Temizlik imanın yarısıdır” sözüyle de iman arınma değeri ilişkisine dikkat çekmiştir.
Bizler ümmet olarak şimdi manevi temizlik ayı olan Ramazan ayına hamdolsun yetişmiş bulunmaktayız.
Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız.
Tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız.
Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş on bir ayın sultanı mübarek bir aydır.
Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı, oruç ayıdır.
Kur’an ayıdır.
Allah’ı yüceltme ayıdır.
Şükür ayıdır.
Doğruyu bulma ayıdır.
Tövbe ayıdır.
Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içinde saklayan mübarek bir aydır.
İnsan bu ayın her gününü ve her anını, yenilenme hissiyle yaşayarak kendini de maddi ve manevi yönden geliştirmeli, günahlarla dolu yaşanan hayata elveda diyerek yeniden bir dirilişle gönül kapılarını açmalıdır.
Ramazan ayı; Tutacağımız oruçlarla bedenimizin sıhhate kavuşacağı, vereceğimiz zekâtlar ve sadakalarla malımızın temizliğe ulaşacağı, maddi ve manevi hayatımızda birçok güzelliklerin yaşandığı bir aydır.
Ramazan ayı; İbadet hayatımızda oruçlarımızla, beş vakit namaz ve teravih namazlarımızla, okuyacağımız Kur’an ile manevi yönde birçok güzellikler elde edeceğimiz bir aydır.
Resul-i Ekrem Efendimiz ( sav ), bu mübarek ayın ulviyetini ve kutsiyetini şu şekilde ifade buyurmaktadır. “Ümmetim Ramazan’ın faziletini tam olarak bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi.”
Ramazan, insanlara birbirlerini sevmeyi, kardeşliği ve hürriyeti öğreten bir mekteptir.
Ramazan yoksulların, düşkünlerin, muhtaçların, kimsesizlerin, yetim ve öksüzlerin, yaşlıların hatırlandığı ve korunduğu bir aydır.
Ramazan, sıcacık yuvasından ayrılmak zorunda kalan kardeşlerimizin derdiyle hemhal olma vaktidir.
Ramazan ayı anlayışıyla kişinin kendisine, ailesine, akrabalarına, komşularına, Müslüman kardeşlerine, mültecilere, yetimlere, yaşlılara iyilik yapma ve sevgiyle yaklaşma ayıdır.
Bu mübarek ayda, bol bol hayır-hasenat yapmalı, fakir fukarayı gözetmeliyiz.
Zunnûnî Mısrî (K.S.) şöyle demiştir: Receb âfetlerin geri bırakıldığı, Şaban taatlerin yapıldığı Ramazan ikramların beklendiği aydır.
Bu duruma göre: Bir kimse afetleri terk etmez, taatta bulunmaz, ikramları da gözetmez ise o kimse zarar etmiştir.
Zunnûnî Mısrî (K.S.) bir başka zamanda şöyle demiştir. Receb ekim, Şaban sulama, Ramazan ise harman ayıdır.
Her ekilen biçilir.
Her yapılan işin karşılığı görülür.
Bir kimse ekim zamanını boşa geçirirse, harman zamanında pişmanlık duyar.
Âhirette kötülük göreceğinden dünyada beslediği ümitler de hiç olur.
Sonuç olarak Ramazan ayı;
Tutacağımız oruçlarla bedenimizin sıhhate kavuşacağı, vereceğimiz zekatlar ve sadakalarla malımızın temizliğe ulaşacağı, şeytanların kullara yaklaşamaması ve nefsimizin açlıkla terbiye olmasıyla huzura erdiğimiz, maddi ve manevi hayatımızda birçok güzelliklerin yaşandığı bir aydır.
Ramazan ayı bizler için bir mağfiret bir rahmet ayıdır.
Umuyor ve diliyorum ki Ramazan ayı İslam âleminin düşmüş olduğu gaflet uykusundan, maddi ve manevi hastalıklarından kurtuluşuna vesile olur.
Riyadan uzak ihlasla tutacağımız oruçları, kıldığımız namazları, okuduğumuz Kuran’ı, yapacağımız hayır ve hasenatı Rabbim kabul eylesin.
Ramazan ayı hayırlara vesile olsun..
İNŞALLAH..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.