‘Neden Cumhurbaşkanlığı sisitemi’ Ekonomik, Siyasal ve Sosyal Gerçekler konulu bir konferansla Erzurum’dan referandum çalışmasını başlatacak olan Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, konuyla ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda da bulunacağı bildirildi.
6 şubat 2017 pazartesi günü Atatürk Üniversitesi Oditoryum Mavi salonda saat 18.30 da yapacağı ‘Neden Cumhurbaşkanlığı sisitemi’ konulu konferansına katılımın yüksek olacağı bekleniyor.
Öte yandan Gazeteci Yazar Sinan Burhan’la yaptığı röportajda büyük ilgi çekti.
Yavilioğlu 50 hükümet 50 başbakan başlığı ile yayınlanan röportajda şu görüşlere yer verdi
50 Hükümet, 50 Başbakan
Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Siyasi partiler şubatın ikinci yarısından itibaren bu sistemi evet ya da hayır yönünde anlatmak için sahaya inecekler. Gazete sayfalarında, televizyon ekranlarında ve sosyal medyada tartışmalar hızla sürüyor. Biz de kendi köşemizde bu konuya ilişkin görüşlerimizi yazıyoruz.
Biz de bu yazıları yazarken bu konunun uzmanlarıyla görüşüyoruz. Konferanslara gidiyoruz. Bu minvalde Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu’yla da bir görüşme yaptım. Bakan yardımcısı derli toplu bir çalışma yapmış. Bu çalışmayı dinleyen bir vatandaşın evet yönünde oyunu kullanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sayın Bakan bu sistemle ilgili bize bir sunum yaptı. Doğrusu etkileyici ve derinlikli bir sunum oldu.
Bu sunum çerçevesinde beni en çok etkileyen bölüm ise ülkemizin koalisyonlar tarihi ve bu koalisyonların ürettiği sorunlar oldu. Bir ülkenin büyümesi için istikrar gerekiyor. Tek parti hükümetleri döneminde ülkemiz büyümüştür. Koalisyonlar döneminde ülke ekonomik olarak küçülmüş ve daha da kötüsü darbelere, ara rejimlere kapı aralamıştır.
Cengiz Bey’den aldığımız bilgiye göre 1950-2016 yılları arasında İngiltere’de 15 hükümet kurulmuş ve 15 başbakan göreve gelmiş. Almanya’da 24 hükümet kurulmuş 24 başbakan görev yapmış. Yine bu yıllar arasında ülkemizde ise 50 hükümet, 50 başbakan görev yapmış. Neredeyse bir yılda bir hükümet kurulmuş bir başbakan görev yapmış. Böylesine bir ülkede ekonomik büyüme olur mu? Türkiye’nin koalisyonlu günleri doların patlaması, iflaslar, kapatılan fabrikalarla anılmıştır. 1970’li yıllara gittiğiniz zaman gaz kuyruğu, yağ kuyruğu, tüp kuyruğu anlamına geliyor.
1971 muhtırasından sonra 12 Eylül darbesine kadar geçen sürede 12 hükümet kurulmuş sürekli krizlerle boğuşulmuştur. Bu arada, cumhurbaşkanı seçilememiştir. Cumhurbaşkanının seçilemeyişi, sağ ve sol çatışması bahane edilerek 12 Eylül darbesi gerçekleştirilmiştir. Genelkurmay Başkanı Kenan Evren Cumhurbaşkanı seçilmiştir.
Demek ki zayıf iktidarlar döneminde hem siyasi krizler çıkmış, hem ekonomik krizler çıkmıştır. Bu durum sadece bizim ülkemizde mi söz konusu. Elbette değil örneğin İtalya da sürekli koalisyonlarla yönetilmiştir. İtalya’da 1950 yılından günümüze kadar 41 hükümet kurulmuş 41 başbakan görev yapmıştır. Bu kadar çok hükümet kurulması İtalya’yı Avrupa’nın en geri kalmış ülkelerinden birisi haline getirmiştir. Mafyanın tekelinde, koalisyonlar güdümünde İtalya zayıf düşmüştür. En son çıkartılan bir kanunla koalisyonların önü kapatılmıştır. Avrupa’da ekonomik olarak her geçen gün geriye giden İtalya çözümü koalisyonları yasaklamakta bulmuştur. Dünyanın her ülkesinde koalisyonlar kriz üretmiştir.
Cumhurbaşkanlığı sistemi siyasi istikrar getiren bir sistemdir. Bu sistemde koalisyonlar olmayacağı için hükümet sorunu olmayacaktır. İstikrarlı bir siyasi yapı ekonomik büyümenin, üretimin, kalkınmanın motorudur. O nedenle bu sistem geçmek ülkemizin yararına olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.