Maliye’nin naylon fatura düzenleyenleri ‘kod’layarak takip ettiği yaklaşık 100 bin mükelleften oluşan kara listeye girenler mahkeme kararı dahi olsa listeden çıkamıyor, KDV iadelerini alamıyordu. Yarın Maliye Bakanı Şimşek, hazırlanan yeni tebliğle ‘kod’lanmaktan kurtulmanın yollarını açıklayacak.
Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre iş dünyasının ve özellikle ihracatçıların korkulu rüyası olan ‘kod’ sistemi değişiyor. Maliye Bakanlığı’nın naylon fatura düzenleyenleri, kullananları takip ettiği ‘kod’ sistemine girmenin ve çıkmanın artık kriterleri belli olacak. Maliye’nin oluşturduğu ‘kod’ sistemine nasıl girileceği belli ancak nasıl çıkılacağı belirsiz. ‘Kod’ sistemine giren bir iş adamı mahkeme kararı bile getirse ‘kod’dan çıkamıyordu. Maliye Bakanlığı’nın konuya ilişkin bir tebliğ hazırladığı ve ‘kod’dan nasıl çıkılacağına ilişkin kriterlerin ilan edileceği öğrenildi. ‘Kod’dan çıkmanın, ‘süre, ödeme, düzeltme kriteri’ gibi artık bütün vergi daireleri için belli bir standartı olacak.
SÜRPRİZİM VAR
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün mart ayında göreve başlayan yaklaşık 1700 vergi müfettiş yardımcısının katıldığı “Kişisel Gelişim ve Motivasyon Eğitimi” konulu programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek gazetecilere “Cuma günü çok önemli bir reformu paylaşacağız katma değer vergisine ilişkin. İade sisteminin basitleştirilmesine ilişkin bir sistem” demişti. Maliye Bakanlığı KDV iadeleri ile ilgili bir tebliğ taslağı hazırladı. Tebliğin de yarın Resmi Gazete’de çıkması bekleniyor. İade sistemi bu tebliğle tek düzenlemede toplanmış olacak.
Maliye Bakanlığı naylon fatura düzenleyen, naylon fatura kullanan, işyerinde bulunamayan mükellefleri çeşitli ‘kod’lar altında takip ediyor. Bir ihracatçının iade talebinde naylon fatura yani sahte bir fatura çıkarsa ‘kod’a giriyor. Ve ‘kod’dan çıkış yok. O yüzden ihracatçı normal zamanda iade alırken süreç uzuyor, teminat oranı artıyor yani sakıncalı duruma düşüyor. İade talebi denetlenmeden ödenmiyor. ‘Kod’a girmiş mükellef sayısının 60-70 bin civarında olduğu belirtiliyor. Konuya yakın bazı kaynaklar ise ‘kod’’da izlenenlerin sayısının 100 bine dayandığını tahmin ediyor. Maliye’nin yeni sistemiyle izlenenlerin sayısının 10 bine düşürülmesinin hedeflendiği belirtiliyor.
‘Kod’ sistemi nedir?
MALİYE Bakanlığı naylon fatura düzenleyen ya da kullanan mükelleflere ilişkin bir ‘kod’ sistemi oluşturmuştu. Haksız KDV iadesini önlemek için getirilen bu sistem daha sonra giderek genişledi. İşadamlarının yoğun şikayeti üzerine sistemin “KDV İadesi Risk Analiz Projesi” şekline dönüştürüldü. Ancak Maliye’nin yine de belirlenen ‘kod’lara göre mükellefleri takip ettiği düşüncesi devam etti. Maliye örneğin, sahte faturayı düzenlediği vergi inceleme raporu ile saptanan mükellefleri ‘kod1’de, sahte faturayı kullananları ‘kod2’de, sahte fatura kestiği inceleme raporları ile saptanan şirketlerin temsilcilerini, ortaklarını ‘kod3’te takip etti. En ünlü ‘kod’ ise ‘kod5’ olarak biliniyor. Sahte fatura düzenlediği ya da kullandığı rapor olmaksızın tespit edilenler, yoklama fişlerinde adresinde bulunamayanlar, defterlerini ibraz etmeyenler ‘kod5’ listesinde yer aldı.
Kaynak: Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.